Tarta z botwinką, gorgonzolą i jajkiem

przez Zuzanna
Tarta z botwinką, gorgonzolą i jajkiem

Dzień dobry,
Na wstępie chciałam wszystkim pięknie podziękować za życzenia z okazji urodzin bloga i słowa wsparcia. Jesteście wspaniali :)
To danie bardzo się Wam spodobało, gdy pokazałam Wam je na Facebooku. Proste w przygotowaniu tarty z ciasta francuskiego z farszem z botwinki i sera gorgonzola, efektownie zwieńczone sadzonym jajkiem. Możecie je zjeść na śniadanie lub lunch, albo zabrać ze sobą w plener, bo równie dobrze smakują na zimno. 

Aby tarty się udały, ciasto francuskie musimy podpiec wcześniej przez 10 minut w piekarniku. Ciasto kroimy na kwadraty, następnie przy pomocy noża delikatnie nacinamy brzegi (ale nie przecinamy ich na wylot!), które w czasie pieczenia podniosą się i utworzą rant podtrzymujący wewnątrz nadzienie tarty. 

Choć jajka nie chciały utrzymać się wewnątrz i niesfornie wylały się na blachę, uważam, że tylko dodało to uroku tym pysznym wypiekom :)
Tarta z botwinką, gorgonzolą i jajkiem

Tarty z botwinką, gorgonzolą i jajkiem

przepis własny
Składniki:
  • 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego (u mnie 275 g)
  • 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • pęczek koperku lub szczypiorku
  • 100 g sera gorgonzola (można zastąpić fetą, kozim lub innym)
  • 6-8 jajek (zależy ile kwadratów udało nam się wykroić z ciasta francuskiego)
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Jeżeli używasz mrożonego ciasta francuskiego, koniecznie rozmróź go wcześniej w lodówce. Ciasto rozwiń i podziel na 6-8 kwadratów, zależnie od jego wielkości. Ja używam ciasta francuskiego z Lidla, które jest naprawdę duże. Kwadraty ciasta rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  2. Przy pomocy noża, \”narysuj\” na kawałkach ciasta ramkę o grubości ok. 8 mm. Rób to delikatnie, aby nie przeciąć ciasta na wylot. Ponakłuwaj ciasto widelcem, pomijając przygotowany rant. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. W tym czasie zajmij się farszem. 
  3. Odetnij buraczki z botwinki, obierz i pokrój na plasterki. Łodyżki i liście drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią buraczki i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż delikatnie przez 5 minut. Teraz dodaj łodyżki i listki botwinki i smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj posiekanego koperku lub szczypiorku, dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
  4. Wyjmij podpieczone spody tart z piekarnika. Gdy przestygną, palcami wgnieć środek, dzięki czemu uzyskasz okalający nadzienie rant tarty. Na ciasto rozłóż nadzienie z botwinki, tu i tam wetknij ser gorgonzola podzielony na kawałki. Teraz ostrożnie wbij po 1 jajku na każdą tartę. Delikatnie posyp solą i pieprzem. Wstaw tarty z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez 10-15 minut, zależnie od tego jakie jajka lubisz.
Tarta z botwinką, gorgonzolą i jajkiem
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy