Naturalne źródła minerałów w diecie: jakie produkty są bogate w składniki mineralne?

przez Zuzanna
Źródła minerałów w diecie Jakie produkty są bogate w składniki mineralne

Minerały są pierwiastkami chemicznymi, które odgrywają bardzo istotną rolę w organizmach ludzi, zwierząt i roślin. Stanowią zaledwie niewielką część masy ciała człowieka, jednak nawet niewielkie niedobory poszczególnych pierwiastków mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Dbanie o zbilansowaną i różnorodną dietę jest jednym z najskuteczniejszych sposobów zapobiegania tym problemom.

Dobry jadłospis dla każdego: jak dbać o swoją dietę?

Większość ludzi, która nie wymaga szczególnej diety ze względu na indywidualne schorzenia czy zażywane leki, jest w stanie samodzielnie komponować swój jadłospis tak, aby odżywiać się zdrowo i rozsądnie.

Najważniejszą kwestią jest spożywanie posiłków możliwie różnorodnych, bazujących na sezonowych produktach, a także unikanie produktów wysokoprzetworzonych.

Do najważniejszych elementów naszej diety powinny zaliczać się warzywa i produkty pełnoziarniste. Dodatkowo również owoce i wybrane źródło białka, pozyskiwanego albo z chudych, dobrej jakości mięs lub warzyw strączkowych w przypadku wegetarian. Konieczne jest także regularne monitowanie swojego zdrowia: wykonanie podstawowych badań raz w roku może ustrzec nas przed poważnymi konsekwencjami związanymi z niedoborem poszczególnych składników mineralnych i witamin.

Jakie minerały muszą znaleźć się w naszej codziennej diecie?

Jeśli chodzi o minerały, najważniejsze z nich to wapń, magnez, potas, żelazo, cynk i jod. W przypadku zwykłej diety, która nie jest dietą redukcyjną (wykluczającą z różnych względów pewne produkty spożywcze), dostarczenie tych minerałów wraz z produktami spożywczymi nie powinno stanowić większego problemu.

Jakie minerały warto stosować w diecie?

Przyjrzyjmy się poszczególnym pierwiastkom oraz produktom, które zawierają ich dużą ilość.

Wapń – podstawowy budulec kości i zębów

  • Produkty mleczne: mleko, jogurt, kefir, sery
  • Warzywa liściaste: jarmuż, brokuły, kapusta
  • Nasiona i orzechy: migdały, sezam, chia
  • Ryby z ośćmi: sardynki, łosoś

Magnez – strażnik układu nerwowego i serca

  • Zielone warzywa: szpinak, pietruszka, botwinka
  • Produkty pełnoziarniste: kasza gryczana, brązowy ryż, owies
  • Orzechy i nasiona: migdały, słonecznik, dynia
  • Kakao i gorzka czekolada

Potas – regulator ciśnienia krwi

  • Banany
  • Ziemniaki
  • Pomidory
  • Rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca, soczewica
  • Ryby morskie: dorsz, makrela, łosoś

Żelazo – niezbędny składnik hemoglobiny

  • Czerwone mięso: wołowina, wieprzowina
  • Wątróbka
  • Rośliny strączkowe: soczewica, fasola
  • Owoce suszone: morele, rodzynki
  • Zielone warzywa: brokuły, szpinak

Acerola w proszku jakie ma właściwości

Ważna uwaga: żelazo, aby było lepiej wchłaniane, nie powinno być łączone z nabiałem. Wchłanianie żelaza może za to wspomagać witamina C – przykładowo, acerola w proszku może poprawić przyswajanie tego pierwiastka.

Cynk – wzmacniacz odporności

  • Ostrygi
  • Czerwone mięso
  • Nasiona dyni
  • Orzechy: nerkowce, migdały
  • Produkty pełnoziarniste: kasza gryczana, płatki owsiane

Jod – strażnik tarczycy

  • Ryby morskie: dorsz, łosoś, makrela
  • Wodorosty morskie
  • Jajka
  • Mleko i produkty mleczne
  • Sól jodowana

Jak przygotowywać jedzenie, aby nie tracić składników mineralnych?

Wiele składników mineralnych może być tracona w czasie nieprawidłowej obróbki produktów spożywczych i przeciwnie – stosowanie odpowiednich metod kulinarnych zwiększa zawartość i przystępność niektórych minerałów. Przykładowo, pomidory są bogatym źródłem potasu i likopenu – im dłużej są jednak poddawane działaniu wysokiej temperatury (np. duszeniu na sos), tym zawartość tych dwóch składników jest większa.

W miarę możliwości należy jeść warzywa i owoce wraz ze skórką, ponieważ to w niej znajduje się najwięcej minerałów. Dodatkowo najlepiej jest przyrządzać je na parze lub w minimalnej ilości wody, aby nie doprowadzać do wygotowywania się tych składników. Picie odpowiedniej ilości wody usprawnia transport minerałów w organizmie.

 

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Zdjęcia od partnera artykułu.

Podobne wpisy