Dzień dobry,
Jakiś czas temu wymyśliłam świetny sos czosnkowy z dodatkiem skórki z kiszonej cytryny. Organizowaliśmy dla znajomych imprezę hamburgerową i szykowałam dla nich różne sosy. Kiszone cytryny zamrugały do mnie z kuchennej szafki, więc postanowiłam dodać trochę do sosu czosnkowego zamiast soku z cytryny i zobaczyć co z tego wyjdzie.
I wyszło smacznie:) Kiszone cytryny nadają daniu intensywny cytrusowy aromat i nutkę \”kiszenia\”, niczym kiszone ogórki. Dobrze skomponowały się z wegańskimi burgerami, które wtedy podałam.
Dziś prezentuję Wam udoskonaloną recepturę sosu, uzupełnioną o kapary i koperek. W takiej odsłonie przypomina mi nieco sławny sos tatarski.
przepis własny
czas przygotowania: 10 min. + 30 min. chłodzenie w lodówce
Składniki:
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- skórka z 1/4 kiszonej cytryny (lub skórka i sok z 1/2 cytryny)
- 1 łyżka kaparów
- garść posiekanego koperku
- sól
- Skórkę z kiszonej cytryny drobno posiekaj. Kapary przesiekaj grubo nożem.
- Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj majonez, rozgnieciony w prasce ząbek czosnku, skórkę z kiszonej cytryny, koperek i kapary. Wymieszaj, dopraw solą do smaku.
- Odstaw do lodówki na 30 min., aby smaki się przegryzły.