Dziś mam dla was pomysł na lekki, letni obiad – spaghetti z pesto z botwinki z dodatkiem gorgonzoli. Uwielbiam pesto i często wykorzystuję je w moich potrawach, ale pesto z botwinki robiłam po raz pierwszy. Urzekł mnie jego filetowy kolor, który pięknie zabarwia makaron, tworząc bardzo efektowne danie.
Do przygotowania makaronu z pesto z botwinki zainspirowała mnie akcja #edukuJEMY zorganizowana przez Monini i zachęcająca do gotowania z wykorzystaniem sezonowych produktów. Botwinka to świetne warzywo dostępne wiosną i latem na bazarkach. Gorąco zachęcam was do zaproszenia go do swojej kuchni i przygotowania czegoś więcej niż zupa. Pesto z botwinki to świetny pomysł na początek, bo robi się je bardzo szybko.
Wybierzcie do niego botwinkę z małymi buraczkami, gdyż potrzebne są nam głównie liście. Reszta dodanych przeze mnie składników jest już tradycyjna – czosnek, twardy ser typu parmezan lub pecorino, orzechy (w domu miałam nerkowce, ale sprawdziłyby się także orzechy włoskie, które lubią się z burakami) oraz dobrej jakości oliwa extra vergine. Tym razem postawiłam na oliwę Monini Classico o przyjemnym zrównoważonym smaku. Jedyny nietypowy dodatek to sok z cytryny, którym przełamuję smak liści. Sprawdzą się on też np. przy pesto z liści rzodkiewki.
Najprostszy sposób na wykorzystanie pesto z botwinki to wymieszanie go z makaronem, ale możecie je również zastosować jako pastę do chleba. Charakteru daniu dodaje ser gorgonzola, ale można go też ją zastąpić serem feta. Pyszny obiad gotowy w kilka chwil, świetnie smakuje w upały!
Spaghetti z pesto z botwinki i gorgonzolą
czas przygotowania: 25 min
liczba porcji: 4
Spaghetti z pesto z botwinki i gorgonzolą – Składniki:
- 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca (80 g)
- 3 łyżki tartego twardego sera typu parmezan, pecorino
- 6 łyżek Oliwy Extra Vergine Monini Classico
- po szczypcie soli i pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 360 g g makaronu spaghetti
- 120 g sera gorgonzola
- koperek do dekoracji
Spaghetti z pesto z botwinki i gorgonzolą – Przepis:









Przepis w wersji do druku:

Składniki:
- 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca (80 g)
- 3 łyżki tartego twardego sera typu parmezan, pecorino
- 6 łyżek oliwy Monini Classico
- po szczypcie soli i pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 360 g g makaronu spaghetti
- 120 g sera gorgonzola
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw trochę wody z gotowania makaronu.
- Botwinkę dobrze opłucz z piasku. Odetnij buraczki i obierz je. Pokrój je na plasterki. Liście i łodygi botwinki drobno posiekaj.
- W naczyniu blendera lub malaksera z ostrzem typu S umieść obrane ząbki czosnku, orzechy nerkowca oraz starty ser. Zmiksuj.
- Dodaj botwinkę (buraczki i liście) i ponownie zmiksuj, tym razem pulsacyjnie. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, dolej oliwę i zmiksuj na sos o pożądanej konsystencji (może być gładki, a może zostać trochę grudek).
- Ugotowany makaron wymieszaj z pesto. W razie potrzeby rozrzedź pesto wodą z gotowania makronu. Posyp pokruszoną gorgonzolą oraz posiekanym koperkiem.
Uwagi do przepisu:
Zamiast orzechów nerkowca do pesto możecie wykorzystać orzechy włoskie lub pestki słonecznika. Gorgonzolę możecie wymienić na ser feta.
Wpis powstał we współpracy z Monini.