Krokiety z kaszą jaglaną, szpinakiem i żółtym serem to pomysł na prosty wegetariański obiad. Im robi się cieplej, tym mam większą ochotę na dania bez mięsa i częściej sięgam po takie przepisy.
Bardzo często smażę naleśniki na śniadanie, ale od czasu do czasu robię z nich także wytrawne krokiety. Jest to potrawa bardzo uniwersalna, do farszu możecie wykorzystać właściwie to, co znajdziecie w lodówce. Ja tym razem poszłam na skróty i sięgnęłam po gotowe kaszotto zrobione z kaszy jaglanej i szpinaku od Helcom Naturalnie. Oszczędziłam sobie więc nieco gotowania i zrobiłam krokiety w kilka chwil. Podałam je z sosem czosnkowym z dodatkiem koperku, który świetnie komponuje się ze szpinakiem.
Kaszotta od Helcom Naturalnie to produkty o krótkim, prostych składzie, czyli takie, z jakich lubię korzystać w mojej kuchni. Kaszotto ze szpinakiem złożone jest jedynie ze szpinaku, wody, kaszy jaglanej, oleju rzepakowego, soli i przypraw. Jest bardzo smaczne, dobrze doprawione, wyraziście szpinakowe i czosnkowe. Sprawdzi się wiec jako samodzielne danie na szybko lub, tak jak je dziś wykorzystałam, jako nadzienie do tortilli, naleśników czy pierogów. Można je wzbogacić o dodatek sera żółtego czy fety, dodać pomidorki koktajlowe czy suszone pomidory i zabrać w lunchboxie do pracy. Kaszotta marki Helcom dostaniecie w sieci sklepów Rossmann, w delikatesach Athina lub na Allegro, a pozostałe produkty marki znajdziecie w sklepach takich sieci jak: Auchan, Biedronka, Żabka, E.Leclerc, Tesco, Selgros.
Krokiety z kaszą jaglaną, szpinakiem i żółtym serem
czas przygotowania: 30 minut
liczba porcji: 4
Krokiety z kaszą jaglaną i szpinakiem – składniki:
na naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
- 1 szklana wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- olej do smażenia naleśników
na nadzienie:
- 2 słoiki Kaszotto ze szpinakiem Helcom Naturalnie
- 200 g startego żółtego sera lub tartej mozzarelli
ponadto:
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
na sos czosnkowy:
- 150 g jogurtu typu greckiego
- 1 duży ząbek czosnku
- sól i pieprz
- garść posiekanego koperku
Krokiety z kaszą jaglaną i szpinakiem – przepis:
1. W misce umieść wszystkie składniki ciasta naleśnikowego i wymieszaj je trzepaczką lub zmiksuj mikserem na gładkie ciasto bez grudek. Odstaw je na 10 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie opcjonalnie rozrzedź odrobiną wody, jeśli wydaje się za gęste.
Wskazówki:
- krokiety ze szpinakiem możecie podać także z sosem tzatziki
- zamiast sera żółtego możecie dodać do farszu ser feta
- naleśniki możecie usmażyć dzień wcześniej i trzymać je przykryte folią w spożywczą w lodówce (lub wykorzystać naleśniki ze śniadania)
Wpis powstał we współpracy z Helcom Naturalnie.