Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami koktajlowymi – oto moja propozycja na kolorowy, pełen warzyw obiad. Pizza dla leniwych, którzy nie chcą ugniatać cista na pizzę :):):) Całe danie przygotujesz na jednej blaszce w piekarniku – najpierw pieczesz pokrojone warzywa, następnie przykrywasz je ciastem francuskim i czekasz, aż stanie się złote i chrupiące. Z dodatkiem mozzarelli lub sera feta oraz octu balsamicznego smakuje nieziemsko!
Przygotowując to danie zainspirowałam się przepisem z książki Wege Jamiego Olivera. U niego jest to letnia wersja oparta na cukinii oraz papryce, zaś ja sięgnęłam po sezonową dynię. Gorąco zachęcam Was do eksperymentowania i wykorzystania różnych warzyw, które macie pod ręką. Świetnie sprawdzą się: cukinia, papryka, bakłażan, szparagi, brokuły, młoda marchewka.
Eksperymentowanie z różnymi składnikami w kuchni to świetny sposób na odkrywanie nowych smaków i rozwijanie kulinarnych umiejętności. Podobnie jak w gotowaniu, elastyczność i otwartość na zmiany są kluczowe także w życiu zawodowym, zwłaszcza gdy interesuje nas praca zdalna jako dietetyk. Dzięki rosnącej popularności zdrowego stylu życia i dostępu do nowoczesnych narzędzi, coraz więcej dietetyków decyduje się na pracę online, oferując spersonalizowane plany żywieniowe bez wychodzenia z domu.

Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami koktajlowymi
czas przygotowania: 1 godz. 30 min. (w tym 1 godz. to pieczenie)
liczba porcji: 6
Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami koktajlowymi – Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 1/2 dyni piżmowej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- oliwa
- sól i pieprz
- 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego
- 1 mozzarella w kulce (125 g)
- do podania: listki świeżej bazylii, ocet balsamiczny
Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami koktajlowymi – Przepis:
- Cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie podziel ją na płatki. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój miąższ w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Weź dużą, prostokątną blachę (najlepiej taką o niskich brzegach) i ułóż na niej przygotowane wcześniej warzywa. Polej je oliwą, dopraw solą i pieprzem i wszystko wymieszaj. Wstaw do piekarnika na ok. 30 min., aż dynia będzie miękka.
- Warzywa odsuń od brzegów blachy, posmaruj brzegi oliwą. Ciasto francuskie rozwiń i ostrożnie przykryj nim warzywa, dociskając do nich oraz do brzegów blachy. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 30 min., aż ciasto urośnie i się zrumieni.
- Wyjmij pizzę z piekarnika. Przejedź dookoła nożem, aby oderwać ciasto francuskie od blachy. Nakryj formę dużą deską, odwróć do góry nogami i wyłóż pizzę na deskę.
- Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki i porozkładaj ją między warzywami. Skrop octem lub glassą balsamiczną i posyp listkami bazylii. Gotowe!
Przepis w wersji do druku:
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 1/2 dyni piżmowej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- oliwa
- sól i pieprz
- 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego
- 1 mozzarella w kulce (125 g)
- do podania: listki świeżej bazylii, ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie podziel ją na płatki. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój miąższ w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Weź dużą, prostokątną blachę (najlepiej taką o niskich brzegach) i ułóż na niej przygotowane wcześniej warzywa. Polej je oliwą, dopraw solą i pieprzem i wszystko wymieszaj. Wstaw do piekarnika na ok. 30 min., aż dynia będzie miękka.
- Warzywa odsuń od brzegów blachy, posmaruj brzegi oliwą. Ciasto francuskie rozwiń i ostrożnie przykryj nim warzywa, dociskając do nich oraz do brzegów blachy. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 30 min., aż ciasto urośnie i się zrumieni.
- Wyjmij pizzę z piekarnika. Przejedź dookoła nożem, aby oderwać ciasto francuskie od blachy. Nakryj formę dużą deską, odwróć do góry nogami i wyłóż pizzę na deskę.
- Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki i porozkładaj ją między warzywami. Skrop octem lub glassą balsamiczną i posyp listkami bazylii. Gotowe!
Uwagi do przepisu:
Zamiast dyni możesz wykorzystać do tej pizzy wiele innych warzyw, np. cukinię, bakłażana, paprykę, szparagi. Ser mozzarella możesz zamienić na ser feta.
Możesz też zapisać ten przepis na swojej tablicy na Pinterest:

