Jak zrobić klasyczne ciasto na włoską pizzę?

przez Zuzanna
klasyczne ciasto na włoską pizzę

Po moich ostatnich eksperymentach z ciastem do pizzy bez drożdży, dziś wrócimy do podstaw i tradycji. Uwielbiam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie, ale rozumiem, że nie każdy chce czekać do następnego dnia, aż ciasto wyrośnie. Przedstawiam więc przepis na klasyczne ciasto bez nocnego czekania, z którego otrzymacie pyszną pizzę na cienkim cieście jak z włoskiej pizzerii.

Klasyczne ciasto na włoską pizzę

Postanowiłam sięgnąć do przepisu Gennaro Contaldo z książki Let’s Cook Italian. Bardzo lubię tego wesołego starszego pana i ufam jego recepturom. Jego pozycję „Dwaj łakomi Włosi” przerobiłam od deski do deski.

To ciasto do pizzy jest mega proste. Tylko cztery podstawowe składniki – mąka, sól, woda i drożdże oraz nieskomplikowany sposób przygotowania. Dotąd zawsze dodawałam oliwę, ale tym razem wcale mi jej nie brakowało. Jedyny dla mnie minus, to konieczność porządnego wyrobienia ciasta (przez ok. 7-10 minut), co przy moich drobnych dłoniach i słabych rękach przyprawia mnie o siódme poty ;) Ale na serio, jest to konieczne, żeby ciasto stało się elastyczne.

 

Jak upiec włoską pizzę bez kamienia do pizzy?

W komentarzach pod przepisem na ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie dziwiliście się mojej metodzie pieczenia pizzy na papierze do pieczenia. Już tłumaczę, skąd się to wzięło.

Tradycyjnie pizzę piecze się w piecu opalanym drewnem w bardzo wysokiej temperaturze – 300-400 stopni C. Oczywiście w domowych warunkach najlepiej byłoby upiec ją na rozgrzanym kamieniu do pizzy, ale większość z nas (w tym ja) takiego kamienia nie posiada. Dlatego ja zastępuję go blachą, którą rozgrzewam razem z piekarnikiem. Blachę wkładam do piekarnika, nastawiam go na 240 stopni C i rozgrzewam przez 30 minut.

Z doświadczenia wiem, że nie jest łatwo przenieść obłożoną dodatkami pizze na rozgrzaną blachę (czy kamień do pizzy) bez pomocy drewnianej łopaty do pizzy, które ja i pewnie Wy również nie posiadacie. Dlatego pomagam sobie papierem do pieczenia. Ciasto układam na kawałku papieru do pieczenia, obkładam dodatkami i potem razem z papierem przekładam na gorącą blachę. A gdy pizza się upiecze, wyciągam blachę z piekarnika, chwytam za papier i przy jego pomocy zsuwam pizzę na deskę czy talerz.

Stosując moją „metodę papierową” ważny jest wybór papieru do pieczenia odpornego na wysokie temperatury. Ja kupuję swój w Lidlu i sprawdza mi się doskonale.

Zobacz inne przepisy na domową pizzę i sos do pizzy:

 

klasyczne ciasto na włoską pizzę

Jak zrobić klasyczne ciasto na włoską pizzę?

 

czas przygotowania:

liczba porcji: 4 średnie pizze

 

Klasyczne ciasto na włoską pizzę – Składniki:

  • 500 g mąki – włoskiej mąki do pizzy typ 00 lub mąki chlebowej/bułeczkowej (typ 650-750)
  • 1 łyżeczka soli
  • 325 ml ciepłej wody
  • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
  • mąka do podsypywania w czasie zagniatania
  • semolina do podsypania ciasta (można pominąć)

 

Klasyczne ciasto na włoską pizzę – Przepis:

1. Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj sól i wymieszaj z mąką. Drożdże wsyp do dzbanka z wodą i również wymieszaj.

Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku)

 

2. Wlej drożdże do miski z mąką i wymieszaj łyżką do uzyskania lepkiego ciasta.

Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku)

 

3. Blat podsyp mąką i przełóż na nią ciasto. Ciasto posyp mąką z góry i zabierz się za zagniatanie.

4. Jedną dłonią przytrzymaj ciasto. Rozciągnij ciasto drugą dłonią i zawiń je do siebie. Znowu rozciągnij ciasto i znowu zawiń je do siebie. Znowu rozciągnij i znowu zawiń. Obróć ciasto o 90 stopni i znowu zacznij rozciągać i zwijać. Zagniataj ciasto przez ok. 8 min., podsypując na początku mąką, jeśli się bardzo klei. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i być elastyczne.

Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku)

5. Podziel ciasto na 4 porcje i z każdej uformuj kulę zawijając brzegi pod spód.

Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku)

6. Dużą blachę podsyp semoliną lub mąką. Ułóż na niej kule ciasta. Z wierzchu podsyp mąką i przykryj czystą ściereczką. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.

Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku)

7. Piekarnik z blachą w środku nagrzej do 240 stopni C (dobrze żeby nagrzewał się przez 30 min. przed pieczeniem pizzy). Weź duży arkusz papieru do pieczenia (odpornego na wysokie temperatury)* i posyp go semoliną lub mąką. Weź kulę ciasta, połóż na papierze do pieczenia i rozpłaszcz je dłońmi. Delikatnie porozciągaj ciasto (dobrze jest to zrobić częściowo w powietrzu), aż uzyskasz pożądaną wielkość i grubość.

Jak zrobić klasyczne włoskie ciasto na pizzę? (przepis krok po kroku)

8. Nałóż na ciasto ulubione dodatki. Przełóż ciasto wraz z papierem na gorącą blachę z piekarnika. Piecz pizzę przez ok. 7 minut. Podawaj gorącą.

Klasyczne ciasto na włoską pizzę – Wskazówki:

  • Z powyższego przepisu wychodzą 4 pizze średniej wielkości. Jeżeli to dla Ciebie za dużo, zrób ciasto z połowy porcji. 
  • Przetestowałam, że ciasto można przechować w lodówce do następnego dnia. Po etapie wyrastania ciasta przez 2 godziny, przełóż kulę ciasta do plastikowego pojemnika z przykrywką wysypanego mąką i wstaw do lodówki. Następnego dnia wyjmij 30 min. przed planowanym pieczeniem pizzy. Uformuj placek, nałóż dodatki i piecz jak zwykle.

Przepis w wersji do druku:

klasyczne ciasto na włoską pizzę

Klasyczne ciasto na włoską pizzę

Porcje: 4 średnie pizze Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki:

  • 500 g mąki - włoskiej mąki do pizzy typ 00 lub mąki chlebowej/bułeczkowej (typ 650-750)
  • 1 łyżeczka soli
  • 325 ml ciepłej wody
  • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
  • mąka do podsypywania w czasie zagniatania
  • semolina do podsypania ciasta (można pominąć)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj sól i wymieszaj z mąką. Drożdże wsyp do dzbanka z wodą i również wymieszaj.
  2. Wlej drożdże do miski z mąką i wymieszaj łyżką do uzyskania lepkiego ciasta.
  3. Blat podsyp mąką i przełóż na nią ciasto. Ciasto posyp mąką z góry i zabierz się za zagniatanie.
  4. Jedną dłonią przytrzymaj ciasto. Rozciągnij ciasto drugą dłonią i zawiń je do siebie. Znowu rozciągnij ciasto i znowu zawiń je do siebie. Znowu rozciągnij i znowu zawiń. Obróć ciasto o 90 stopni i znowu zacznij rozciągać i zwijać. Zagniataj ciasto przez ok. 8 min., podsypując na początku mąką, jeśli się bardzo klei. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i być elastyczne.
  5. Podziel ciasto na 4 porcje i z każdej uformuj kulę zawijając brzegi pod spód.
  6. Dużą blachę podsyp semoliną lub mąką. Ułóż na niej kule ciasta. Z wierzchu podsyp mąką i przykryj czystą ściereczką. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.
  7. Piekarnik z blachą w środku nagrzej do 240 stopni C (dobrze żeby nagrzewał się przez 30 min. przed pieczeniem pizzy). Weź duży arkusz papieru do pieczenia (odpornego na wysokie temperatury)* i posyp go semoliną lub mąką. Weź kulę ciasta, połóż na papierze do pieczenia i rozpłaszcz je dłońmi. Delikatnie porozciągaj ciasto (dobrze jest to zrobić częściowo w powietrzu), aż uzyskasz pożądaną wielkość i grubość.
  8. Nałóż na ciasto ulubione dodatki. Przełóż ciasto wraz z papierem na gorącą blachę z piekarnika. Piecz pizzę przez ok. 7 minut. Podawaj gorącą.

 

Uwagi do przepisu:

Z powyższego przepisu wychodzą 4 pizze średniej wielkości. Jeżeli to dla Ciebie za dużo, zrób ciasto z połowy porcji.  Przetestowałam, że ciasto można przechować w lodówce do następnego dnia. Po etapie wyrastania ciasta przez 2 godziny, przełóż kulę ciasta do plastikowego pojemnika z przykrywką wysypanego mąką i wstaw do lodówki. Następnego dnia wyjmij 30 min. przed planowanym pieczeniem pizzy. Uformuj placek, nałóż dodatki i piecz jak zwykle.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuje swoje zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @chilliczosnekioliwa

Podobne wpisy