W 2015 roku dołączyło do mnie wielu nowych Czytelników i fanów na Facebooku (z czego bardzo się cieszę i za co bardzo Wam dziękuję). Pomyślałam więc, że takie zestawienie będzie dobrym sposobem na polecenie Wam najciekawszych treści z mojego bloga, które być może pominęliście.
Początkowo planowałam zrobić zestawienie samych przepisów, ale gdy sprawdziłam statystyki, okazało się, że wśród najlepszej 10 zaplątały się moje dwa wpisy z cyklu o diecie śródziemnomorskiej. To było dla mnie bardzo miłe zaskoczenie, ponieważ te wpisy wymagały ode mnie dużo czasu i pracy, fajnie więc, że spotkały się z Waszym uznaniem :)
Nie przedłużając, zapraszam Was na zestawienie 10 najlepszych wpisów 2015 roku. Dla zbudowania napięcia, miejsce pierwsze znajdziecie na samym dole posta ;) Aby przejść do wpisu, kliknijcie na tytuł, albo zdjęcie.
Tak naprawdę, to nie wiem, czy wpis cieszy się popularnością z uwagi na przepis, czy może zamieszczone przy nim moje wyznanie o zaprzestaniu jedzenia mięsa. Jeżeli chcecie wiedzieć, jak to było z tym moim niejedzeniem mięsa, zapraszam do przeczytania.
8. Ekspresowe calzone – bez wyrastania i pieczenia
Przepis mojego autorstwa, z którego jestem bardzo zadowolona. Ciasto szybko się zagniata i smaży na patelni, dzięki czemu w kilka chwil możemy cieszyć się pysznymi calzone z ciągnącym serem w środku :)
7. Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować?
Wpis o tym, jak dostosować dietę śródziemnomorską do polskich realiów, szczególnie gdy mróz za oknem, a nas ciągnie do tłustego i słodkiego jedzenia.
6. Libańskie gołąbki w liściach winogron
Pracochłonne, bo wiadomo zawijanie w liście winogron do prostych nie należy. Ale zdecydowanie warte zachodu. Nadziane ryżem, ciecierzycą, warzywami i ziołami. Pyszne!
5. Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem
O matko, ale to było dobre! Zdecydowanie będę ten przepis powtarzać. Marchewka upieczona z miodem, cytryną i gałązkami tymianku to prawdziwe niebo w gębie :)
4. Olej rzepakowy. Czy może zastąpić oliwę z oliwek z diecie śródziemnomorskiej?
Olej rzepakowy jest tańszy i łatwiej dostępny od oliwy z oliwek. Ale czy rzeczywiście możemy nim zastąpić oliwę i czy każdy olej rzepakowy jest dobry? Fajnie, że kolejny mój wpis tematyczny zyskał Wasze uznanie.
3. Pieczarki portobello faszerowane po liguryjsku
Pieczarki portobello są coraz łatwiej dostępne, być może dlatego wielu z Was zainteresował ten przepis. Nadziane czosnkiem, pietruszka i bułką tartą smakują wyśmienicie i świetnie nadają się na przystawkę.
2. Sałatka z kalarepy z Jerozolimy
Kalarepa nie jest popularnym warzywem, dlatego bardzo zdziwiłam się, że właśnie ta sałatka znalazła się tak wysoko w zestawieniu. Autorem przepisu jest niezrównany Yotam Ottolenghi, więc może właśnie dlatego? :)
Bardzo się cieszę, że najpopularniejszym przepisem 2015 roku okazała się właśnie ta sałatka, ponieważ wprost ją uwielbiam! Już chyba nawet nie zliczę, ile razy ją przygotowywałam. Jeżeli jeszcze jej nie znacie, to koniecznie musicie to nadrobić!
A na koniec mam dla Was pytanie: czy są jakieś szczególne przepisy lub tematy, które chcielibyście zobaczyć na blogu? Piszcie w komentarzach :)