Na co zwrócić uwagę przy wyborze cateringu dietetycznego? Podpowiadamy!

przez Zuzanna
Na co zwrócić uwagę przy wyborze cateringu dietetycznego? Podpowiadamy!

Dieta pudełkowa to rozwiązanie, które zdobyło w ostatnim czasie wielu zwolenników. Pozwala na trzymanie się zdrowego jadłospisu bez konieczności liczenia kalorii i gotowania. Jednak aby docenić wszystkie zalety cateringu dietetycznego, warto wybrać odpowiedniego dostawcę jedzenia. Na jakie aspekty trzeba zwrócić szczególną uwagę?

Dieta z cateringu – układana przez specjalistę

Wybierając firmę cateringową, trzeba sprawdzić, czy oferowane menu powstaje we współpracy z dietetykiem. Obecność specjalisty gwarantuje, że jadłospis jest dobrze zbilansowany, a jego kaloryczność odpowiada deklarowanym wartościom. Dzięki temu możesz kontrolować swoją dietę i mieć pewność, że ma ona pozytywny wpływ na zdrowie. 

Catering miesięczny, tygodniowy, czy nawet jednodniowy można zamówić w różnych wersjach i kalorycznościach. Dostępne są diety z wykluczeniami, bezmięsne, czy przeznaczone dla osób aktywnych fizycznie. Specjalne menu znajdą także diabetycy i osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Catering dietetyczny komponowany przez szefa kuchni

Kolejnym, niezwykle istotnym aspektem, który trzeba wziąć pod uwagę przy wyborze diety pudełkowej, są jej walory smakowe. Ciekawy, urozmaicony jadłospis pozwala zachować przyjemność z jedzenia i utrzymać wysoki poziom motywacji. Z szefem kuchni, tworzącym autorskie przepisy, współpracuje m.in. catering dietetyczny Wygodna Dieta. Dzięki temu można skosztować smaków inspirowanych tradycjami kulinarnymi z różnych rejonów świata. 

Cena diety pudełkowej

Wybierając dostawcę cateringu, nie warto kierować się jedynie ceną. Najtańszy catering dietetyczny może nie zapewniać wysokiej jakości potraw. Przed podjęciem decyzji trzeba koniecznie sprawdzić opinie w internecie. Takie komentarze mogą być cennym źródłem wiarygodnych informacji o firmie – szczególnie jeśli jest ich dużo.

Rozważając, ile kosztuje catering dietetyczny, trzeba brać pod uwagę nie tylko cenę poszczególnych artykułów spożywczych, ale również czas. Planowanie jadłospisu, zakupy, gotowanie i sprzątanie to zajęcia, które w sumie mogą zajmować nawet kilka godzin dziennie. Natomiast dieta pudełkowa jest praktycznie gotowa do spożycia, niektóre dania należy jedynie podgrzać. Dlatego oszczędność czasu to aspekt, który powinien zostać uwzględniony przy rozważaniu opłacalności cateringu dietetycznego.

Gotując samodzielnie, bardzo trudno jest także uniknąć strat. Szczególnie jeśli posiłki są przygotowane dla zaledwie jednej lub dwóch osób. Produkty spożywcze są czasami dostępne jedynie w dużych opakowaniach, przez co trudno je zużyć, zanim ulegną zepsuciu. Taka dieta może także być bardzo monotonna – napoczęte artykuły trzeba wykorzystywać w kolejnych posiłkach. Catering dietetyczny pozwala unikać powtarzania się dań, bez ryzyka marnowania jedzenia. 

Bezpieczeństwo żywności w cateringu dietetycznym

Niezwykle istotnym zagadnieniem są także kwestie związane z bezpieczeństwem żywności. Firma cateringowa powinna dokładać wszelkich starań, aby dostarczane do klienta posiłki spełniały najbardziej rygorystyczne normy. Dlatego wybierając firmę cateringową, warto zwrócić uwagę na to, czy wdrożyła ona system HACCAP. To swoisty kodeks postępowania z żywnością na wszystkich etapach przechowywania, obróbki i dystrybucji. 

Istotny jest nie tylko sam fakt posiadania takich procedur, ale również ich okresowe certyfikowanie przez zewnętrzną firmę audytorską. To rozwiązanie, które pozwala zwiększyć poziom bezpieczeństwa i dostarczać żywność o najwyższej jakości.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Zdjęcie główne od partnera artykułu.

Podobne wpisy