Kluski z sosem śmietanowym z botwinką i serem pleśniowym

przez Zuzanna
Makaron z sosie z botwinką i serem pleśniowym

Szukasz pomysłu na botwinkę w 10 minut? Mam dla Ciebie pomysł na prosty sos śmietanowy z botwinką i serem pleśniowym. Możesz go podać z dowolnymi kluskami, np. gnocchi lub szpeclami (u mnie szpinakowe). Sprawdzi się też makaron świderki lub muszelki.

Taki sos ma piękny różowy kolor i jest bardzo smaczny, gdyż botwinka tworzy zgrany duet z serem z niebieską pleśnią. Całość posypałam orzechami włoskimi dla chrupkości.

Spróbuj innych przepisów z botwinką:

 

Przepis w wersji video. Pod filmem znajdziesz listę składników oraz sposób wykonania.

Kluski z sosem śmietanowym z botwinką i serem pleśniowym

Kluski z sosem śmietanowym z botwinką i serem pleśniowym

 

czas przygotowania: 15 min.

liczba porcji: 2

 

Kluski z sosem śmietanowym z botwinką i serem pleśniowym – Składniki:

  • 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g śmietanki 30% tłuszczu
  • 80 g sera z niebieską pleśnią
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 250 g klusek, np. gnocchi, kopytek, szpecli (u mnie szpinakowe) lub 160 g makaronu (waga przed ugotowaniem)
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Kluski z sosem śmietanowym z botwinką i serem pleśniowym – Przepis:

  1. Buraki obierz i pokrój na małe kawałki. Łodygi i liście botwinki dobrze opłucz z piasku i drobno posiekaj. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią buraczki i smaż 2-3 minuty. Dodaj czosnek i smaż przez minutę. Dodaj liście i łodygi botwinki i smaż mieszając, aż zmiękną.
  3. Podlej śmietanką, dodaj pokruszony ser, po szczypcie soli i pieprzu. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, przez 2-3 minuty, aż ser się rozpuści, a sos lekko zgęstnieje.
  4. W międzyczasie ugotuj gnocchi, szpecle lub makaron, dodaj do sosu i razem wymieszaj. Podawaj posypany orzechami włoskimi.

 

Przepis w wersji do druku:

Makaron z sosie z botwinką i serem pleśniowym

Kluski z sosem śmietanowym z botwinką i serem pleśniowym

Porcje: 2 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g śmietanki 30% tłuszczu
  • 80 g sera z niebieską pleśnią
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 250 g klusek, np. gnocchi, kopytek, szpecli (u mnie szpinakowe) lub 160 g makaronu (waga przed ugotowaniem)
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz i pokrój na małe kawałki. Łodygi i liście botwinki dobrze opłucz z piasku i drobno posiekaj. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią buraczki i smaż 2-3 minuty. Dodaj czosnek i smaż przez minutę. Dodaj liście i łodygi botwinki i smaż mieszając, aż zmiękną.
  3. Podlej śmietanką, dodaj pokruszony ser, po szczypcie soli i pieprzu. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, przez 2-3 minuty, aż ser się rozpuści, a sos lekko zgęstnieje.
  4. W międzyczasie ugotuj gnocchi, szpecle lub makaron, dodaj do sosu i razem wymieszaj. Podawaj posypany orzechami włoskimi.

Uwagi do przepisu:

Zamiast sera z niebieską pleśnią możesz dodać fetę. Śmietankę 30% tłuszczu wymień na chudszą, jeśli chcesz oszczędzić na kaloriach. Danie ozdób koperkiem lub natką pietruszki.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuje swoje zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @chilliczosnekioliwa

Sos śmietanowy z botwinką i serem pleśniowym

 

Podobne wpisy