Gözleme z halloumi, botwinką i chilli

Gözleme z halloumi, botwinką i chilli

Dzień dobry,
Dziś zapraszam Was na gözleme, pochodzące z Turcji płaskie chlebki typu flatbread. Cienko rozwałkowane ciasto nadziewa się przeróżnymi składnikami, składa na pół, następnie smaży na patelni i smaruje roztopionym masłem.

Skorzystałam z przepisu pochodzącego z książki Rebecci Seal "Istanbul" i swoje gözleme nafaszerowałam serem halloumi oraz chilli, dodatkowo dodając od siebie posiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne! Najlepsze są prosto z patelni - gorące, z ciągnącym się serem i wspaniałym roztopionym masłem. Ich smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri.

Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :)

Gözleme z halloumi, botwinką i chilli

Gözleme z halloumi, botwinką i chilli


inspiracja "Istanbul" Rebecca Seal

Składniki:
  • na ciasto: 300 g mąki typ 650, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody
  • 200 g sera halloumi (można zastąpić fetą lub mozzarellą)
  • garść liści botwinki, drobno pokrojonych (można zastąpić szpinakiem)
  • 1 papryczka chilli
  • 30 g roztopionego masła
Przygotowanie:
  1. W misce umieść mąkę i sól. Dodaj 200 ml wody, wymieszaj łyżką, a następnie zacznij zagniatać ciasto ręką. Zagniataj przez ok. 10 minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Być może nie będziesz potrzebować całej ilości wody, wszystko zależy od wilgotności mąki. Uformuj ciasto w kulę, umieść w misce, przykryj folią plastikową i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotuj nadzienie: ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z posiekaną botwinką i posiekaną papryczką chilli.
  3. Podziel ciasto na 8 równych części. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrąg o grubości ok. 3 mm. Następnie nałóż po 1/8 nadzienia na połowę okręgu, zwilż brzegi ciasta wodą i przykryj drugą połową ciasta. Mocno zlep brzegi. 
  4. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Umieść na nim pierwsze gözleme i smaż przez 3 minuty, następnie odwróć na drugą stronę. Posmaruj przysmażoną stronę gözleme roztopionym masłem przy pomocy pędzelka kuchennego. Po 3 minutach zdejmij gözleme z patelni i posmaruj drugą stronę masłem. Trzymaj w ciepłe, aż usmażysz wszystkie gözleme. Podawaj na ciepło. 
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

12 komentarzy:

  1. Super apetycznie wyglądają takie chlebki. Z nadzieniem można poszaleć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te chlebki, ale jeszcze bardziej kocham halloumi. To musi być pyszne! Fajny pomysł
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je i robię coraz częściej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie wyglądają, na pewno by mi smakowały!: ) Przepis zapewne wypróbuję, bo uwielbiam wszelkiego rodzaju płaskie chlebki: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam gozleme, zwłaszcza w wołowiną. Ale myślę że Twoja wersja także skradłaby me serce :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie ;) Uwielbiam chlebki z patelni no i botwinkę, więc takie połączenie bardzo mnie przekonuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiekne! Niewiele potrzeba, zeby stworzyc cos tak spektakularnego.

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmm ciekawe danie. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie!
    Mam halloumi od rodowitego Cypryjczyka, a młodziutką botwinkę widziałam dzisiaj na straganie.
    Zainspirowałaś mnie na jutro...
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam ze szpinakiem, ale Twoje wygląda cudnie:-) Zakochałam się w gozleme będąc w Turcji:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Niezwykle kuszący przepis! W niedzielę jadę na targ, gdzie są zawsze świeże cypryjskie halloumi i coś czuję, że już wiem w jaki sposób je spożytkuję :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.