Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami koktajlowymi – oto moja propozycja na kolorowy, pełen warzyw obiad. Pizza dla leniwych, którzy nie chcą ugniatać cista na pizzę :):):) Całe danie przygotujesz na jednej blaszce w piekarniku – najpierw pieczesz pokrojone warzywa, następnie przykrywasz je ciastem francuskim i czekasz, aż stanie się złote i chrupiące. Z dodatkiem mozzarelli lub sera feta oraz octu balsamicznego smakuje nieziemsko!
Przygotowując to danie zainspirowałam się przepisem z książki Wege Jamiego Olivera. U niego jest to letnia wersja oparta na cukinii oraz papryce, zaś ja sięgnęłam po sezonową dynię. Gorąco zachęcam Was do eksperymentowania i wykorzystania różnych warzyw, które macie pod ręką. Świetnie sprawdzą się: cukinia, papryka, bakłażan, szparagi, brokuły, młoda marchewka.
Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami koktajlowymi
czas przygotowania: 1 godz. 30 min. (w tym 1 godz. to pieczenie)
liczba porcji: 6
Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami koktajlowymi – Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 1/2 dyni piżmowej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- oliwa
- sól i pieprz
- 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego
- 1 mozzarella w kulce (125 g)
- do podania: listki świeżej bazylii, ocet balsamiczny
Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami koktajlowymi – Przepis:
- Cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie podziel ją na płatki. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój miąższ w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Weź dużą, prostokątną blachę (najlepiej taką o niskich brzegach) i ułóż na niej przygotowane wcześniej warzywa. Polej je oliwą, dopraw solą i pieprzem i wszystko wymieszaj. Wstaw do piekarnika na ok. 30 min., aż dynia będzie miękka.
- Warzywa odsuń od brzegów blachy, posmaruj brzegi oliwą. Ciasto francuskie rozwiń i ostrożnie przykryj nim warzywa, dociskając do nich oraz do brzegów blachy. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 30 min., aż ciasto urośnie i się zrumieni.
- Wyjmij pizzę z piekarnika. Przejedź dookoła nożem, aby oderwać ciasto francuskie od blachy. Nakryj formę dużą deską, odwróć do góry nogami i wyłóż pizzę na deskę.
- Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki i porozkładaj ją między warzywami. Skrop octem lub glassą balsamiczną i posyp listkami bazylii. Gotowe!
Przepis w wersji do druku:
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 1/2 dyni piżmowej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- oliwa
- sól i pieprz
- 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego
- 1 mozzarella w kulce (125 g)
- do podania: listki świeżej bazylii, ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie podziel ją na płatki. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój miąższ w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Weź dużą, prostokątną blachę (najlepiej taką o niskich brzegach) i ułóż na niej przygotowane wcześniej warzywa. Polej je oliwą, dopraw solą i pieprzem i wszystko wymieszaj. Wstaw do piekarnika na ok. 30 min., aż dynia będzie miękka.
- Warzywa odsuń od brzegów blachy, posmaruj brzegi oliwą. Ciasto francuskie rozwiń i ostrożnie przykryj nim warzywa, dociskając do nich oraz do brzegów blachy. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 30 min., aż ciasto urośnie i się zrumieni.
- Wyjmij pizzę z piekarnika. Przejedź dookoła nożem, aby oderwać ciasto francuskie od blachy. Nakryj formę dużą deską, odwróć do góry nogami i wyłóż pizzę na deskę.
- Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki i porozkładaj ją między warzywami. Skrop octem lub glassą balsamiczną i posyp listkami bazylii. Gotowe!
Uwagi do przepisu:
Zamiast dyni możesz wykorzystać do tej pizzy wiele innych warzyw, np. cukinię, bakłażana, paprykę, szparagi. Ser mozzarella możesz zamienić na ser feta.