Pasta i basta #6 – Makaron w zielonym sosie serowym z brokułami i szpinakiem

przez Zuzanna
Makaron z serem w zielonym sosie z brokułami i szpinakiem

Zapiekany makaron w zielonym sosie serowym z brokułami, szpinakiem i szparagami. Sposób na to, aby przemycić do obiadu masę warzyw i cieszyć się pysznym zdrowym daniem bez mięsa. Wykorzystaj sprytny patent na zielony sos do makaronu. Kremowy sos z cheddarem zyskał zielonej barwy dzięki zmiksowaniu ze szpinakiem i aromatyczną warzywną bazą.

Makaron w zielonym sosie serowym czyli wiosenna wersja sławnego mac and cheese

Mac and cheese to popularny w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych makaron w sosie serowym zrobionym na bazie beszamelu, do którego dodajemy ser, najczęściej wyrazisty cheddar. W książce Jamiego Olivera „Wege” (serdecznie ją polecam!) znalazłam cudowną, wiosenną interpretację tego dania.

Zaczynamy od podsmażenia na maśle aromatycznych dodatków – pora, czosnku i łodygi brokuła (czyli jest to przepis zero waste). Następnie przygotowujemy beszamel, dodając mąkę oraz mleko, a gdy sos zgęstnieje dorzucamy do niego starte sery. I tu zaczyna się magia – sos bendujemy z dodatkiem szpinaku, zamieniając jego kolor na zielony :) Na koniec wystarczy go wymieszać z makaronem i zapiec.

W przepisie Jamiego Olivera do sosu dodano brokuły gałązkowe, które u nas są trudno dostępne. Zamieniłam je na zwykłego brokuła oraz szparagi (w końcu mamy sezon). Zamiast nich możecie wykorzystać inne zielone warzywa, np. zieloną fasolkę lub groszek.

Oryginalny mac and cheese jest trochę mdły, zaś ta wersja jest pełna smaku, kolorów, a co najważniejsze, pełna WARZYW, które zostały tutaj sprytnie przemycone. Zapiekanki makaronowe są kochane i przez dorosłych i przez dzieci, dlatego ta potrawa będzie hitem na waszym stole.

 

Spróbuj innych wiosennych przepisów ze szpinakiem:

Makaron z serem w zielonym sosie z brokułami i szpinakiem

Makaron w zielonym sosie serowym z brokułami i szpinakiem

 

czas przygotowania: 1 godz.

liczba porcji: 6

 

Makaron w zielonym sosie serowym z brokułami i szpinakiem – Składniki:

  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 brokuła
  • 40 g masła
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • 600 ml dowolnego mleka (u mnie owsiane)
  • 400 g drobnego makaronu (np. muszelki, świderki itd)
  • 30 g twardego sera (parmezanu, pecorino, choć ja ostatnio lubię kupować ser dziugas)
  • 150 g sera cheddar
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • 100 g szpinaku baby
  • 6 szparagów

 

Makaron w zielonym sosie serowym z brokułami i szpinakiem – Przepis:

1. Odetnij białą część pora, przekrój ją na pół i wypłucz pod wodą. Razem z czosnkiem pokrój na cienkie plasterki. Odetnij łodygę od brokuła i obierz. Pokrój w kostkę.

makaron w sosie serowym z brokułami i szpinakiem - przygotowanie

 

2. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Wrzuć do niego listki tymianku, a następnie pokrojone warzywa. Smaż je ok. 15 minut, aż się dobrze przysmażą.

makaron w sosie serowym z brokułami i szpinakiem - przygotowanie

makaron w sosie serowym z brokułami i szpinakiem - przygotowanie

 

3. Wsyp do nich mąkę i wymieszaj. Stopniowo dolej mleko, wymieszaj i gotuj sos ok. 10 minut na małym ogniu, czekając aż sos zgęstnieje.

makaron w sosie serowym z brokułami i szpinakiem - przygotowanie makaron w sosie serowym z brokułami i szpinakiem - przygotowanie

