Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki jest sycąca, smaczna i aromatyczna. Przepis na tę zupę powstał przypadkiem – miałam ochotę na jakieś roślinne danie z soczewicą i wykorzystałam do niego warzywa, które akurat miałam pod ręką, czyli marchewkę i selera naciowego. Taka zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i może stanowić świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Ta zupa to idealne połączenie ziemistej soczewicy i słodkiej marchewki. Dla mnie smak soczewicy ma w sobie coś pokrzepiającego. Lubię ją w postaci zmiksowanej na krem, za to mój mąż preferuje zupę z kawałkami warzyw i soczewicy.
Do zupy dodałam gotową pastę z chilli, czosnku i imbiru marki House of Asia. Po prostu lubię ten produkt, mam go stale w lodówce. Stanowi fajną bazę smakową dla wielu potraw bez konieczności samodzielnego obierania czy siekania czosnku czy imbiru. Sprawdza się u mnie w daniach kuchni azjatyckiej, ale też zupach warzywnych. Zamiast tej pasty możecie samodzielnie posiekać 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chilli oraz kawałek obranego imbiru i dodać do zupy.
Inne przepisy na rozgrzewające zupy:
- marokańska zupa harira
- pikantna zupa z fasolą, harissą i miodem
- ziemniaczana zupa krem z pesto pietruszkowym
Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki
czas przygotowania: 35 min.
liczba porcji: 3-4
Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki – Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 łyżeczka pasty z czosnku, chilli i imbiru*
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 marchewki
- 100 g czerwonej soczewicy (suche nasiona)
- 2 świeże pomidory lub 200 g krojonych pomidorów z puszki (1/2 puszki)
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
do podania:
- oliwa, świeża kolendra, posiekana papryczka chilli, może też być kleks jogurtu lub śmietany
*Używam gotowej pasty z czosnku, chilli i imbiru marki House of Asia. Możesz ją zastąpić dając 1 ząbek czosnku, 0,5 cm świeżego imbiru oraz 1/2 papryczki chilli (jeśli lubicie ostre smaki). Posiekaj je drobno i dodaj do zupy razem z cebulą.
Zupa z czerwonej soczewicy i marchewki – Przepis:
1. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż, aż się zeszkli ok. 5 min. Następnie dodaj pastę z czosnku, chili i imbiru i smaż mieszając jeszcze 2 minuty.
2. Selera naciowego i marchewki pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka i smaż, często mieszając przez ok. 5 minut.
3. Czerwoną soczewicę opłucz na sitku i dodaj ją do garnka. Świeże pomidory pokrój w kostkę i dodaj do soczewicy (lub dodaj pomidory z puszki).
4. Składniki w garnku zalej bulionem warzywnym, wszystko wymieszaj, następnie zagotuj zupę. Gotuj przez ok. 20 minut, aż czerwona soczewica się rozpadnie, a wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Zupę możesz podać w takiej formie – z kawałkami warzyw lub też zmiksować ją na gładki krem – jak wolisz :) Gotową zupę udekoruj według swojego uznania – ja polałam ją odrobiną oliwy, posypałam posiekaną papryczką chilli i listkami kolendry.
Przepis w wersji do druku:
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 łyżeczka pasty z czosnku, chilli i imbiru*
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 marchewki
- 100 g czerwonej soczewicy (suche nasiona)
- 2 świeże pomidory lub 200 g krojonych pomidorów z puszki (1/2 puszki)
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- do podania: oliwa, świeża kolendra, posiekana papryczka chilli, może też być kleks jogurtu lub śmietany
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i smaż, aż się zeszkli ok. 5 min. Następnie dodaj pastę z czosnku, chili i imbiru i smaż mieszając jeszcze 2 minuty.
- Selera naciowego i marchewki pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka i smaż, często mieszając przez ok. 5 minut.
- Czerwoną soczewicę opłucz na sitku i dodaj ją do garnka. Świeże pomidory pokrój w kostkę i dodaj do soczewicy (lub dodaj pomidory z puszki).
- Składniki w garnku zalej bulionem warzywnym, wszystko wymieszaj, następnie zagotuj zupę. Gotuj przez ok. 20 minut, aż czerwona soczewica się rozpadnie, a wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zupę możesz podać w takiej formie - z kawałkami warzyw lub też zmiksować ją na gładki krem - jak wolisz :) Gotową zupę udekoruj według swojego uznania - ja polałam ją odrobiną oliwy, posypałam posiekaną papryczką chilli i listkami kolendry.
Uwagi do przepisu:
*Używam gotowej pasty z czosnku, chilli i imbiru marki House of Asia. Możesz ją zastąpić dając 1 ząbek czosnku, 0,5 cm świeżego imbiru oraz 1/2 papryczki chilli (jeśli lubicie ostre smaki). Posiekaj je drobno i dodaj do zupy razem z cebulą.