Zapiekany makaron w zielonym sosie serowym z brokułami, szpinakiem i szparagami. Sposób na to, aby przemycić do obiadu masę warzyw i cieszyć się pysznym zdrowym daniem bez mięsa. Wykorzystaj sprytny patent na zielony sos do makaronu. Kremowy sos z cheddarem zyskał zielonej barwy dzięki zmiksowaniu ze szpinakiem i aromatyczną warzywną bazą.
Makaron w zielonym sosie serowym czyli wiosenna wersja sławnego mac and cheese
Mac and cheese to popularny w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych makaron w sosie serowym zrobionym na bazie beszamelu, do którego dodajemy ser, najczęściej wyrazisty cheddar. W książce Jamiego Olivera „Wege” (serdecznie ją polecam!) znalazłam cudowną, wiosenną interpretację tego dania.
Zaczynamy od podsmażenia na maśle aromatycznych dodatków – pora, czosnku i łodygi brokuła (czyli jest to przepis zero waste). Następnie przygotowujemy beszamel, dodając mąkę oraz mleko, a gdy sos zgęstnieje dorzucamy do niego starte sery. I tu zaczyna się magia – sos bendujemy z dodatkiem szpinaku, zamieniając jego kolor na zielony :) Na koniec wystarczy go wymieszać z makaronem i zapiec.
W przepisie Jamiego Olivera do sosu dodano brokuły gałązkowe, które u nas są trudno dostępne. Zamieniłam je na zwykłego brokuła oraz szparagi (w końcu mamy sezon). Zamiast nich możecie wykorzystać inne zielone warzywa, np. zieloną fasolkę lub groszek.
Oryginalny mac and cheese jest trochę mdły, zaś ta wersja jest pełna smaku, kolorów, a co najważniejsze, pełna WARZYW, które zostały tutaj sprytnie przemycone. Zapiekanki makaronowe są kochane i przez dorosłych i przez dzieci, dlatego ta potrawa będzie hitem na waszym stole.
Spróbuj innych wiosennych przepisów ze szpinakiem:
- makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzoli
- wiosenna pizza ze szpinakiem, jajkiem, szynką i Burratą
- tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem, szynką i pesto bazyliowym
- Ryż ze szpinakiem, pomidorami i fetą po grecku – Spanakorizo
- Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem
Makaron w zielonym sosie serowym z brokułami i szpinakiem
czas przygotowania: 1 godz.
liczba porcji: 6
Makaron w zielonym sosie serowym z brokułami i szpinakiem – Składniki:
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 brokuła
- 40 g masła
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki mąki
- 600 ml dowolnego mleka (u mnie owsiane)
- 400 g drobnego makaronu (np. muszelki, świderki itd)
- 30 g twardego sera (parmezanu, pecorino, choć ja ostatnio lubię kupować ser dziugas)
- 150 g sera cheddar
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- 100 g szpinaku baby
- 6 szparagów
Makaron w zielonym sosie serowym z brokułami i szpinakiem – Przepis:
1. Odetnij białą część pora, przekrój ją na pół i wypłucz pod wodą. Razem z czosnkiem pokrój na cienkie plasterki. Odetnij łodygę od brokuła i obierz. Pokrój w kostkę.
2. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Wrzuć do niego listki tymianku, a następnie pokrojone warzywa. Smaż je ok. 15 minut, aż się dobrze przysmażą.
3. Wsyp do nich mąkę i wymieszaj. Stopniowo dolej mleko, wymieszaj i gotuj sos ok. 10 minut na małym ogniu, czekając aż sos zgęstnieje.
4. W międzyczasie wrzuć makaron do osolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut. Dogotuje się w zapiekance.
5. Gdy sos zgęstnieje, wsyp do niego starty twardy ser oraz cheddar (zostaw trochę cheddara na później) i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i pierzem cayenne.
6. Sos przelej do garnka, miski lub blendera, dodaj do niego szpinak i zmiksuj na gładką konsystencję.
7. Do sosu dodaj odcedzony makaron, różyczki brokułów oraz pokrojone w plasterki szparagi. Wszystko dobrze wymieszaj.
8. Makaron przełóż do brytfanki i posyp resztą sera cheddar. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pierz przez ok. 25 min., aż zapiekanka będzie rumiana.
Przepis w wersji video na Instagramie:
Wyświetl ten post na Instagramie
Przepis w wersji do druku:
Składniki:
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 brokuła
- 40 g masła
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki mąki
- 600 ml dowolnego mleka (u mnie owsiane)
- 400 g drobnego makaronu (np. muszelki, świderki itd)
- 30 g twardego sera (parmezanu, pecorino, choć ja ostatnio lubię kupować ser dziugas)
- 150 g sera cheddar
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- 100 g szpinaku baby
- 6 szparagów
Sposób przygotowania:
- Odetnij białą część pora, przekrój ją na pół i wypłucz pod wodą. Razem z czosnkiem pokrój na cienkie plasterki. Odetnij łodygę od brokuła i obierz. Pokrój w kostkę.
- W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Wrzuć do niego listki tymianku, a następnie pokrojone warzywa. Smaż je ok. 15 minut, aż się dobrze przysmażą.
- Wsyp do nich mąkę i wymieszaj. Stopniowo dolej mleko, wymieszaj i gotuj sos ok. 10 minut na małym ogniu, czekając aż sos zgęstnieje.
- W międzyczasie wrzuć makaron do osolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut. Dogotuje się w zapiekance.
- Gdy sos zgęstnieje, wsyp do niego starty twardy ser oraz cheddar (zostaw trochę cheddara na później) i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i pierzem cayenne.
- Sos przelej do garnka, miski lub blendera, dodaj do niego szpinak i zmiksuj na gładką konsystencję.
- Do sosu dodaj odcedzony makaron, różyczki brokułów oraz pokrojone w plasterki szparagi. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Makaron przełóż do brytfanki i posyp resztą sera cheddar. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pierz przez ok. 25 min., aż zapiekanka będzie rumiana.
Uwagi do przepisu:
Zamiast brokuła możesz do tej zapiekanki wykorzystać zieloną fasolkę lub groszek.
Możesz też zapisać ten przepis na swojej tablicy na Pinterest:
Ten wpis nie jest sponsorowany przez żadną firmę, jednak niektóre linki to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli kupisz produkt z linku, otrzymam niewielką prowizję, którą przeznaczę na rozwój bloga i dalsze dostarczenie wartościowych treści. Nie ma to wpływu na cenę, za jaką kupisz produkt. Wszystkie produkty, które pojawiają się na zdjęciach, zostały kupione przeze mnie. Wszystkie opinie są moje własne.