Jak zrobić tabbouleh – libańską sałatkę z natki pietruszki i kaszy bulgur? (PRZEPIS + FILM)

przez Zuzanna
Jak zrobić tabbouleh – libańską sałatkę z natki pietruszki i kaszy bulgur? (PRZEPIS + FILM)

Tabbouleh lub tabbouli to wywodząca się z Libanu lekka sałatka złożona z dużej ilości natki pietruszki i odrobiny kaszy bulgur (a nie odwrotnie, jak błędnie serwują ją niektórzy). Lubię ją jeść szczególnie latem, bo bardzo odświeża. Dziś pokażę Wam jak prosto można przygotować sałatkę tabbouleh. Przed Wami nie tylko przepis, ale też nowość – kulinarny film! 

Sałatkę tabbouleh spotkacie we wszystkich libańskich restauracjach, gdzie serwuję się ją jako element półmiska z meze, czyli różnymi przystawkami. Jest bardzo popularna także w innych krajach Bliskiego Wschodu, np. w Syrii, Izrealu, Palestynie czy Iraku. W swojej podstawowej wersji sałatka tabbouleh składa się jedynie z natki pietruszki, świeżej mięty, kaszy bulgur, cebuli i pomidorów oraz sosu na bazie oliwy i dużej ilości soku z cytryny (to istotne – ma być kwaśna!). Bardzo ważne, aby wszystkie składniki były drobno posiekane, bo wtedy sałatka uzyskuje odpowiednią konsystencję. Spotkać można także przepisy bogatsze, uzupełnione choćby o świeży ogórek czy paprykę. Ja bazuję właśnie na takiej recepturze pochodzącej z książki Salmy Hage \”The Lebanese Kitchen\” – mojej ukochanej biblii kuchni libańskiej.

Jak zrobić tabbouleh - libańską sałatkę z natki pietruszki i kaszy bulgur?

Uważam, że sałatka tabbouleh to świetna propozycja na letni lunch do pracy, np. w połączeniu z ugotowaną ciecierzycą czy grillowaną piersią z kurczaka, dzięki czemu będzie bardziej sycąca. Jest prosta, pożywna i bardzo zdrowa (pomyślcie o witaminie C pochodzącej z natki pietruszki!). Tabbouleh sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla.

Niektóre receptury proponują, aby przygotować tabbouleh z kaszą kuskus. Sama tak robiła, gdy kaszę bulgur trudno było dostać w naszych sklepach. Teraz czasy się zmieniły, kasza bulgur stała się popularna i obecnie kupicie ją w prawie każdym supermarkecie. Dlatego zachęcam Was, abyście postawili na ten bardziej autentyczny składnik.

 

Jak zrobić sałatkę tabbouleh? – FILM

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=eA1lcizssak]

 

Tabbouleh – libańska sałatka z natki pietruszki i kaszy bulgur

Składniki / na 4 porcje:

  • 1 duży pęczek natki pietruszki (lub 2, a nawet 3 mniejsze)
  • 3 średnie pomidory (najlepiej Roma)
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 3 gałązki mięty, posiekane
  • 1/2 średniego ogórka, pokrojony w drobną kostkę
  • 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 mała biała cebula lub 4 cebulki dymki, pokrojone w drobną kostkę
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: sumak
  • do podania: licie sałaty rzymskiej mini

 


Przygotowanie sałatki tabbouleh:

  1. Z natki pietruszki odetnij gałązki a liście bardzo drobno posiekaj i przełóż do miski.
  2. Pomidory pokrój w drobną kostkę. Przełóż je na sitko umieszczone nad miską i odstaw na 10 minut, aby odciekły soki.
  3. Kaszę bulgur wsyp do miski i zalej szklanką gorącej wody. Posól i wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 20 minut.
  4. Do natki pietruszki dodaj pokrojone pomidory z sitka, listki mięty, ogórka, paprykę i cebulę. Kaszę bulgur odcedź i przełóż do miski z warzywami.
  5. W małym słoiku wymieszaj sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz i opcjonalnie szczyptę sumaku. Wstrząśnij i wlej sos do sałatki. Wymieszaj przy pomocy dwóch widelców.
  6. Podawaj na przystawkę, np. na liściach sałaty rzymskiej lub jako dodatek do mięsa i ryb.

Rada: Kiedyś kasza bulgur była trudno dostępna, ale teraz bez problemu kupisz ja w większości znanych supermarketów tuż obok kuskusu i innych kasz. Jeśli masz wybór, wybierz bulgur o drobniejszej strukturze.

 

*

I jak podoba Wam się przepis z filmem? :) Wiem, że nie jest doskonały, bo cały czas uczę się tej nowej formy przekazu. Ale będzie tylko lepiej, prawda? :) 

Podobne wpisy