Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki

przez Zuzanna
Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki jest sycąca, smaczna i aromatyczna. Przepis na tę zupę powstał przypadkiem – miałam ochotę na jakieś roślinne danie z soczewicą i wykorzystałam do niego warzywa, które akurat miałam pod ręką, czyli marchewkę i selera naciowego. Taka zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i może stanowić świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.

Ta zupa to idealne połączenie ziemistej soczewicy i słodkiej marchewki. Dla mnie smak soczewicy ma w sobie coś pokrzepiającego. Lubię ją w postaci zmiksowanej na krem, za to mój mąż preferuje zupę z kawałkami warzyw i soczewicy.

Do zupy dodałam gotową pastę z chilli, czosnku i imbiru marki House of Asia. Po prostu lubię ten produkt, mam go stale w lodówce. Stanowi fajną bazę smakową dla wielu potraw bez konieczności samodzielnego obierania czy siekania czosnku czy imbiru. Sprawdza się u mnie w daniach kuchni azjatyckiej, ale też zupach warzywnych. Zamiast tej pasty możecie samodzielnie posiekać 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chilli oraz kawałek obranego imbiru i dodać do zupy.

 

Inne przepisy na rozgrzewające zupy:

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki

 

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki

 

czas przygotowania: 35 min.

liczba porcji: 3-4

 

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki – Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pasty z czosnku, chilli i imbiru*
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 100 g czerwonej soczewicy (suche nasiona)
  • 2 świeże pomidory lub 200 g krojonych pomidorów z puszki (1/2 puszki)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • oliwa, świeża kolendra, posiekana papryczka chilli, może też być kleks jogurtu lub śmietany

*Używam gotowej pasty z czosnku, chilli i imbiru marki House of Asia. Możesz ją zastąpić dając 1 ząbek czosnku, 0,5 cm świeżego imbiru oraz 1/2 papryczki chilli (jeśli lubicie ostre smaki). Posiekaj je drobno i dodaj do zupy razem z cebulą.

 

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki – Przepis:

1. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż, aż się zeszkli ok. 5 min. Następnie dodaj pastę z czosnku, chili i imbiru i smaż mieszając jeszcze 2 minuty.

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki - przygotowanie

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki - przygotowanie

2. Selera naciowego i marchewki pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka i smaż, często mieszając przez ok. 5 minut.

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki - przygotowanie

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki - przygotowanie

3. Czerwoną soczewicę opłucz na sitku i dodaj ją do garnka. Świeże pomidory pokrój w kostkę i dodaj do soczewicy (lub dodaj pomidory z puszki).

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki - przygotowanie

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki - przygotowanie

4. Składniki w garnku zalej bulionem warzywnym, wszystko wymieszaj, następnie zagotuj zupę. Gotuj przez ok. 20 minut, aż czerwona soczewica się rozpadnie, a wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki - przygotowanie

5. Zupę możesz podać w takiej formie – z kawałkami warzyw lub też zmiksować ją na gładki krem – jak wolisz :) Gotową zupę udekoruj według swojego uznania – ja polałam ją odrobiną oliwy, posypałam posiekaną papryczką chilli i listkami kolendry.

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki - przygotowanie

 

Przepis w wersji do druku:

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki

Porcje: 4 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pasty z czosnku, chilli i imbiru*
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 100 g czerwonej soczewicy (suche nasiona)
  • 2 świeże pomidory lub 200 g krojonych pomidorów z puszki (1/2 puszki)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: oliwa, świeża kolendra, posiekana papryczka chilli, może też być kleks jogurtu lub śmietany

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż, aż się zeszkli ok. 5 min. Następnie dodaj pastę z czosnku, chili i imbiru i smaż mieszając jeszcze 2 minuty.
  2. Selera naciowego i marchewki pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka i smaż, często mieszając przez ok. 5 minut.
  3. Czerwoną soczewicę opłucz na sitku i dodaj ją do garnka. Świeże pomidory pokrój w kostkę i dodaj do soczewicy (lub dodaj pomidory z puszki).
  4. Składniki w garnku zalej bulionem warzywnym, wszystko wymieszaj, następnie zagotuj zupę. Gotuj przez ok. 20 minut, aż czerwona soczewica się rozpadnie, a wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Zupę możesz podać w takiej formie - z kawałkami warzyw lub też zmiksować ją na gładki krem - jak wolisz :) Gotową zupę udekoruj według swojego uznania - ja polałam ją odrobiną oliwy, posypałam posiekaną papryczką chilli i listkami kolendry.

 

Uwagi do przepisu:

*Używam gotowej pasty z czosnku, chilli i imbiru marki House of Asia. Możesz ją zastąpić dając 1 ząbek czosnku, 0,5 cm świeżego imbiru oraz 1/2 papryczki chilli (jeśli lubicie ostre smaki). Posiekaj je drobno i dodaj do zupy razem z cebulą.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuje swoje zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @chilliczosnekioliwa

 

Możesz też zapisać ten przepis na swojej tablicy na Pinterest:

Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki - przepis

Podobne wpisy