Ziemniaczana zupa-krem z pesto pietruszkowym

przez Zuzanna
Ziemniaczana zupa-krem z pesto pietruszkowym

Zimą jem zupy prawie codziennie, bo w tej formie warzywa smakuję mi teraz najlepiej. Rzadko są to jednak kremy – mój Mąż nie jest fanem ich gładkiej konsystencji. Jednak preferencje Męża muszą czasem ustąpić mojej kulinarnej wenie – w końcu to ja rządzę w kuchni ;) 

Zupy-kremy mają tę niezaprzeczalną zaletę, że robi się je naprawdę szybko. Wymarzyłam sobie aksamitny, gęsty ziemniaczany krem przełamany intensywnym pietruszkowym pesto i zaraz musiałam go przygotować. Zaczęłam od podsmażenia cebuli, pora oraz czosnku, które potem oddały zupie swój intensywny, lekko słodkawy smak. Dodałam ziemniaki i bulion, a gdy się gotowały – zmiksowałam pesto.

Natka pietruszki oraz orzechy włoskie według mnie bardzo dobrze łączą się z ziemniakami. Pesto pietruszkowe zresztą uwielbiam na równi z tym bazyliowym – pasuje nie tylko do ziemniaków (spróbujcie dodać odrobinę do ugotowanych ziemniaków lub sałatki ziemniaczanej), ale również do pieczonej ryby. W tym przepisie stanowi kontrast dla delikatnego smaku zupy i bardzo przyjemnie ożywia jej smak.

Na koniec oczywiście werdykt Męża – zupa, choć krem, bardzo mu smakowała i sam kazał mi Wam o tym napisać. To chyba najlepsza rekomendacja dla tego przepisu, prawda?

Ziemniaczana zupa-krem z pesto pietruszkowym

Ziemniaczana zupa-krem z pesto pietruszkowym

 

Składniki / na 4-6 porcji:

  • 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 por pokrojony w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 600 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę (wybieram żółtą odmianę)
  • 1 l bulionu warzywnego (domowego lub z kostki ekologicznej)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • na pesto pietruszkowe: duży pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, 3 łyżki startego parmezanu, garść orzechów włoskich, szczypta soli, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy
  • do podania według uznania: posiekane orzechy włoskie, olej z orzechów włoskich lub oliwa extra virgin, starty parmezan, jak jecie mięso – podsmażony, pokrojony w kostkę boczek

 

Przygotowanie kremu ziemniaczanego:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę oraz masło. Dodaj cebulę oraz pora i smaż na średnim ogniu, aż się zeszklą (ok. 5 minut). Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
  2. Dodaj ziemniaki oraz bulion warzywny, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Gdy zupa się gotuje, przygotuj pesto. Natkę pietruszki z grubsza posiekaj i wrzuć do malaksera (używam małego pojemniczka z nożem w kształcie litery S). Dodaj czosnek, parmezan, orzechy włoskie oraz szczyptę soli i zmiksuj pulsacyjnie na małe kawałeczki. Dodaj sok z cytryny i oliwę i zmiksuj na gładkie pesto.
  4. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Jeżeli będzie za gęsta, dodaj do niej trochę gorącej wody. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Zupę nałóż do miseczek i na wierzchu umieść po 1-2 łyżki pesto pietruszkowego oraz inne wybrane dodatki.
Ziemniaczana zupa-krem z pesto pietruszkowym

Podobne wpisy