Szukasz pomysłu na botwinkę w 10 minut? Mam dla Ciebie pomysł na prosty sos śmietanowy z botwinką i serem pleśniowym. Możesz go podać z dowolnymi kluskami, np. gnocchi lub szpeclami (u mnie szpinakowe). Sprawdzi się też makaron świderki lub muszelki.
Taki sos ma piękny różowy kolor i jest bardzo smaczny, gdyż botwinka tworzy zgrany duet z serem z niebieską pleśnią. Całość posypałam orzechami włoskimi dla chrupkości.
Spróbuj innych przepisów z botwinką:
- borek z botwinką i serem
- greckie paszteciki z botwinką i ziołami
- tarta z botwinką, gorgonzolą i jajkiem
- spaghetti z pesto z botwinki i gorgonzolą
Przepis w wersji video. Pod filmem znajdziesz listę składników oraz sposób wykonania.
Kluski z sosem śmietanowym z botwinką i serem pleśniowym
czas przygotowania: 15 min.
liczba porcji: 2
Kluski z sosem śmietanowym z botwinką i serem pleśniowym – Składniki:
- 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 200 g śmietanki 30% tłuszczu
- 80 g sera z niebieską pleśnią
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
- 250 g klusek, np. gnocchi, kopytek, szpecli (u mnie szpinakowe) lub 160 g makaronu (waga przed ugotowaniem)
- garść posiekanych orzechów włoskich
Kluski z sosem śmietanowym z botwinką i serem pleśniowym – Przepis:
- Buraki obierz i pokrój na małe kawałki. Łodygi i liście botwinki dobrze opłucz z piasku i drobno posiekaj. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią buraczki i smaż 2-3 minuty. Dodaj czosnek i smaż przez minutę. Dodaj liście i łodygi botwinki i smaż mieszając, aż zmiękną.
- Podlej śmietanką, dodaj pokruszony ser, po szczypcie soli i pieprzu. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, przez 2-3 minuty, aż ser się rozpuści, a sos lekko zgęstnieje.
- W międzyczasie ugotuj gnocchi, szpecle lub makaron, dodaj do sosu i razem wymieszaj. Podawaj posypany orzechami włoskimi.
Przepis w wersji do druku:
Zamiast sera z niebieską pleśnią możesz dodać fetę. Śmietankę 30% tłuszczu wymień na chudszą, jeśli chcesz oszczędzić na kaloriach. Danie ozdób koperkiem lub natką pietruszki. Składniki:
Sposób przygotowania:
Uwagi do przepisu: