Pyszne pomysły na brokuła w kuchni – jak zastosować jego supermoce?

przez Zuzanna
pomysły na brokuła w kuchni

Zdjęcie reklamodawcy

Brokuł to warzywo stanowiące źródło wielu dobroczynnych związków odżywczych, które pozytywnie oddziałują na organizm. Niezaprzeczalnym plusem jest fakt, że może być ono spożywane przez cały rok. Możliwości są niemal nieograniczone, więc każdy znajdzie wariant zgodny z upodobaniami. Nie trzeba posiadać szczególnych zdolności kulinarnych, aby wyczarować smaczne i zdrowe danie. Warto wiedzieć, że surowy brokuł smakuje zupełnie inaczej, niż poddany obróbce termicznej. 

Poszukujesz inspiracji? Koniecznie sprawdź propozycje!

Jakie wartości odżywcze posiada brokuł?

Brokuł (kapusta szparagowa) to warzywo jednoroczne, które zaliczane jest do grupy kapustowatych. Najprawdopodobniej wywodzi się ono z Cypru, jednak w Polsce znane jest już od XVI wieku. Najpopularniejsze są duże główki z zielonym kwiatostanem, jednak można spotkać się również z innymi odmianami. Brokuł należy do warzyw o niskiej zawartości skrobi, co przekłada się na niski indeks glikemiczny. Usatysfakcjonuje to osoby borykające się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Brokuł jest niskokaloryczny, więc chętnie sięgają po niego osoby na diecie. Ponadto, zawiera on takie składniki odżywcze, jak np. potas, kwas foliowy, witaminę A, błonnik pokarmowy, witaminę C, wapń i inne. 

Brokuł w codziennej diecie – wskazania i przeciwwskazania

Brokuł jest lekki, a zarazem sycący. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Omawiane warzywo wspiera odbudowę mikroflory jelitowej. Witamina A świetnie oddziałuje na wzrok, stan skóry, włosów i paznokci. Należy wspomnieć, że kwiatostan posiada w swoim składzie kwercetynę stabilizującą funkcjonowanie układu krwionośnego. Jest to związek minimalizujący ryzyko wystąpienia rozmaitych chorób cywilizacyjnych. Ponadto, brokuł wykazuje działanie antyoksydacyjne, bakteriobójcze i przeciwzapalnie. Regularnie spożywany wzmacnia układ immunologiczny.

Jeśli chodzi o przeciwwskazania, to na brokuła powinny uważać osoby z chorobami tarczycy. Nadmiar tego warzywa w codziennej diecie może negatywnie odbić się na zdrowiu. Ostrożność jest zalecana również w przypadku zespołu jelita drażliwego. Nieprawdą jest, że brokuł i inne warzywa kapuściane zabronione są w ciąży czy podczas karmienia. Konieczne jest jednak zachowanie umiaru.

Jak przechowywać brokuła?

Brokuł musi być przechowywany w optymalnych warunkach. Najlepiej umieścić go w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu z ograniczonym przepływem powietrza. Warzywo może zostać umieszczone w lodówce. Nadaje się również do mrożenia, dzięki czemu nawet po upływie wielu tygodni będzie nadawał się do spożycia. Pod uwagę warto wziąć również kiełki brokuła, które stanowią skarbnicę prozdrowotnych związków.

Brokuł może być spożywany na surowo. To rewelacyjny dodatek do surówek, sałatek, kanapek i innych przekąsek. Można go grillować, piec, smażyć i gotować. Należy jednak pamiętać, że im krótsza obróbka termiczna, tym więcej składników odżywczych zostanie zachowanych.

Przepisy na pyszne dania z brokułem

pyszne dania z brokułem

Zdjęcie reklamodawcy

Nie masz pojęcia, jak wykorzystać brokuła w kuchni? Poniżej przedstawiono kilka godnych uwagi propozycji. 

Sałatka z brokułami i jajkiem

Składniki:

  • jajko (3 szt.),
  • brokuły (250 g),
  • szczypiorek (10 g),
  • oliwa z oliwek (10 ml),
  • papryka czerwona (240 g),
  • kukurydza konserwowa (100 g),
  • jogurt naturalny 1,5% (90 g),
  • musztarda (20 g),
  • roszponka (40 g),
  • czosnek (10 g).

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy składniki.
  2. Dzielimy brokuł na różyczki, a następnie gotujemy w wodzie (al dente).
  3. Gotujemy jajka na twardo.
  4. Mieszamy roszponkę z pokrojonymi brokułem, jajkiem i pozostałymi warzywami.
  5. Całość dokładnie miksujemy, a następnie skraplamy oliwą z oliwek. Doprawiamy za pomocą pieprzu, soli, świeżych ziół. Podajemy z przygotowanym sosem (krok 1).

Jeżeli smakują Ci sałatki z brokułami i chcesz poszerzyć swoją kulinarną wiedzę, warto zajrzeć na stronę https://fajnegotowanie.pl/przepisy/tagi/salatki-z-brokulami/, gdzie znajdziesz więcej propozycji na odżywcze potrawy. 

Zupa krem z brokuła i ziemniaków

Składniki:

  • brokuły (600 g),
  • ziemniaki młode (300 g),
  • oliwa z oliwek (20 ml),
  • marchew (120 g),
  • cebula (100 g),
  • czosnek (20 g),
  • bulion warzywny (400 ml),
  • śmietana 18% (30 g).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy oliwę z oliwek w garnku. Następnie szklimy cebulę i przeciskamy czosnek przez praskę.
  2. Kroimy warzywa i podsmażamy na patelni.
  3. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
  4. Miksujemy zupę na gładki krem. Mieszamy tak długo, aż uzyskamy jedwabistą konsystencję.

Kotlety z brokuła

Składniki:

  • brokuły (250 g),
  • komosa ryżowa (60 g),
  • kasza jaglana (60 g),
  • jajko (2 szt.),
  • bułka tarta (50 g),
  • olej rzepakowy (100 ml),
  • pieprz, sól, papryka słodka i inne ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. Komosę oraz kaszę jaglaną gotujemy w wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Gotujemy brokuła (al dente) i siekamy na drobne kawałki. Przekładamy go do miski.
  3. Mieszamy brokuła z kaszą oraz komosą. Przyprawiamy według uznania. Dodajemy jajko i łyżkę bułki tartej.
  4. Masę mieszamy i formujemy na kształt kotletów. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.

WPIS REKLAMODAWCY

Podobne wpisy