Jak zrobić tradycyjną pizzę Margheritę? (przepis krok po kroku)

tradycyjna pizza Margherita - przepis krok po kroku

Pizza Margherita - najprostsza i najlepsza. Tylko pomidory, mozzarella, świeża bazylia i ... No właśnie, czy wiedzieliście, że tradycyjna pizza Margherita powinna zawierać dodatek twardego włoskiego sera, np. parmezanu? Dziś krok po kroku pokażę Wam jak zrobić klasyczną pizzę Margheritę.


Znacie mnie. Lubię bawić się smakami i wymyślać oryginalne pizze typu śniadaniowej z jajkiem, pizzy z brukselką czy tej z serkiem i pesto rzodkiewkowym.  Ale klasyczną pizzę Margheritę po prostu uwielbiam! Pamiętam jak jadłam ją w Neapolu w tradycyjnej pizzerii, która podawała tylko dwa rodzaje pizzy - Margheritę i Marinarę (czyli z pomidorami, czosnkiem, oliwą i oregano ). Była przeciwieństwem bogatych, okraszonych mnóstwem składników pizz, które znałam z Polski i smakowała nieziemsko!

Gdy w ostatni czwartek zagniotłam ciasto na włoską pizzę, postanowiłam przemienić je właśnie w tę najprostszą królową wszystkich pizz. Ponownie sięgnęłam do przepisu Gennaro Contaldo, który w tym filmie robi pizzę Margheritę na wyspie Gozo (obejrzyjcie, prawdziwy z niego showman :)).

Muszę się przyznać, że nie wiedziałam, że do Margherity dodaje się parmezanu (lub też innego twardego sera), bo wiele przepisów pomija ten składnik. A to błąd, bo parmezan dodaje pizzy tej nieokreślonej smakowitości, tego smaczku umami. I jest składnikiem prawdziwej pizzy neapolitańskiej posiadającej oznaczenie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Tu jeszcze mam dla Was film, na którym pizaiollo w Neapolu przygotowuje tradycyjną Margheritę (oczywiście z parmezanem :)).

tradycyjna pizza Margherita - przepis krok po kroku


Jak zrobić tradycyjną pizzę Margheritę?



Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę włoską*
  • 3-4 łyżki krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) domowej lub ze słoika
  • oliwa extra vergine
  • szczypta soli
  • garstka świeżo startego parmezanu (tyle by pokryć powierzchnię pizzy cienką warstwą)
  • ok. 50 g mozzarelli (w oryginale z bawolego mleka, można zastąpić krowią)
  • garść liści świeżej bazylii
* Możesz zamienić na ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie lub ciasto do pizzy bez drożdży. Jeżeli chcesz zrobić pizzę na cieście bez drożdży, spójrz do "Uwag" na dole przepisu.

tradycyjna pizza Margherita - przepis krok po kroku

Przygotowanie pizzy Margherity (krok po kroku):


Piekarnik z blachą w środku nagrzej do 240 stopni C (lub najwyższej temperatury w Twoim piekarniku). Dobrze, żeby nagrzewał się przez 30 minut przed pieczeniem pizzy.

Arkusz papieru do pieczenia posyp semolina lub mąką. Weź kulę ciasta i rozpłaszcz je dłońmi. Delikatnie rozciągaj ciasto w dłoniach do uzyskania pożądanej wielkości i grubości. Dobrze jest choćby częściowo rozciągać ciasto w powietrzu. 

tradycyjna pizza Margherita - przepis krok po kroku

Teraz rozsmaruj na placku 3-4 łyżki passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki zostawiając wolny brzeg. Skrop pomidory oliwą oraz posyp odrobiną soli.

tradycyjna pizza Margherita - przepis krok po kroku

Na pomidory zetrzyj parmezan, aby pokrył je cienką warstwą. Mozzarellę rozerwij na kawałki i poukładaj je na pizzy. Na końcu rozłóż listki świeżej bazylii i skrop pizzę oliwą.

tradycyjna pizza Margherita - przepis krok po kroku

Przełóż pizzę wraz z papierem na gorącą blachę z piekarnika. Wstaw blachę na najniższą szynę w piekarniku i piecz przez ok. 7-10 minut (wszystko zależy od temperatury piekarnika). Pizza jest gotowa gdy ser się roztopi i zacznie bulgotać.

tradycyjna pizza Margherita - przepis krok po kroku

Uwagi:


  • Jeżeli chcesz zrobić pizzę na cieście bez drożdży, musisz najpierw podpiec samo ciasto. Kulę ciasta rozwałkuj na okrągły placek i posmaruj go oliwą lub olejem przy pomocy pędzelka. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Placek ułóż na papierze do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez 3-5 minut, aż się lekko zrumieni. Wyjmij z piekarnika, ułóż na cieście pomidory, sery i bazylię i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz aż ser się rozpuści.

tradycyjna pizza Margherita - przepis krok po kroku

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

12 komentarzy:

  1. Kocham pizzę! Daje niezliczone możliwości przygotowania, ale zawsze podstawą jest ciasto. Lubię gdy jest delikatne i chude, taki jak na włoską pizzę przystało. Dodatek parmezanu to świetny pomysł, muszę koniecznie spróbować, na pewno doskonale dopełnia smak.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię cieniutkie ciasto :) Parmezan naprawdę robi różnicę, więc radzę wypróbować :)

      Usuń
  2. Postaram się jak najszybciej zrobić dokładnie tak jak piszesz, Twoja pizza wygląda cudownie ;) Kiedyś margherita była moją ulubioną pizzą, ale teraz jest coraz większy wybór wegetariańskich pizz, więc wolę, jak poza tymi składnikami znajdują się w niej inne składniki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię pizzę z warzywami (moja ulubiona to pizza z cukinią i fetą), ale na taką prostą margheritę też mam ochotę - to w końcu włoska klasyka.

      Usuń
  3. Klasyczna, prosta, ale za to jaka pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To zdecydowanie moja ulubiona pizza. Proste składniki, żadnych zbędnych elementów. Wyśmienita! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak przeczytałam Twoją domenę, musiałam tu wejść. Chili i czosnek to moje ulubione przyprawy <3 Przepis zaś zapowiada się bardzo smakowicie! I do tego ten tradycyjnie krótki czas pieczenia. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, bardzo mi miło. Chilli i czosnek to również moje ulubione składniki, stąd nazwa :)

      Usuń
  6. Niezwykle apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak z najlepszej włoskiej pizzerii :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie powinienem wchodzić tu o tej porze :D

    OdpowiedzUsuń

  9. Your blog is very impressive and have the useful information it is really caught my attention.


    great work

    تصميم مواقع





    good job Beautiful! :)

    حراج السيارات

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.