 

4. W międzyczasie wrzuć makaron do osolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut. Dogotuje się w zapiekance.

makaron w sosie serowym z brokułami i szpinakiem - przygotowanie

 

5. Gdy sos zgęstnieje, wsyp do niego starty twardy ser oraz cheddar (zostaw trochę cheddara na później) i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i pierzem cayenne.

makaron w sosie serowym z brokułami i szpinakiem - przygotowanie makaron w sosie serowym z brokułami i szpinakiem - przygotowanie

 

6. Sos przelej do garnka, miski lub blendera, dodaj do niego szpinak i zmiksuj na gładką konsystencję.

makaron w sosie serowym z brokułami i szpinakiem - przygotowanie

 

7. Do sosu dodaj odcedzony makaron, różyczki brokułów oraz pokrojone w plasterki szparagi. Wszystko dobrze wymieszaj.

makaron w sosie serowym z brokułami i szpinakiem - przygotowanie makaron w sosie serowym z brokułami i szpinakiem - przygotowanie

 

8. Makaron przełóż do brytfanki i posyp resztą sera cheddar. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pierz przez ok. 25 min., aż zapiekanka będzie rumiana.

makaron w sosie serowym z brokułami i szpinakiem - przygotowanie

Przepis w wersji video na Instagramie:

Przepis w wersji do druku:

Makaron z serem w zielonym sosie z brokułami i szpinakiem

Makaron w zielonym sosie serowym z brokułami i szpinakiem

Porcje: 6 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki:

  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 brokuła
  • 40 g masła
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • 600 ml dowolnego mleka (u mnie owsiane)
  • 400 g drobnego makaronu (np. muszelki, świderki itd)
  • 30 g twardego sera (parmezanu, pecorino, choć ja ostatnio lubię kupować ser dziugas)
  • 150 g sera cheddar
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • 100 g szpinaku baby
  • 6 szparagów

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij białą część pora, przekrój ją na pół i wypłucz pod wodą. Razem z czosnkiem pokrój na cienkie plasterki. Odetnij łodygę od brokuła i obierz. Pokrój w kostkę.
  2. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Wrzuć do niego listki tymianku, a następnie pokrojone warzywa. Smaż je ok. 15 minut, aż się dobrze przysmażą.
  3. Wsyp do nich mąkę i wymieszaj. Stopniowo dolej mleko, wymieszaj i gotuj sos ok. 10 minut na małym ogniu, czekając aż sos zgęstnieje.
  4. W międzyczasie wrzuć makaron do osolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut. Dogotuje się w zapiekance.
  5. Gdy sos zgęstnieje, wsyp do niego starty twardy ser oraz cheddar (zostaw trochę cheddara na później) i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i pierzem cayenne.
  6.  Sos przelej do garnka, miski lub blendera, dodaj do niego szpinak i zmiksuj na gładką konsystencję.
  7. Do sosu dodaj odcedzony makaron, różyczki brokułów oraz pokrojone w plasterki szparagi. Wszystko dobrze wymieszaj.
  8. Makaron przełóż do brytfanki i posyp resztą sera cheddar. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pierz przez ok. 25 min., aż zapiekanka będzie rumiana.

Uwagi do przepisu:

Zamiast brokuła możesz do tej zapiekanki wykorzystać zieloną fasolkę lub groszek.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuje swoje zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @chilliczosnekioliwa

 

Możesz też zapisać ten przepis na swojej tablicy na Pinterest:

Makaron w zielonym sosie serowym z brokułami i szpinakiem

Ten wpis nie jest sponsorowany przez żadną firmę, jednak niektóre linki to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli kupisz produkt z linku, otrzymam niewielką prowizję, którą przeznaczę na rozwój bloga i dalsze dostarczenie wartościowych treści. Nie ma to wpływu na cenę, za jaką kupisz produkt. Wszystkie produkty, które pojawiają się na zdjęciach, zostały kupione przeze mnie. Wszystkie opinie są moje własne.

Podobne wpisy