Jeśli jak jak kochacie greckie klimaty, koniecznie przygotujcie ten prosty do zrobienia makaron z jarmużem i fetą! Nie jest to żaden oryginalny przepis, tylko kuchnia fusion inspirowana smakami greckiej potrawy spanakopita, czyli wytrawnego ciasta ze szpinakiem, ziołami oraz fetą. U mnie ciasto filo zastąpiło pełnoziarniste spaghetti, a zamiast szpinaku dałam jarmuż, ponieważ akurat miałam go w lodówce. Do tego garść ziół takich jak natka pietruszki, koperek i mięta.
Efekt jest pioruńsko pyszny, świeży i lekki i przywodzi na myśl lato oraz wakacje! Sos przygotujecie w trakcie gotowanie się makaronu, czyli gotowy posiłek znajdzie się na stole w 15 minut. Drugą porcję dania możecie zapakować kolejnego dnia do lunchboxu.
Co to jest ser manouri?
Makaron możecie przystroić tradycyjnie fetą lub innym greckim serem – manouri, który ostatnio stał się moim przysmakiem. Ser manouri powstaje z serwatki pozostającej po produkcji fety, bazuje na mieszance mleka owczego i koziego. Ma bardzo ciekawy smak i jest mniej słony od swojej bardziej popularnej siostry. Kupicie go obecnie w wielu supermarketach, czy też w trakcie „greckich tygodni”.
Jeżeli nie macie lub nie przepadacie za jarmużem, to wykorzystajcie w tym przepisie szpinak.
Spróbuj innych potraw w greckim klimacie:
- ryż ze szpinakiem, pomidorami i fetą – Spanakorizo
- Tiganites – greckie placuszki z oliwą
- kreteńskie dakos
- sałatka kreteńska
- zielona fasolka z pomidorami i oliwą – Fasolakia lathera
Przepis w wersji video. Pod filmem znajdziesz listę składników oraz sposób wykonania.
Makaron z jarmużem i serem feta po grecku
czas przygotowania: 15 min.
liczba porcji: 2
Makaron z jarmużem i serem feta po grecku – Składniki:
- 170 g spaghetti pełnoziarnistego
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 drobno pokrojonej cebuli
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1/2 łyżeczki papryczki chilli w płatkach (lub według preferencji)
- 100 g ciętego jarmużu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 30 g sera feta lub manouri
Makaron z jarmużem i serem feta po grecku – Przepis:
- Makaron wrzuć do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W czasie gdy makaron się gotuje, rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Wrzuć na nią drobno pokrojoną cebulę i smaż przez 2 minuty.
- Następnie dodaj posiekane zioła – koperek, natkę pietruszki oraz miętę, dodaj chilli w płatkach i smaż, często mieszając, przez kolejne 2 minuty.
- Na patelnię wrzuć jarmuż, dopraw oregano, solą oraz pieprzem. Smaż na średnim ogniu często mieszając, aż jarmuż straci objętość. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.
- Na koniec dodaj na patelnię rozkruszony ser feta lub manouri i smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty. Dzięki temu ser się podgrzeje i trochę rozpuści.
- Spaghetti odcedź i dodaj na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.
Przepis w wersji do druku:
Składniki:
- 170 g spaghetti pełnoziarnistego
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 drobno pokrojonej cebuli
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1/2 łyżeczki papryczki chilli w płatkach (lub według preferencji)
- 100 g ciętego jarmużu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 30 g sera feta lub manouri
Sposób przygotowania:
- Makaron wrzuć do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W czasie gdy makaron się gotuje, rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Wrzuć na nią drobno pokrojoną cebulę i smaż przez 2 minuty.
- Następnie dodaj posiekane zioła - koperek, natkę pietruszki oraz miętę, dodaj chilli w płatkach i smaż, często mieszając, przez kolejne 2 minuty.
- Na patelnię wrzuć jarmuż, dopraw oregano, solą oraz pieprzem. Smaż na średnim ogniu często mieszając, aż jarmuż straci objętość. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.
- Na koniec dodaj na patelnię rozkruszony ser feta lub manouri i smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty. Dzięki temu ser się podgrzeje i trochę rozpuści.
- Spaghetti odcedź i dodaj na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.