Sałatka Cobb ze szparagami i szynką prosciutto

przez Zuzanna
Sałatka Cobb ze szparagami i szynka prosciutto przepis

Sałatka Cobb to słynna amerykańska sałatka z dodatkiem kurczaka, boczku i awokado. Jak wiele dań, które przeszły do historii, powstała przez przypadek. Została wymyślona przez Boba Cobba z Los Angeles, który pospiesznie przeszukiwał zawartość spiżarni, aby poczęstować czymś gości na przyjęciu. Sałatka tak zasmakowała, że weszła do menu jest restauracji, a teraz możemy spotkać wiele jej wersji.

Ja przygotowałam wiosenną wariację na temat sałatki Cobb, do której dodałam grillowane szparagi, podsmażoną wędzoną szynkę (może być prosciutto lub szwardzwaldzka) oraz plasterki rzodkiewek. Reszta składników jest już charakterystyczna dla sałatki Cobb – awokado, jajka na twardo, sałata rzymska, ser z niebieską pleśnią, a do tego musztardowy dressing. ⁠Wszystko genialnie się ze sobą komponuje!

Sałatka Cobb jest bardzo efektowna i idealnie nadaje się na imprezy zaserwowana na dużym półmisku. Najlepiej w sposób typowy dla niej, czyli ze składnikami ułożonymi osobno, w równoległych rzędach. Składniki mieszamy dopiero u siebie na talerzu lub tuż przed podaniem.

Sałatka Cobb ze szparagami i szynką prosciutto

 

Sałatka Cobb ze szparagami i szynką prosciutto

 

czas przygotowania: 20 min.

liczba porcji: 2

 

Sałatka Cobb ze szparagami i szynką – składniki:

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów⁠
  • 1 łyżeczka oliwy⁠
  • sól, pieprz⁠
  • 4 plastry szynki prosciutto lub szwardzwaldzkiej⁠
  • 3 jajka ugotowane na twardo⁠
  • 1 awokado⁠
  • 1 mała sałata rzymska⁠
  • 3 rzodkiewki⁠
  • 50 g sera z niebieską pleśnią⁠
  • szczypiorek do posypania⁠
  • na sos: 1/2 łyżeczki musztardy, 2 1/2 łyżki białego octu winnego, 3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz⁠

Sałatka Cobb ze szparagami i szynką – przepis:

  1. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki, przekrój na dwie części. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej przez ok. 5-6 minut. ⁠
  2. Zdejmij z patelni szparagi i połóż na nią szynkę. Podsmaż z obu stron przez 1-2 minuty, aż się lekko zrumieni. ⁠
  3. Jajka obierz i pokrój na ćwiartki. Z awokado wyjmij pestkę i pokrój na plastry. Sałatę rzymską pokrój na kawałki, rzodkiewki na cienkie plasterki, ser pokrusz. ⁠
  4. Na dużym talerzu lub półmisku ułóż sałatę, a następnie paskami pozostałe składniki.⁠
  5. W małej miseczce wymieszaj składniki sosu i polej nimi sałatkę. ⁠
Sałatka Cobb ze szparagami i szynką prosciutto

Podobne wpisy