Zimą jem zupy prawie codziennie, bo w tej formie warzywa smakuję mi teraz najlepiej. Rzadko są to jednak kremy – mój Mąż nie jest fanem ich gładkiej konsystencji. Jednak preferencje Męża muszą czasem ustąpić mojej kulinarnej wenie – w końcu to ja rządzę w kuchni ;)
Zupy-kremy mają tę niezaprzeczalną zaletę, że robi się je naprawdę szybko. Wymarzyłam sobie aksamitny, gęsty ziemniaczany krem przełamany intensywnym pietruszkowym pesto i zaraz musiałam go przygotować. Zaczęłam od podsmażenia cebuli, pora oraz czosnku, które potem oddały zupie swój intensywny, lekko słodkawy smak. Dodałam ziemniaki i bulion, a gdy się gotowały – zmiksowałam pesto.
Natka pietruszki oraz orzechy włoskie według mnie bardzo dobrze łączą się z ziemniakami. Pesto pietruszkowe zresztą uwielbiam na równi z tym bazyliowym – pasuje nie tylko do ziemniaków (spróbujcie dodać odrobinę do ugotowanych ziemniaków lub sałatki ziemniaczanej), ale również do pieczonej ryby. W tym przepisie stanowi kontrast dla delikatnego smaku zupy i bardzo przyjemnie ożywia jej smak.
Na koniec oczywiście werdykt Męża – zupa, choć krem, bardzo mu smakowała i sam kazał mi Wam o tym napisać. To chyba najlepsza rekomendacja dla tego przepisu, prawda?
Ziemniaczana zupa-krem z pesto pietruszkowym
Składniki / na 4-6 porcji:
- 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 por pokrojony w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 600 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę (wybieram żółtą odmianę)
- 1 l bulionu warzywnego (domowego lub z kostki ekologicznej)
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- na pesto pietruszkowe: duży pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, 3 łyżki startego parmezanu, garść orzechów włoskich, szczypta soli, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy
- do podania według uznania: posiekane orzechy włoskie, olej z orzechów włoskich lub oliwa extra virgin, starty parmezan, jak jecie mięso – podsmażony, pokrojony w kostkę boczek
Przygotowanie kremu ziemniaczanego:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę oraz masło. Dodaj cebulę oraz pora i smaż na średnim ogniu, aż się zeszklą (ok. 5 minut). Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
- Dodaj ziemniaki oraz bulion warzywny, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Gdy zupa się gotuje, przygotuj pesto. Natkę pietruszki z grubsza posiekaj i wrzuć do malaksera (używam małego pojemniczka z nożem w kształcie litery S). Dodaj czosnek, parmezan, orzechy włoskie oraz szczyptę soli i zmiksuj pulsacyjnie na małe kawałeczki. Dodaj sok z cytryny i oliwę i zmiksuj na gładkie pesto.
- Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Jeżeli będzie za gęsta, dodaj do niej trochę gorącej wody. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Zupę nałóż do miseczek i na wierzchu umieść po 1-2 łyżki pesto pietruszkowego oraz inne wybrane dodatki.