Makaron ze szparagami to jeden z moich ulubionych sposobów na to majowe warzywo. Jakiś czas temu zamówiłam w jednej z restauracji makaron z różnymi zielonymi warzywami w sosie z gorgonzolą. Zainspirował mnie on do przygotowania dzisiejszego dania. Ja przygotowałam makaron ze szparagami oraz szpinakiem z dodatkiem kremowego sosu na bazie śmietanki i gorgonzoli oraz chrupiących orzechów włoskich.
Gorgonzola jest bardzo aromatyczna, dla niektórych samodzielnie niesmaczna, za to w połączeniu ze śmietanką łagodnieje i tworzy pyszny sos. Wspaniale łączy się on z warzywami takimi jak szparagi, szpinak, groszek czy brokuły. Latem pewnie przygotuję wersję tego makaronu z cukinią i bobem.
Makaron ze szparagami i szpinakiem:
- to idealne danie na majowy obiad lub kolację
 - przygotujesz go sprawnie i sprytnie – szparagi gotujemy w garnku z makaronem, zaś szpinak blanszujemy wodą z ugotowanego makaronu
 - poniżej znajdziesz zdjęcia z przygotowania przepisu krok po kroku.
 
Dzisiejszym przepisem na makaron ze szparagami rozpoczynam nowy cykl na blogu – „Pasta i basta”, w którym będę się z Wami dzieliła recepturami na moje ulubione dania makaronowe. Będą to zarówno tradycyjne przepisy kuchni włoskiej, jak i mniej tradycyjne potrawy oparte na sezonowych składnikach. Chcę w tym cyklu dać upust mojej miłości do makaronu, który często gości na moim stole.
Makaron ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie z gorgonzolą
czas przygotowania: 25 minut
liczba porcji: 2
 
Makaron ze szparagami i szpinakiem – Składniki
- 160 g makaronu tagliatelle
 - 1 pęczek zielonych szparagów
 - 150 g szpinaku baby
 - 2 cebulki dymki
 - 200 g śmietanki 30% tłuszczu
 - 80 g gorgonzoli picante
 - sól
 - świeżo zmielony pieprz
 - 30 g posiekanych orzechów
 

 











