Pasta i basta #7 – Makaron z chorizo w sosie pomidorowym ze szpinakiem

przez Zuzanna
Penne z chorizo w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Makaron z chorizo w sosie pomidorowym ze szpinakiem to pomysł na szybki obiad, który zrobicie w 15 min. Jest sycący i rozgrzewający – w sam raz na zimowy dzień. Hiszpańska paprykowa kiełbaska chorizo dodaje mu dużo aromatu – uwielbiam ją podsmażać i obserwować jak wytapia się z niej pomarańczowy tłuszcz.

Do tego makaronu przemyciłam sporo warzyw – krojone pomidory, czerwoną paprykę oraz szpinak, dlatego wcinam to danie bez wyrzutów sumienia. Miłośnikom pikantnych smaków polecam dodać do sosu posiekaną papryczkę chilli. Makaron z chorizo w sosie pomidorowym sprawdzi się także jako obiad do pracy – możecie zapakować drugą porcję do lunchboxa na kolejny dzień.

 

Spróbuj innych przepisów z kiełbasą chorizo:

 

Przepis w wersji video. Pod filmem znajdziesz listę składników oraz sposób wykonania.

Makaron penne z chorizo w sosie pomidorowym ze szpinakiem

 

czas przygotowania: 15 min.

liczba porcji: 2

 

Makaron penne z chorizo w sosie pomidorowym ze szpinakiem – Składniki:

  • 160 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 1 łyżka oliwy
  • 140 g kiełbasy chorizo
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka lub karton 400 g krojonych pomidorów
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 garści szpinaku
  • posiekana natka pietruszki

Makaron penne z chorizo w sosie pomidorowym ze szpinakiem – Przepis:

  1. Wrzuć makaron do gotującej się, osolonej wody. Gotuj al dente przez ok. 9 min.
  2. W międzyczasie rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Chorizo przekrój wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Wrzuć na patelnię razem z pokrojoną w kostkę papryką i smaż przez ok. 5 minut.
  3. Dodaj posiekany czosnek i papryczkę chilli i smaż jeszcze przez 1 min.
  4. Wlej krojone pomidory. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut, aby sos lekko zgęstniał.
  5. Dodaj szpinak i chwilę mieszaj, następnie dodaj ugotowany makaron i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
  6. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.

 

Przepis w wersji do druku:

Penne z chorizo w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Makaron z chorizo w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Porcje: 2 Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki:

  • 160 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 1 łyżka oliwy
  • 140 g kiełbasy chorizo
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka lub karton 400 g krojonych pomidorów
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 garści szpinaku
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć makaron do gotującej się, osolonej wody. Gotuj al dente przez ok. 9 min.
  2. W międzyczasie rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Chorizo przekrój wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Wrzuć na patelnię razem z pokrojoną w kostkę papryką i smaż przez ok. 5 minut.
  3. Dodaj posiekany czosnek i papryczkę chilli i smaż jeszcze przez 1 min.
  4. Wlej krojone pomidory. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut, aby sos lekko zgęstniał.
  5. Dodaj szpinak i chwilę mieszaj, następnie dodaj ugotowany makaron i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
  6. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.

Uwagi do przepisu:

Zamiast penne możesz użyć innego rodzaju makaronu, np. świderek. Jeśli nie lubisz pikantnych dań pomiń papryczkę chilli.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuje swoje zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @chilliczosnekioliwa

Penne z chorizo w sosie pomidorowym ze szpinakiemPenne z chorizo w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Podobne wpisy