Jak upiec domowy chleb z warzywami – chleb z dyni, chleb ze szpinakiem i inne

przez Zuzanna
Domowy chleb z dodatkiem warzyw – jak go upiec?

Chleb to jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych w naszych domach. Każdy Polak je kilkadziesiąt kilogramów pieczywa każdego roku [1]. Pachnący, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem chleb doskonale wpisuje się w nasze kulinarne gusta. Jest pyszny zarówno w wersji tradycyjnej, jak i urozmaiconej pestkami czy orzechami. To również świetny sposób, by przemycić do diety swojej i swoich dzieci więcej warzyw. Poznaj wyjątkowe przepisy na domowy chleb w niecodziennej odsłonie.

Domowy chleb

Polacy kochają zajadać się chlebem. Ma on nawet swoje święto, które przypada 6 września. Możemy pochwalić się też kilkoma muzeami tego przysmaku [2]. Najsmaczniejszy chleb to taki, który przygotujesz samodzielnie. Dzięki temu możesz sprawić, by był dokładnie taki, jak lubisz najbardziej.

Ciasto na chleb najlepiej wyrabiać z jednego z poniższych rodzajów mąki oraz ich mieszanek:

  • pszennej: Graham, razowa, grubo mielona, typu 750 i 850;
  • żytniej: pełnoziarnista, razowa, typu 750 i 850;
  • orkiszowej: typu 630;
  • jaglanej;
  • z ciecierzycy;
  • kukurydzianej;
  • gryczanej.

Domowy chleb z dodatkiem warzyw – jak go upiec?

Wypróbuj chleb z warzywami w towarzystwie brukselki na ciepło. Przepis znajdziesz tutaj.

Jak upiec chleb?

Najważniejsza w pieczeniu domowego chleba jest cierpliwość. Ciasto chlebowe bowiem wymaga powolnego, niezakłóconego niczym wzrastania. Zapewnij mu więc odpowiednie warunki. Wyrobione ciasto umieść w misce w ciepłym miejscu, gdzie nie ma przeciągu. Przykryj całość ściereczką z naturalnego materiału (np. bawełny, lnu lub konopi) i pozostaw, by podwoiło swoją objętość.

Ciasto na chleb możesz zagnieść tradycyjnie – rękoma albo skorzystać z dostępnych na rynku dedykowanych urządzeń. Wystarczy do ich misy włożyć wszystkie niezbędne składniki i ustawić odpowiedni program. To szczególnie wygodne rozwiązanie, jeżeli często wypiekasz domowe pieczywo.

Zakwas czy drożdże – co wybrać?

Aby ciasto chlebowe mogło rosnąć, potrzebuje dodatku zakwasu bądź drożdży. Jest wielu miłośników zarówno pierwszej, jak i drugiej opcji. Poznaj każdą z możliwości i wybierz tę, która bardziej ci pasuje.

Zarówno w pierwszym, jak i drugim przypadku dochodzi do procesu fermentacji. Jest on niezbędny do powstania chleba drożdżowego oraz tego na zakwasie.

Drożdże to jednokomórkowe grzyby szczepu Saccharomyces Cerevisiae. Podczas fermentacji alkoholowej drożdże rozkładają cukry zawarte w mące pszennej, tworząc dwutlenek węgla. W ten sposób ciasto zostaje spulchnione [3].

Drożdże można kupić zarówno suszone, jak i świeże. Te pierwsze można po prostu wymieszać z ciepłą wodą i dodać do mąki. Drugie należy pokruszyć na mniejsze kawałki oraz połączyć z ciepłą wodą i cukrem.

W przypadku zakwasu cały proces opiera się na kwasie mlekowym. Jest on znacznie wolniejszy niż fermentacja alkoholowa i nie odbywa się w wyniku działania grzybów lecz bakterii. Zakwas uważa się za zdrowszą alternatywę dla drożdży. Podczas powstawania zakwasu rozkładowi ulega kwas fitowy, który może powodować niedobory żelaza, wapnia i magnezu. Ponadto chleb na zakwasie jest dłużej świeży niż jego drożdżowa wersja [4].

Domowy chleb z dodatkiem warzyw – jak go upiec?

Pyszny chleb pieczony w domu

Zastanawiasz się zapewne, jak przygotować chleb z warzywami, by był nie tylko pełny witamin, lecz również pyszny. Podstawą takiego wypieku są półprodukty wysokiej jakości. Jeżeli więc zależy ci na tym, by chleb smakował wyśmienicie, postaw na mąkę ekologiczną albo z lokalnego młyna. Sprawdź, czy jej opakowanie było szczelne i czy nie zwietrzała. Warzywa także powinny być jak najlepszej jakości. Poza sezonem możesz śmiało korzystać z mrożonek. Brokuły, marchewki czy buraczki zbierane są z pól wtedy, gdy mają najwięcej witamin. Nie musisz ich też obierać czy kroić, więc oszczędzasz mnóstwo czasu.

