Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego artykułu lub podzielić się nim z innymi.
Uważam, że nie ma jednego słusznego sposobu na sosu do pizzy. Wybór przepisu zależny w dużej mierze od dostępności składników i tego, ile mam czasu. Czy najlepszy jest sos ze świeżych pomidorów? Według mnie dużo lepszy jest ten z puszkowanych, a jeśli nie zależy Wam na szczególnie gęstym sosie, to nawet nie trzeba go gotować. Zresztą tradycyjną pizzę Margheritę smaruje się po prostu pomidorami z puszki z odrobiną oliwy i soli, a wychodzi mega pysznie.
Idealny w naszym wyobrażeniu sos pomidorowy do pizzy to taki zrobiony ze świeżych, pachnących słońcem pomidorów. Pokrojonych, doprawionych czosnkiem i ziołami i odparowanych, aż sos stanie się bardzo gęsty…
Jako zwolenniczka ułatwiania sobie życia w kuchni stawiam jednak na sos z pomidorów z puszki. Nie musimy ich obierać czy usuwać z nich nasion, a do tego mamy gwarancję, że będą słodkie i pyszne, niezależnie od pory roku. Ponadto świeże pomidory zawierają w sobie zazwyczaj dużo wody, dlatego trzeba je długo odparowywać, aby uzyskać sos o konsystencji nadającej się do posmarowania pizzy.
Sos z pomidorów z puszki najczęściej doprawiam cebulką i czosnkiem, dodaję też odrobinę cukru dla zrównoważenia kwasowości pomidorów. Lubię smak sosu podkręcić płatkami chilli lub słodko-kwaśnym octem balsamicznym. Na końcu sos blenduję, aby stał się gładki i aksamitny.
Do bardziej rustykalnej pizzy i gdy mam mniej czasu robię sos z pomidorów z puszki bez gotowania. Składniki sosu wystarczy zmiksować, dlatego jest gotowy w kilka chwil. Jeżeli boicie się, że sos wyjdzie za rzadki, wystarczy dodać do blendera same pomidory, bez soków znajdujących się z puszce (krojone pomidory można odsączyć na sicie). Bardzo podobny do zaprezentowanego w poniższym przepisie sos robiliśmy na warsztatach z pizzy i focacci z Marco Ghia. Marco podsmażył na oliwie cebulę oraz czosnek, a następnie wymieszał z pokrojonymi pomidorami z puszki i doprawił solą, pieprzem i oliwą. Nawet nic nie miksował!
Kolejny praktykowany przeze mnie sposób to sos na bazie przecieru lub koncentratu pomidorowego, który mieszam z czosnkiem i przyprawami. To taki wariant ekspresowy, gdy wpadają goście lub po prostu nie chce nam się wysilać w kuchni:P Warto do koncentratu dodać trochę cukru, by zrównoważyć jego kwaśny smak.
Klasyczny sos pomidorowy do pizzy
ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki
Składniki:
- 1 puszka pomidorów lub 400 g świeżych pomidorów obranych ze skórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi (warto wybrać odmiany z małą ilością pestek jak pomidory śliwkowe)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- po szczypcie soli, pieprzu oraz cukru
- opcjonalnie możesz dodać: płatki chilli, 1 łyżeczkę pasty harissa, 1 łyżkę octu balsamicznego, garść świeżych listków bazylii lub łyżeczkę suszonego oregano
Przygotowanie:
Jeżeli używasz całych pomidorów z puszki, rozgnieć je najpierw widelcem. Świeże pomidory pokrój na kawałki. Możesz je także rozgnieść w dłoniach nad miską, usuwając z nich w ten sposób wodę, a miąższ dodać do sosu.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W rondelku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj pomidory oraz przyprawy. Gotuj sos na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje. Na koniec przetrzyj przez sitko lub po prostu zmiksuj blenderem, aby uzyskać gładki sos.
Sos pomidorowy do pizzy – bez gotowania
Składniki:
- 1 puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1 łyżka oliwy
- opcjonalnie: 1 łyżka octu balsamicznego lub szczypta płatków chilli
Przygotowanie:
Szybki sos do pizzy z koncentratu
Składniki:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- duża szczypta soli i cukru
- szczypta suszonego oregano
Przygotowanie:
Przełóż koncentrat pomidorowy do miseczki i wymieszaj z odrobiną wody, aby go trochę rozrzedzić. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier oraz suszone oregano. Odstaw na 15 minut do przegryzienia.
Gdy naprawdę nie masz czasu…
Ciasto na pizzę posmaruj koncentratem pomidorowym. Posyp po wierzchu szczyptą soli, cukru oraz suszonego oregano.
lub
Pomidory z puszki odsącz na sitku z nadmiaru płynu. Ułóż na pizzy, posyp szczyptą soli i skrop oliwą. Tak przygotowuje się pomidory do sławnej pizzy Margherita.
Sprawdza się, gdy wpadają goście, a Wy kombinujecie coś naprędce ;)
Alternatywy dla sosu pomidorowego do pizzy:
- sos z pieczonych pomidorów, lekko odparowany jeśli wyjdzie za rzadki
- domowa harissa wymieszana z koncentratem pomidorowym (sama będzie trochę za ostra)
- ajwar
- turecka pasta paprykowa
- domowe pesto bazyliowe lub z innej zieleniny, np. liści rzodkiewki lub pesto z suszonych pomidorów
- oliwa wymieszana z posiekanym czosnkiem i ziołami lub domowa oliwa aromatyzowana
- domowy labneh wymieszany z czosnkiem i suszonym oregano
- śmietana wymieszana z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem
- sos beszamelowy