Makaron z chorizo w sosie pomidorowym ze szpinakiem to pomysł na szybki obiad, który zrobicie w 15 min. Jest sycący i rozgrzewający – w sam raz na zimowy dzień. Hiszpańska paprykowa kiełbaska chorizo dodaje mu dużo aromatu – uwielbiam ją podsmażać i obserwować jak wytapia się z niej pomarańczowy tłuszcz.
Do tego makaronu przemyciłam sporo warzyw – krojone pomidory, czerwoną paprykę oraz szpinak, dlatego wcinam to danie bez wyrzutów sumienia. Miłośnikom pikantnych smaków polecam dodać do sosu posiekaną papryczkę chilli. Makaron z chorizo w sosie pomidorowym sprawdzi się także jako obiad do pracy – możecie zapakować drugą porcję do lunchboxa na kolejny dzień.
Spróbuj innych przepisów z kiełbasą chorizo:
- makaron penne z chorizo i jarmużem
- kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką
- chleb andaluzyjski (tapas z chorizo i cieciorki)
Przepis w wersji video. Pod filmem znajdziesz listę składników oraz sposób wykonania.
Makaron penne z chorizo w sosie pomidorowym ze szpinakiem
czas przygotowania: 15 min.
liczba porcji: 2
Makaron penne z chorizo w sosie pomidorowym ze szpinakiem – Składniki:
- 160 g makaronu pełnoziarnistego penne
- 1 łyżka oliwy
- 140 g kiełbasy chorizo
- 1 czerwona papryka
- 1/2 papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka lub karton 400 g krojonych pomidorów
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 2 garści szpinaku
- posiekana natka pietruszki
Makaron penne z chorizo w sosie pomidorowym ze szpinakiem – Przepis:
- Wrzuć makaron do gotującej się, osolonej wody. Gotuj al dente przez ok. 9 min.
- W międzyczasie rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Chorizo przekrój wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Wrzuć na patelnię razem z pokrojoną w kostkę papryką i smaż przez ok. 5 minut.
- Dodaj posiekany czosnek i papryczkę chilli i smaż jeszcze przez 1 min.
- Wlej krojone pomidory. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut, aby sos lekko zgęstniał.
- Dodaj szpinak i chwilę mieszaj, następnie dodaj ugotowany makaron i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
- Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.
Przepis w wersji do druku:
Składniki:
- 160 g makaronu pełnoziarnistego penne
- 1 łyżka oliwy
- 140 g kiełbasy chorizo
- 1 czerwona papryka
- 1/2 papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka lub karton 400 g krojonych pomidorów
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 2 garści szpinaku
- posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Wrzuć makaron do gotującej się, osolonej wody. Gotuj al dente przez ok. 9 min.
- W międzyczasie rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Chorizo przekrój wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Wrzuć na patelnię razem z pokrojoną w kostkę papryką i smaż przez ok. 5 minut.
- Dodaj posiekany czosnek i papryczkę chilli i smaż jeszcze przez 1 min.
- Wlej krojone pomidory. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut, aby sos lekko zgęstniał.
- Dodaj szpinak i chwilę mieszaj, następnie dodaj ugotowany makaron i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
- Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.
Uwagi do przepisu:
Zamiast penne możesz użyć innego rodzaju makaronu, np. świderek. Jeśli nie lubisz pikantnych dań pomiń papryczkę chilli.