Pasta i basta #1 – Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą

przez Zuzanna
Pasta i basta #1 - Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą

Makaron ze szparagami to jeden z moich ulubionych sposobów na to majowe warzywo. Jakiś czas temu zamówiłam w jednej z restauracji makaron z różnymi zielonymi warzywami w sosie z gorgonzolą. Zainspirował mnie on do przygotowania dzisiejszego dania. Ja przygotowałam makaron ze szparagami oraz szpinakiem z dodatkiem kremowego sosu na bazie śmietanki i gorgonzoli oraz chrupiących orzechów włoskich.

Gorgonzola jest bardzo aromatyczna, dla niektórych samodzielnie niesmaczna, za to w połączeniu ze śmietanką łagodnieje i tworzy pyszny sos. Wspaniale łączy się on z warzywami takimi jak szparagi, szpinak, groszek czy brokuły. Latem pewnie przygotuję wersję tego makaronu z cukinią i bobem.

Makaron ze szparagami i szpinakiem:

  • to idealne danie na majowy obiad lub kolację
  • przygotujesz go sprawnie i sprytnie – szparagi gotujemy w garnku z makaronem, zaś szpinak blanszujemy wodą z ugotowanego makaronu
  • poniżej znajdziesz zdjęcia z przygotowania przepisu krok po kroku.

 

Dzisiejszym przepisem na makaron ze szparagami rozpoczynam nowy cykl na blogu – „Pasta i basta”, w którym będę się z Wami dzieliła recepturami na moje ulubione dania makaronowe. Będą to zarówno tradycyjne przepisy kuchni włoskiej, jak i mniej tradycyjne potrawy oparte na sezonowych składnikach. Chcę w tym cyklu dać upust mojej miłości do makaronu, który często gości na moim stole.

Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą - przepis

Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą

czas przygotowania: 25 minut

liczba porcji: 2

 

Makaron ze szparagami i szpinakiem – Składniki

  • 160 g makaronu tagliatelle
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 150 g szpinaku baby
  • 2 cebulki dymki
  • 200 g śmietanki 30% tłuszczu
  • 80 g gorgonzoli picante
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 30 g posiekanych orzechów

Makaron ze szparagami i szpinakiem – Przepis

1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę na makaron. Ze szparagów odetnij zdrewniałe końce, zaś same szparagi pokrój na 3-4 cm. kawałki. Końcówek szparagów nie musisz wyrzucać – dodaj je np. do wywaru na zupę.
Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą - przepis
2. Szpinak umyj i umieść w sitku w zlewie.
Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą - przepis
3. Gdy woda w garnku zagotuje się, wrzuć do niej makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania makaronu, dodaj do garnka szparagi.
Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą - przepis
Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą - przepis
4. Odlej 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Przyda się ona później do rozrzedzenia sosu. Makron ze szparagami odcedź na sitku, na którym znajduje się szpinak. Dzięki temu jednocześnie zostanie on ugotowany. Najlepiej najpierw wylej przede wszystkim gorącą wodę na sitko – wtedy szpinak się skurczy i zrobi miejsce dla makaronu i szparagów.
Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą - przepis
Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą - przepis
5. Orzechy upraż na suchej patelni, aż staną się lekko złote i zaczną pachnieć. Uważaj, aby się nie przypaliły, dlatego cały czas ich pilnuj i często potrząsaj patelnią. Gdy orzechy zaczną mocno pachnieć, przesyp je na talerz, aby ostygły.
Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą - przepis
6. Na dużej patelni umieść śmietankę, pokruszoną gorgonzolę, posiekaną dymkę oraz po szczypcie soli i pieprzu. Gotuj sos cały czas mieszając, przez 2-3 minuty, aż ser się rozpuści, a sos lekko zgęstnieje.
Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą - przepis
7. Do sosu dodaj makaron ze szpinakiem i szparagami oraz uprażone orzechy włoskie. Gotuj często mieszając przez kolejne 2 minuty. Ja do mieszania używam szczypców – pozwalają one najlepiej wymieszaj makaron z sosem. Listki szpinaku będzie trzeba trochę porozdzielać. W razie potrzeby rozrzedź sos wodą z gotowania makaronu. Spróbuj dania i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Do tego makaronu pasuje duża ilość czarnego pieprzu.
Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą - przepis
Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą - przepis
Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą - przepis
8. Makaron podawaj od razu posypany posiekaną dymką i orzechami włoskimi. Makaron nadaje się do przechowania na następny dzień. Przełóż go wtedy do pojemnika i przechowuj w lodówce. Makaron wchłonie sos, dlatego podlej go odrobiną wody, gdy będziesz go odgrzewać.
Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą - przepis

Podobne wpisy