Ratatouille (inaczej ratatuj) to pochodząca z Nicei potrawka warzywna składająca się z cukinii, bakłażana, papryki, cebuli i pomidorów. W tradycyjnej formie przypomina warzywny gulasz czy leczo – składniki kroi się w kostkę i obsmaża na oliwie. Dziś prezentuję Wam ciekawszą i bardziej elegancką wersję tego francuskiego klasyka – ratatouille zapiekane w piekarniku z warzywami pokrojonymi w cienkie plasterki i zanurzonymi w sosie z pomidorków i pieczonej papryki. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a będzie prawdziwą ozdobą stołu! Ratatuj zrobiłam w ramach kampanii „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana” promującej polskie warzywa z Mazowsza. O akcji przeczytacie więcej poniżej.
Ratatuj jak z bajki
Przepis na ratatouille z piekarnika został stworzony specjalnie do animowanego filmu \”Ratatuj\” o szczurze, który marzył o tym, aby zostać szefem kuchni we francuskiej restauracji. Tytułowym \”ratatujem\” podbija serce krytyka kulinarnego, ponieważ potrawa przypomina mu smaki dzieciństwa. Jest jednak niewątpliwie podana w niebanalny sposób, godny eleganckiej restauracji :)
Bazą dla tej słynnej wersji ratatouille jest Ratatouille Confit byaldi, czyli warzywa pokrojone na cienkie plasterki i zapiekane w piekarniku, którą stworzył francuski szef kuchni Michel Guérard. Następnie słynny amerykański szef kuchni Thomas Keller zmodyfikował ją, dodając do niej piperadę, czyli sos z pieczonej papryki i pomidorów oraz aromatyczny winegret. Właśnie tę wersję pokazano w kreskówce.
Przepis, który podaję poniżej nie jest wiernym odzwierciedleniem przepisu Thomasa Kellera, ponieważ go uprościłam i pominęłam dodatek winegretu. Trochę mniej zachodu, a danie i tak jest pyszne i aromatyczne. Polecam jako samodzielną wegetariańską potrawę z dodatkiem pieczywa czy ziemniaków i ewentualnie sera (feta, mozzarella) lub jako warzywny dodatek do mięsa czy ryby.
➤ Zobacz także: Makaron z sosem a\’la ratatouille
Kampania „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana”
Kocham jeść warzywa i chcę wspierać naszych polskich producentów, dlatego z radością dołączyłam do kampanii „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana” zorganizowaną przez Zrzeszenie Producentów Papryki RP. Wszystkie działania realizowane są dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, przy wykorzystaniu znaku graficznego „Polska Smakuje”.
Czy wiedzieliście, że południe Mazowsza jest największym zagłębiem paprykowym w Europie Środkowo–Wschodniej? Tereny te charakteryzuje wyjątkowy mikroklimat – temperatury są tutaj wyższe w stosunku do sąsiednich obszarów, co stwarza idealne warunki do uprawy warzyw ciepłolubnych – papryki, cukinii i bakłażana. Ok. 90% krajowej produkcji papryki pochodzi właśnie z tych terenów.
Papryka, cukinia i bakłażany są nie tylko pyszne, ale też bogate w wiele składników odżywczych. Czy wiecie, że:
- 1 papryka ma w sobie tyle samo witaminy C, ile znajduje się w 16 cytrynach.
- Kapsaicyna, jeden z podstawowych składników ostrej papryki, zapobiega rozwojowi komórek tłuszczowych i może pomagać w walce z nadwagą.
- Cukinie są warzywami o silnym działaniu alkalizującym. Pomagają w odkwaszaniu organizmu i utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
- Bakłażany zawierają kwas chlorogenowy – bardzo silny naturalny przeciwutleniacz, który pomaga zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu (LDL), działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Inne ciekawe przepisy z wykorzystaniem papryki, cukinii i bakłażana:
- bruschetta z pieczoną papryką
- kanapka panini z grillowaną papryką i cukinią oraz serem żółtym
- pasta do chleba z pieczonej papryki i fety
- spaghetti peperonata
- pide z cukinią i fetą
- tarta z cukinią, pomidorami i fetą
- penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią
- placki z cukinią i fetą
- bakłażany faszerowane kuskusem
- pizza z bakłażana z mozzarellą i pomidorami
- pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami
- bakłażan w sosie pomidorowym
Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany
Składniki / na 4-6 porcji:
sos pomidorowo-paprykowy:
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 400 g passaty pomidorowej (lub pomidory z puszki)
- po 1 łyżeczce suszonego tymianku i mielonej papryki (można dać słodką lub ostrą)
- sól, pieprz
- 1 nieduża zielona cukinia
- 1 nieduża żółta cukinia
- 1 nieduży, raczej wąski bakłażan
- 3-4 podłużne pomidory (tzw. rzymskie)
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie francuskiego ratatouille zapiekanego:
6. Gotowy ratatouille podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa, ziemniaków lub makaronu. Możesz go również zestawić z kawałkiem mięsa lub ryby.
Uwagi do przepisu:
- Wybierz nieduże, wąskie cukinie i bakłażany. Dobrze, aby wszystkie warzywa miały podobną średnicę.
- Ratatouille przygotuj w okrągłym lub owalnym naczyniu do zapiekania. Ważne, aby naczynie było raczej głębokie – aby pomieściło zarówno sos, jak i warzywa.