Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (szybka pizza na cieście bez drożdży)

przez admin
Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (szybka pizza na cieście bez drożdży)
Sprawdź, jak przerobić pęczek rzodkiewek w pyszną i ekspresową pizzę na cieście bez drożdży! 

Dziś mam dla Was przepis na szybką pizzę. Takie przeciwieństwo mojego ciasta na drożdżowym zaczynie – coś w sam raz dla osób niecierpliwych, które chcą się cieszyć pizzą już za chwilę, a nie dopiero następnego dnia 🙂

A dodatkowo, to ciasto jest bez drożdży. Przy okazji poprzedniego wpisu okazało się, że część z Was nie może jeść drożdży i poszukujecie przepisu na ciasto bez ich wykorzystania. Zrobienie spodu do pizzy bez drożdży to nic trudnego. Tak przygotowane ciasto nie będzie puchate, a cienkie i chrupiące – ja jestem fanką właśnie takiego ciasta.

Ciasto bez drożdży oczywiście nie jest prawdziwym ciastem do pizzy, tylko rodzajem flatbreadu, czy też, bardziej po polsku, podpłomyka. To taka trochę oszukana pizza, szczególnie, że nie wymaga piekarnika, a jedynie rozgrzanej patelni. Coś podobnego pokazywałam Wam w przepisie na ekspresowe calzone oraz na tureckie gözleme. To ciasto, nie dość, że nie ma drożdży, nie ma też proszku do pieczenia. Wiem, że niektóre osoby go nie spożywają, a chciałam zrobić ciasto jak najbardziej uniwersalne.

Wiosną uwielbiam zajadać się twarożkiem z rzodkiewkami i wpadłam na taki szalony pomysł, aby przenieść te smaki na moją pizzę. Kozi twarożek doprawiłam solą oraz chilli i polałam pesto z liści rzodkiewki. Robiłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni, bo jest przepyszne. Ma taki żywy, jasnozielony kolor, dużo piękniejszy od bazyliowego pesto. Podoba mi się też to, że ani odrobinka pięknego pęczka rzodkiewek nie została zmarnowana 🙂 Moja rzodkiewkowa, wiosenna pizza bardzo nam smakowała. Wiem, że są to smaki jak na pizzę nietypowe, ale zapewniam, że warto wypróbować ten przepis!

szybka pizza na cieście bez drożdży
Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami

 

(Szybka pizza na cieście bez drożdży)

 

Składniki /dla 4 osób:


ciasto do pizzy bez drożdży:
  • 3 szklanki mąki (proponuję pół na pół mąkę pełnoziarnistą i zwykłą)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1-1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • oliwa lub olej do smarowania ciasta
pesto z liści rzodkiewki:
  • liście z 1 pęczka rzodkiewek
  • 30 g parmezanu
  • 30 g płatków migdałów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • sól do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
dodatkowo:
  • 250 g koziego serka twarogowego (lub innego twarożku do smarowania)
  • sól i chilli w płatkach do smaku
  • 8 rzodkiewek
szybka pizza na cieście bez drożdży

Pizza bez drożdży – sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania pesto. Liście rzodkiewki dobrze opłucz w misce z zimną wodą, aby pozbyć się piasku. Włóż do blendera razem z pozostałymi składnikami (poza oliwą) i zmiksuj. Na końcu rozrzedź pesto oliwą, spróbuj i dopraw solą i sokiem z cytryny wedle upodobania.
  2. Teraz zrób ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, oliwę i ok. 3/4 ilości wody. Wymieszaj wszystko łyżką. Jeżeli ciasto wydaje Ci się za suche, dodaj do niego więcej wody. Przełóż ciasto na blat podsypany mąką i zagniataj, aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto. Trwa to ok. 5-7 minut. Jeżeli ciasto klei się do ręki, podsyp je mąką. Gotowe ciasto jest miękkie i łatwo się rozwałkowuje.
  3. Podziel ciasto na 4 lub 8 części (zależnie czy wolisz większe pizze czy mniejsze placki). Z każdej części uformuj kulę, którą następnie rozwałkuj na cienki placek. Mocno rozgrzej patelnię. Podpłomyki posmaruj oliwą lub olejem przy pomocy pędzelka, następnie smaż na patelni przez ok. pół minuty na stronę.
  4. Na usmażonych podpłomykach rozsmaruj twarożek przy pomocy łyżki, posyp go solą i papryczką chili w płatkach. Podpłomyki polej pesto z liści rzodkiewki, a na końcu udekoruj rzodkiewkami pokrojonymi na cienkie plasterki.

Porady:

  • Na cieście bez drożdży możesz oczywiście przygotować również bardziej tradycyjną pizzę. Po nałożeniu na usmażony na patelni placek sosu, sera i dodatków, wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez 5-10 minut, aż ser się rozpuści.
  • Podpłomyki są smaczne także na drugi dzień. Wystarczy, że po usmażeniu zawiniesz je w papier (nie nakładaj dodatków), a następnego dnia odpieczesz 5 minut w piekarniku w 200 C.
***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też naInstagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy