Zapraszam!
W Hiszpanii, w zależności od regionu, empanadas przybiera różne formy. W Walencji lepi się małe pierożki nazywane empanadillas. Z kolei na północy w Galicji i Asturii robi się je znacznie większe. W Galicji popularna jest potrawa o nazwie empanada gallega (empanada galega po galicyjsku), czyli duże ciasto chlebowe z wytrawnym nadzieniem, np. z tuńczyka, cebuli, papryki, pomidorów, jajka ugotowanego na twardo i papryki pimenton. Empanadę de gallega piecze się w patelni do paelli lub na blasze do pizzy, a następnie kroi w trójkąty. Tutaj możecie zobaczyć przykładowy przepis na empanada gallega.
Empanadas wcale nie są trudne w przygotowaniu. Poniższy przepis nie zawiera ciasta drożdżowego lecz bardzo łatwe do zrobienia ciasto z winem. Mam niewiele doświadczeń w lepieniu pierogów, więc wcześniej obejrzałam kilka filmów na YouTubie, aby nauczyć się robić ładną falbankę. I chyba wyszło mi całkiem nieźle:) Jeżeli też chcecie nauczyć się robić falbankę, zajrzyjcie tutaj. Albo po prostu zlepcie pierogi i dociśnijcie brzegi za pomocą widelca.
Empanadas można przygotować z różnymi nadzieniami, np. z kiełbasą chorizo, ze szpinakiem, z mielonym mięsem, czy z warzywami.
- 30 g masła i 20 g smalcu (lub 50 g masła)
- 75 g białego wina
- 300 g wody
- 300 g mąki pszennej
- sól
- 2 posiekane cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 5-6 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki mleka
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, płatki chilli do smaku
- smalec lub olej do smażenia (u mnie olej)
- W średnim garnku rozpuść masło i smalec. Dodaj 75 ml wody oraz wino, podgrzej chwilę, ale nie pozwól, aby płyny się zagotowały. Zdejmij garnek z ognia, dodaj mąkę, sól i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie zagniataj ręką, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. Ja zagniatałam ciasto wewnątrz garnka i dzięki temu nie brudziłam blatu. Przełóż ciasto do miski, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
- Cebule zeszklij na niewielkiej ilości oleju, następnie wymieszaj je z tuńczykiem odsączonym z zalewy, pokrojonym pomidorem, tartą bułką i mlekiem. Dopraw farsz do smaku.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wytnij z ciasta duże koła (ja użyłam miseczki o średnicy 10 cm.). Na każdym krążku ciasta ułóż po 1 łyżce nadzienia. Brzegi ciasta zlep jak przy pierogach, możesz zrobić ozdobną falbankę lub użyć widelca, aby uzyskać ładny wzorek.
- Nalej olej do patelni o wysokich ściankach lub garnka o grubym dnie na wysokość ok. 5 cm. Podgrzej olej na średnim ogniu. Aby sprawdzić, czy jest już dość gorący, wystarczy upuścić do oleju kroplę wody. Jeżeli olej będzie pryskał, znaczy że jest już gorący. Włóż empanadas do oleju i usmaż na złoty kolor (trwa to ok. 5-10 min.). Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj od razu. Świetnie smakuje z białym winem.