Dzień dobry,
Jutro, czyli 9 lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji postanowiłam zebrać dla Was sprawdzone przepisy na potrawy, które zdecydowanie umilą Wam to święto. Mamy tu tradycyjną włoską pizzę, a także spokrewnione z nią chlebowe placki pochodzące z innych krajów południowej Europy. Na pewno każdy Was znajdzie tu coś dla siebie. Mój faworyt to pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem. A Wam który przepis przypadł najbardziej do gustu?
Jutro, czyli 9 lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji postanowiłam zebrać dla Was sprawdzone przepisy na potrawy, które zdecydowanie umilą Wam to święto. Mamy tu tradycyjną włoską pizzę, a także spokrewnione z nią chlebowe placki pochodzące z innych krajów południowej Europy. Na pewno każdy Was znajdzie tu coś dla siebie. Mój faworyt to pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem. A Wam który przepis przypadł najbardziej do gustu?
1. Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem
Zdecydowanie jest to moja ulubiona pizza. Łączy w sobie najlepsze włoskie składniki. Przygotowana na cienkim cieście na drożdżowym zaczynie. Przepyszna!
Przepis dla niebojących się eksperymentowania. Brukselka to nietypowy składnik na pizzy, ale w połączeniu z serem, cebulą i szynką tworzy bardzo miłą kompozycję. Warto spróbować!
3. Pizza po hiszpańsku – Coca
Hiszpanie też mają swoją pizzę. Nazywa się coca, pochodzi z Katalonii i od swojej włoskiej kuzynki różni się nie dodawaniem sera. Tu w wersji z oliwkową tapenadą, pieczoną papryką, anchois i rukolą. Na mięciutkim, grubszym spodzie.
W Prowansji przygotowuje się pyszny placek z duszoną cebulą, anchois i czarnymi oliwkami, który ja nazywam połączeniem pizzy i cebularza. W tym przepisie znajdziecie również przepis na szybki spód do pizzy bez konieczności robienia zaczynu.
Ladenia (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół – oregano i mięty. Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu Milos (archipelag Cyklad). Polecam szczególnie w sezonie na pomidory.
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.