Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami

przez Zuzanna
Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami

Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami koktajlowymi – oto moja propozycja na kolorowy, pełen warzyw obiad. Pizza dla leniwych, którzy nie chcą ugniatać cista na pizzę :):):) Całe danie przygotujesz na jednej blaszce w piekarniku – najpierw pieczesz pokrojone warzywa, następnie przykrywasz je ciastem francuskim i czekasz, aż stanie się złote i chrupiące. Z dodatkiem mozzarelli lub sera feta oraz octu balsamicznego smakuje nieziemsko!

Przygotowując to danie zainspirowałam się przepisem z książki Wege Jamiego Olivera. U niego jest to letnia wersja oparta na cukinii oraz papryce, zaś ja sięgnęłam po sezonową dynię. Gorąco zachęcam Was do eksperymentowania i wykorzystania różnych warzyw, które macie pod ręką. Świetnie sprawdzą się: cukinia, papryka, bakłażan, szparagi, brokuły, młoda marchewka.

Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami

Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami koktajlowymi

 

czas przygotowania: 1 godz. 30 min. (w tym 1 godz. to pieczenie)

liczba porcji: 6

 

Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami koktajlowymi – Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego
  • 1 mozzarella w kulce (125 g)
  • do podania: listki świeżej bazylii, ocet balsamiczny

 

Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami koktajlowymi – Przepis:

  1. Cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie podziel ją na płatki. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój miąższ w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Weź dużą, prostokątną blachę (najlepiej taką o niskich brzegach) i ułóż na niej przygotowane wcześniej warzywa. Polej je oliwą, dopraw solą i pieprzem i wszystko wymieszaj. Wstaw do piekarnika na ok. 30 min., aż dynia będzie miękka.
  3. Warzywa odsuń od brzegów blachy, posmaruj brzegi oliwą. Ciasto francuskie rozwiń i ostrożnie przykryj nim warzywa, dociskając do nich oraz do brzegów blachy. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 30 min., aż ciasto urośnie i się zrumieni.
  4. Wyjmij pizzę z piekarnika. Przejedź dookoła nożem, aby oderwać ciasto francuskie od blachy. Nakryj formę dużą deską, odwróć do góry nogami i wyłóż pizzę na deskę.
  5. Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki i porozkładaj ją między warzywami. Skrop octem lub glassą balsamiczną i posyp listkami bazylii. Gotowe!

 

Przepis w wersji do druku:

Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami

Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami koktajlowymi

Porcje: 6 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego
  • 1 mozzarella w kulce (125 g)
  • do podania: listki świeżej bazylii, ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój na ćwiartki, a następnie podziel ją na płatki. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój miąższ w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Weź dużą, prostokątną blachę (najlepiej taką o niskich brzegach) i ułóż na niej przygotowane wcześniej warzywa. Polej je oliwą, dopraw solą i pieprzem i wszystko wymieszaj. Wstaw do piekarnika na ok. 30 min., aż dynia będzie miękka.
  3. Warzywa odsuń od brzegów blachy, posmaruj brzegi oliwą. Ciasto francuskie rozwiń i ostrożnie przykryj nim warzywa, dociskając do nich oraz do brzegów blachy. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 30 min., aż ciasto urośnie i się zrumieni.
  4. Wyjmij pizzę z piekarnika. Przejedź dookoła nożem, aby oderwać ciasto francuskie od blachy. Nakryj formę dużą deską, odwróć do góry nogami i wyłóż pizzę na deskę.
  5. Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki i porozkładaj ją między warzywami. Skrop octem lub glassą balsamiczną i posyp listkami bazylii. Gotowe!

Uwagi do przepisu:

Zamiast dyni możesz wykorzystać do tej pizzy wiele innych warzyw, np. cukinię, bakłażana, paprykę, szparagi. Ser mozzarella możesz zamienić na ser feta.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuje swoje zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @chilliczosnekioliwa

 

Możesz też zapisać ten przepis na swojej tablicy na Pinterest:

Odwrócona pizza z ciasta francuskiego z dynią i pomidorkami

Podobne wpisy