Tę tartę piekłam już dwa miesiące temu specjalnie do mojej fotoksiążki kulinarnej, ale jej smak pamiętam do dziś :) Cukinia i pomidory z dodatkiem parmezanu, doprawione oliwą aromatyzowaną czosnkiem i ziołami. Wszystko w lekkim, kruchym cieście. Tarta jest nie tylko pyszna, ale też bardzo efektowna – myślę, że przy jej pomocy zrobicie wrażenie na gościach na nie jednym letnim przyjęciu :)
Przygotowanie nadzienia do tej tarty jest banalnie proste. W cienkim pokrojeniu warzywa jak zwykle pomorze Wam mandolina, ale nożem też dacie radę. Ułożone naprzemiennie plasterki cukinii i pomidorów wyglądają pięknie, niezależnie czy użyjecie formy prostokątnej czy okrągłej.
Oczywiście nieco więcej pracy włożycie w przygotowanie kruchego ciasta – ciasto trzeba wcześniej schłodzić w lodówce, a przed nałożeniem nadzienia podpiec obciążone suchą fasolą. Ale tak to już jest z kruchym ciastem. Jednak efekt z pewnością wynagrodzi Wam wysiłek włożony w przygotowane tego przepisu, a dla dużych leniuszków polecam zamianę ciasta kruchego na gotowe ciasto francuskie – tarta również wyjdzie pyszna.
Krucha tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem
Składniki / na prostokątną blachę z wyjmowanym dnem 11 x 35 cm lub okrągłą o średnicy ok. 25 cm:
na ciasto:
- 160 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 110 g masła zimnego
- 2 łyżki lodowatej wody
- 4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- szczypta płatków chilli
- sól, pieprz
- 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano
- ok. 500 g cukinii (ok. 2 sztuki)
- ok. 500 g niedużych pomidorów (np. rzymskich)
- 35 g parmezanu
Przygotowanie tarty:
- Zacznij od przygotowania kruchego ciasto. Do miski wsyp mąkę oraz sól i wymieszaj. Zimne masło pokrój na kawałki i dodaj do mąki. Rozetrzyj mąkę i sól z masłem przy pomocy dłoni, aż uzyskasz kruszonkę. Na koniec dodaj lodowatą wodę i szybko zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Ciasto możesz oczywiście przygotować również przy pomocy malaksera.
- Kulę ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Możesz je też zrobić dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce.
- Formę na tartę z wyjmowanym dnem wysmaruj masłem. Wyjmij ciasto z lodówki i odwiń z folii. Możesz rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wyłożyć nim formę, ale ja wolę po prostu wylepić formę kawałkami ciasta. Wstaw formę razem z ciastem jeszcze na 20 min. do schłodzenia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Wyjmij formę z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp suchą fasolą lub innym strączkiem, które akurat masz. Dzięki temu ciasto nie urośnie w czasie pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 20 minut. Gdy będzie upieczone, wyjmij je z piekarnika, usuń papier z suchą fasolą (po wystudzeniu chowam ją z powrotem do słoika) i odstaw na kratkę do przestudzenia.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie. W miseczce wymieszaj oliwę z posiekanym czosnkiem, chilli, solą, pieprzem oraz oregano. Cukinie i pomidory pokrój na cienkie plastry nożem lub przy pomocy mandoliny. Plastry pomidorów ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
- Wnętrze tarty posmaruj częścią oliwy z czosnkiem i przyprawami przy pomocy pędzelka i wysyp tartym parmezanem. Na serze naprzemiennie ułóż plastry cukinii i pomidorów. Jeżeli używasz okrągłą formę, najlepiej jest zacząć od zewnątrz i zmierzać ku środkowi. Na koniec posmaruj warzywa z wierzchu pozostałą oliwą, wstaw do piekarnika (nadal 200 stopni C) i piecz przez 20-30 minut, aż cukinie i pomidory będą miękkie i upieczone. Gotową tartę możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Na podstawie tego przepisu z moimi zmianami.