Już jutro majówka, a więc początek sezonu piknikowego. Wiem, wiem… Pogoda podobno ma być w kratkę, ale ciepłych i słonecznych dni z pewnością jeszcze przed nami wiele tej wiosny i lata. Dlatego w dzisiejszym wpisie zebrałam dla Was 15 pysznych przepisów idealnych na piknik lub wycieczkę. Znajdziecie tu także wskazówki, jak zapakować jedzenie, aby bezpiecznie dotarło na ukwieconą polanę :)
15 pysznych przepisów na piknik lub wycieczkę
Bułeczki i chleb
Oczywistym wyborem na piknik będą różnego rodzaju bułeczki, z nadzieniem na słono lub słodko. Można je łatwo zapakować w papierową torbę. Niedawno pokazywałam Wam inspirowane Turcją bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki, a dwa lata temu podobne, tylko ze szpinakiem.
A może wybierzecie chlebki z botwinką, anchois i oliwkami? Rybacy we włoskiej Apulii posilają się nimi na lunch, a Wy możecie zabrać na piknik lub wycieczkę. Ciekawą opcją jest też nadziewany chleb elioti z cebulą, oliwkami i miętą.
Frittata lub tortilla
… czyli po prostu omlety z przeróżnymi dodatkami. Dobrze wiece, że je uwielbiam, bo na blogu aż roi się od przepisów na te pyszności. Na pikniku szczególnie sprawdzi się hit mojego bloga, czyli mini frittaty pieczone w foremkach na muffinki. Upieczcie je w papierowych papilotkach, wtedy nie będziecie mieć problemów z ich transportem i konsumpcją w plenerze.
Polecam Wam też kolorową tortillę z piekarnika (z ziemniakami i kolorowymi paprykami), ponieważ nie jest tłusta, jak te smażone. Możecie ją pokroić w kwadraty lub trójkąty i zapakować do pudełka.
Sałatki
Z sałatkami jest taki problem, że pokrojone warzywa szybko podchodzą wodą, a jak zmieszamy je jeszcze z sosem, to po kilku godzinach przemienią się w nieapatyczne koszmarki. Lepiej więc nie mieszać ze sobą składników, tylko ułożyć je warstwowo np. w dużym słoiku, a sos zapakować osobno.
Na piknik polecam Wam sycące sałatki na bazie warzyw strączkowych oraz kasz: piyaz czyli turecką sałatkę z białą fasolą i jajkiem na twardo, również turecką sałatkę z ciecierzycy, a także sałatkę z pieczonymi warzywami, w której pszenicę farro możecie zamienić na kaszę pęczak, jaglaną lub bulgur.
Wytrawne tarty
Piknikowe menu urozmaicą wytrawne tarty na cieśnie francuskim lub kruchym. Bardzo lubię tę z botwinką, gorgonzolą i jajkiem. Ciasto francuskie podzielone jest na kwadraty, więc tarty nie trzeba kroić. Owińcie poszczególne kawałki w papier śniadaniowy i włóżcie na płasko do pudełka lub papierowej torby, a z pewnością dojadą w plener całe.
Moja druga propozycja to gallete z pesto bazyliowym i pomidorami. Pokrójcie ją w domu na trójkąty i takie porcje zapakujcie do pojemnika.
Placuszki z marchewki
Te pulchniutkie marchewkowe placki przypominają konsystencją racuszki. Można wziąć je w łapkę i zajadać. Myślę, że spodobają się dzieciom.
Desery
Tu oczywiście proponuję Wam moje crumble z rabarbarem i truskawkami z ostatniego wpisu. Zapakowanie deseru do słoiczków jest bardzo praktyczne i wygodne. Macie już gotowe pojedyncze porcje, nie musicie brać talerzyków, nic Wam się nie wyleje, bo słoiczki są zakręcone.
Do słoiczków możecie zapakować różne desery – ciasta ucierane czy sernik na zimno. A spośród znajdujących się na blogu przepisów możecie skusić się na panna cottę – w wersji tradycyjnej, śmietankowo – waniliowej na żelatynie, lub wegańskiej z mlekiem kokosowym i agarem.
Mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu i umilą wypady na zieloną trawkę. Oby pogoda w majówkę dopisała, a jeśli nie, to i tak mam nadzieję, że spędzicie miło czas :) Ja wybieram się do rodziny i mam zamiar spędzić trochę czasu offline (czytaj błogie nic nie robienie z książką i na spacerze w przerwach opieki nad synkiem). A jakie są Wasze plany na majówkę?