Chleb z warzywami świetnie smakuje z kiszonkami. Tutaj znajdziesz przepis na te pyszności.

Chleb z dyni

Dynię jemy najczęściej w formie jesiennej, rozgrzewającej zupy albo puszystych placuszków. Rzadko jednak mamy okazję, by skosztować chleb z jej dodatkiem. Jest on delikatny i lekko słodki w smaku. Ma przepiękną, pomarańczową barwę i z pewnością zasmakuje nawet tym, którzy są na bakier z jedzeniem warzyw.

Składniki:

  • mrożona dynia kostka Hortex – 1 opakowanie;
  • mąka pszenna – ½ kg;
  • jogurt naturalny albo kefir – 250 ml;
  • sól – 1 łyżeczka;
  • czarnuszka – 2 łyżki;
  • drożdże suszone – 8 g;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki;
  • bułka tarta – 1 łyżka.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, suche drożdże, czarnuszkę i sól wymieszaj w misce.
  2. Dynię rozmroź i skrop oliwą. Piecz w piekarniku, aż będzie miękka. Zblenduj ją na gładki mus i dodaj wraz z jogurtem do mąki. Pamiętaj, aby jogurt był w temperaturze pokojowej lub nieco cieplejszy.
  3. Zagniataj ciasto, aż stanie się elastyczne. Pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
  4. Keksówkę posmaruj oliwą z oliwek (1 łyżka) i posyp równomiernie bułką tartą.
  5. Uformuj bochenek i przełóż go do formy. Posmaruj oliwą.
  6. Piecz chleb w 200oC ok. 40 minut.
  7. Ostudź bochenek na kratce.

Chleb ze szpinakiem

Zielony chleb to coś, czego nie spotkamy często na polskim stole. A szkoda. Jest pyszny i zdrowy. Swój kolor zawdzięcza szpinakowi. To ciekawy sposób, by te zielone liście włączyć do diety młodszych i starszych członków rodziny.

Składniki:

  • mrożony szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opakowanie;
  • ser gorgonzola – 250 g;
  • kefir – 250 ml;
  • drożdże suszone – 8 g;
  • mąka pszenna – 250 g;
  • oliwa z oliwek – 100 ml;
  • jajko – 2 sztuki;
  • sól – 1 łyżeczka;
  • pomidory suszone – 10 sztuk.

Przygotowanie:

  1. Jajka wbij do miski. Dodaj kefir i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
  2. W drugiej misce połącz mąkę pszenną z drożdżami i przesyp do mokrych składników.
  3. Suszone pomidory pokrój bardzo drobno i wraz z pokruszonym serem gorgonzola oraz rozmrożonym szpinakiem dodaj do ciasta.
  4. Zagnieć całość i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
  5. Przełóż ciasto do wysmarowanej oliwą i oprószonej bułką tartą keksówki i piecz 45 minut w temperaturze 200oC.

Chleb z bobem

Bób ma smak prawdziwego, polskiego lata. Niestety, sezon na niego jest dosyć krótki. Bez problemu znajdziemy go jednak w wersji mrożonej. Strączek ten pełen jest roślinnego białka. Szybko wypełnia żołądek i daje uczucie sytości. W formie dodatku do chleba pokochasz go na nowo.

Składniki:

  • mrożony bób Hortex – ½ opakowania;
  • mąka pszenna Graham – ½ kg;
  • drożdże suszone – 8 g;
  • sól – 1 łyżeczka;
  • pestki dyni – 4 łyżki;
  • pestki słonecznika – 4 łyżki;
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj bób al dente i przelej na sitku zimną wodą. Obierz ze skórki.
  2. Mąkę przesyp do miski i dokładnie wymieszaj z suszonymi drożdżami, pestkami dyni, słonecznika oraz solą.
  3. Suche składniki połącz ze szklanką ciepłej wody i wyrób ciasto. Dodaj obrany bób i delikatnie wmieszaj go w masę.
  4. Pozwól wyrosnąć całości przez ok. 2 godziny.
  5. Przełóż ciasto do keksówki przygotowanej tak, jak w poprzednich przepisach.
  6. Chleb piecz ok. godzinę w temperaturze 200oC.

Źródło:

[1] https://bibliotekanauki.pl/articles/475924.pdf

[2] Tamże

[3] Zakwas czy drożdże | Piecchlebowy.pl

[4] Tamże

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Zdjęcia od partnera artykułu.

Podobne wpisy