Dzień dobry,
Osobiście uważam, że uczucia należy okazywać sobie na co dzień i cieszę się, że mój Mąż przynosi mi kwiaty nie tylko w Walentynki. Sama również staram się okazywać mu uczucie jak najczęściej, np. przygotowując dla niego coś pysznego. Powiedzenie przez żołądek do serca zdecydowanie sprawdza się w naszym związku.
Moja propozycja na taki posiłek to ziołowa tortilla podana z aromatycznym nadzieniem z chorizo, fasoli, pora i pomidorów. Mój Mąż jest wielkim miłośnikiem jajek oraz chorizo, dlatego dla niego taki posiłek to strzał w dziesiątkę. Dziewczyny, myślę, że Wasz mężczyzna również ucieszy się z takiego śniadania dużo bardziej niż ze słodkiego naleśniczka w kształcie serduszka ;)
na podstawie przepisu z książki \”Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem\”
na 2 obfite porcje
czas przygotowania: 35 min.
Składniki:
- 3 mięsiste pomidory
- 6 łyżek oliwy
- 1 puszka białej fasoli
- 1 pęczek cebulek dymek
- 1 mały por
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 100 g kiełbasy chorizo w pętku (u mnie Sarta)
- 6 jaj
- pęczek posiekanych świeżych ziół (u mnie była to garść liści oregano i mięty, które trzymam zamrożone oraz 1/2 pęczka natki pietruszki)
- biały ocet winny
- sól, pieprz
- Z pomidorów należy usunąć skórkę oraz pestki. Skórkę można usunąć zanurzając pomidory we wrzątku przez 30 sekund lub też wykorzystując obieraczkę do warzyw (mam taką, która nadaje się do obierania pomidorów:)). Następnie miąższ pomidorów pokrój w kostkę. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz. Dymkę i pora drobno pokrój.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj fasolę oraz dymki i smaż przez chwilę. Następnie dodaj pora oraz rozgnieciony czosnek i smaż wszystko przez 5 minut. Dodaj pomidory oraz chorizo pokrojone w półplasterki. Wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i małym chlustem octu winnego.
- W tym czasie rozmąć jajka z solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Na drugiej patelni na dużym ogniu rozgrzej pozostałą oliwę, po czym wlej na nią masę jajeczną. Zmniejsz ognień do małego i przykryj patelnię pokrywką. Smaż, aż omlet prawie się zetnie (ok. 5-7 min.), po czym przewróć go na drugą stronę i dosmaż jeszcze przez 1-2 minuty.
- Gotowy omlet przekrój na pół i rozłóż na dwa talerze. Następnie nałóż na nie farsz z chorizo i fasoli, złóż każdą połówkę omleta jeszcze raz na pół i od razu podawaj.