Sałatka ze szpinakiem i soczewicą

przez Zuzanna
salatka szpinak soczewica orzechy

Dzień dobry,
Ostatnio doskonalę się w przygotowaniu wegańskich potraw. Wszystko dla mojego Męża, który postanowił w nowym roku wypróbować taki sposób odżywiania. Często sięgam po pożywne warzywa strączkowe i tak oto wymyśliłam tę szybką sałatkę, której smaki kojarzą mi się z Francją. Będzie idealna na lunch lub kolację z kromką świeżej bagietki.  
Podstawą sałatki jest pyszna zielona soczewica, która w przeciwieństwie do tej czerwonej, nie rozpada się w czasie gotowania, tylko pozostaje wspaniale jędrna. Na sławną francuską soczewicę le Puy (zwaną kawiorem biedaków, choć sprzedaje się ją po cenie dla bogaczy) jeszcze mnie nie stać, ale nasza zła przecież nie jest. 
Soczewica dobrze komponuje się z aromatem orzechów, dlatego w sałatce znajdziecie podwójnie orzechowy akcent w postaci orzechów włoskich oraz oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, na którego bazie przygotowałam dressing z dodatkiem czosnku i musztardy francuskiej. Wyszła bardzo przyjemna w smaku, pożywna sałatka. Polecam wypróbować!
salatka soczewica szpinak orzechy

Sałatka ze szpinakiem i soczewicą

Składniki na 2 porcje (na oko):

  • 100 g ugotowanej soczewicy zielonej lub brązowej*
  • 4 garści liści szpinaku baby
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść orzechów włoskich
  • kilka listków świeżej melisy
  • na dressing: 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia na zimno, 2 łyżki białego octu winnego, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 mały ząbek czosnku rozgnieciony, sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. W słoiczku umieść wszystkie składniki dressingu, dopraw solą i pieprzem, zakręć i energicznie wstrząśnij.
  2. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Orzechy grubo posiekaj. Na dwóch talerzach rozłóż liście umytego i wysuszonego szpinaku, rozłóż ugotowaną soczewicę i piórka cebuli. Polej dressingiem, posyp orzechami i listkami melisy. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. bagietką.
* Aby ugotować soczewicę, przepłucz ją pod bieżącą wodą, następnie wrzuć do gotującej się wody, posól i gotuj przez ok. 20-40 minut. Możesz ją też wcześniej namoczyć przez pół godziny, co skróci czas jej gotowania. Dla leniwych w sklepach dostępna jest również soczewica w puszce. 
salatka soczewica szpinak orzechy Francja
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy