Z książki The Lebanese Kitchen dowiedziałam się, że liście winogron oraz przygotowywane z nich małe zawijaski są również bardzo popularne w Libanie. Jak podpowiedziała mi Wiki, znane są tam pod nazwą warak (niestety w książce potrawy opisane są tylko po angielsku – stuffed grape leaves – oraz w alfabecie arabskim, według mnie to wada).
Muszę Was jeszcze uczciwie uprzedzić, że zawijanie warak jest praco- i czasochłonne. W końcu naszym celem jest przygotowanie ok. 50 zawijasków wielkości kciuka z zaledwie łyżeczką nadzienia w środku. Przypomina się lepienie uszek, prawda?:)
To dlatego dotąd robiłam dolmę tylko raz, a najczęściej kupuję gotowe. Ale nie wszystkie przepisy muszą być szybkie i proste. Prawdziwe przysmaki często wymagają nieco zachodu. I muszę Wam powiedzieć, że odnalazłam dużą przyjemność w ostrożnym rozwijaniu liści winogron, tak aby się nie podarły, a następnie w wycieraniu do sucha każdego listka z osobna. Specjalnie się nie spieszyłam, tylko starałam delektować chwilą (ten kwaskowo-winny zapach marynowanych liści – uwielbiam!). Następnie usiedliśmy z Mężem przy stole i zabraliśmy się za zawijanie. Przy pracochłonnych czynnościach warto zorganizować sobie pomoc i towarzystwo, bo przy miłych rozmowach czas płynie szybciej. On, perfekcjonista, denerwował się trochę, że gołąbki nie chcą się ładnie zwinąć, jednak myślę, że ostatecznie wyszły nam całkiem zgrabne. Wystarczy układać je w garnku bardzo ciasno – ryż w czasie gotowania napęcznieje i nada im pożądany kształt.
I nie wiedzieć kiedy, zwinęliśmy chyba z 60 sztuk! :) Po ugotowaniu polaliśmy je oliwą i delektowaliśmy się ich smakiem. Bajka!
Więc jeśli znajdziecie tylko trochę więcej czasu i miłe towarzystwo, zróbcie sobie warak i poczujcie smak Libanu :)
Libańskie gołąbki w liściach winogron
- ok. 50 liści winogron, świeżych lub marynowanych (ja użyłam liści marynowanych ze słoika i zużyłam całą jego zawartość, czyli ok. 60-70 sztuk)
- 200 g ryżu długoziarnistego (u mnie basmati)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 małe pomidory (lub jeden duży), pokrojony w drobną kostkę
- 1/2 papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- 1 puszka ciecierzycy, odsączona z zalewy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżeczka libańskiej mieszanki siedmiu przypraw (przepis poniżej) lub 1 łyżeczka cynamonu
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine, np. Bios Monini