Pasta i basta #8 – Makaron z jarmużem i fetą po grecku

przez Zuzanna
Makaron z jarmużem, fetą i ziołami

Jeśli jak jak kochacie greckie klimaty, koniecznie przygotujcie ten prosty do zrobienia makaron z jarmużem i fetą! Nie jest to żaden oryginalny przepis, tylko kuchnia fusion inspirowana smakami greckiej potrawy spanakopita, czyli wytrawnego ciasta ze szpinakiem, ziołami oraz fetą. U mnie ciasto filo zastąpiło pełnoziarniste spaghetti, a zamiast szpinaku dałam jarmuż, ponieważ akurat miałam go w lodówce. ⁠Do tego garść ziół takich jak natka pietruszki, koperek i mięta.

Efekt jest pioruńsko pyszny, świeży i lekki i przywodzi na myśl lato oraz wakacje! ⁠Sos przygotujecie w trakcie gotowanie się makaronu, czyli gotowy posiłek znajdzie się na stole w 15 minut. Drugą porcję dania możecie zapakować kolejnego dnia do lunchboxu.

Co to jest ser manouri?

Makaron możecie przystroić tradycyjnie fetą lub innym greckim serem – manouri, który ostatnio stał się moim przysmakiem. Ser manouri powstaje z serwatki pozostającej po produkcji fety, bazuje na mieszance mleka owczego i koziego. Ma bardzo ciekawy smak i jest mniej słony od swojej bardziej popularnej siostry. Kupicie go obecnie w wielu supermarketach, czy też w trakcie „greckich tygodni”.

Jeżeli nie macie lub nie przepadacie za jarmużem, to wykorzystajcie w tym przepisie szpinak.

Spróbuj innych potraw w greckim klimacie:

Przepis w wersji video. Pod filmem znajdziesz listę składników oraz sposób wykonania.

Makaron z jarmużem, fetą i ziołami

 

Makaron z jarmużem i serem feta po grecku

 

czas przygotowania: 15 min.

liczba porcji: 2

 

Makaron z jarmużem i serem feta po grecku – Składniki:

  • 170 g spaghetti pełnoziarnistego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 drobno pokrojonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki papryczki chilli w płatkach (lub według preferencji)
  • 100 g ciętego jarmużu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 30 g sera feta lub manouri

Makaron z jarmużem i serem feta po grecku – Przepis:

  1. Makaron wrzuć do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W czasie gdy makaron się gotuje, rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Wrzuć na nią drobno pokrojoną cebulę i smaż przez 2 minuty.
  3. Następnie dodaj posiekane zioła – koperek, natkę pietruszki oraz miętę, dodaj chilli w płatkach i smaż, często mieszając, przez kolejne 2 minuty.
  4. Na patelnię wrzuć jarmuż, dopraw oregano, solą oraz pieprzem. Smaż na średnim ogniu często mieszając, aż jarmuż straci objętość. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.
  5. Na koniec dodaj na patelnię rozkruszony ser feta lub manouri i smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty. Dzięki temu ser się podgrzeje i trochę rozpuści.
  6. Spaghetti odcedź i dodaj na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.

Przepis w wersji do druku:

Makaron z jarmużem, fetą i ziołami

Makaron z jarmużem i serem feta po grecku

Porcje: 2 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki:

  • 170 g spaghetti pełnoziarnistego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 drobno pokrojonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki papryczki chilli w płatkach (lub według preferencji)
  • 100 g ciętego jarmużu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 30 g sera feta lub manouri

Sposób przygotowania:

  1. Makaron wrzuć do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W czasie gdy makaron się gotuje, rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Wrzuć na nią drobno pokrojoną cebulę i smaż przez 2 minuty.
  3. Następnie dodaj posiekane zioła - koperek, natkę pietruszki oraz miętę, dodaj chilli w płatkach i smaż, często mieszając, przez kolejne 2 minuty.
  4. Na patelnię wrzuć jarmuż, dopraw oregano, solą oraz pieprzem. Smaż na średnim ogniu często mieszając, aż jarmuż straci objętość. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.
  5. Na koniec dodaj na patelnię rozkruszony ser feta lub manouri i smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty. Dzięki temu ser się podgrzeje i trochę rozpuści.
  6. Spaghetti odcedź i dodaj na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.
Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuje swoje zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @chilliczosnekioliwa

Makaron z jarmużem, fetą i ziołami

Makaron z jarmużem, fetą i ziołami

Podobne wpisy