Dzień dobry,
Miseczka takich pachnących klopsików nabitych na wykałaczki będzie stanowić fajne danie imprezowe i na pewno zachwyci Waszych gości. Keftedakia możecie również przygotować na obiad w stylu greckim. Gdy pominiemy ouzo, staną się przysmakiem dzieci (greckie dzieci podobno je uwielbiają).
Zapraszam!
Keftedakia to prawdopodobnie najprostsza i najbardziej typowa mięsna potrawa przygotowywana w greckich domach. W dawnych, tradycyjnych gospodarstwach klopsiki robiono zawsze z mięsa zmielonego w maszynce. Każda gospodyni miała pod ręką czerstwy chleb (którego w Grecji jada się mnóstwo) oraz jajka, czyli podstawowe składniki keftedakia. Mięso wyrabiało się długo dłońmi, gdyż wiedziano, że im dłużej będzie się je ugniatać, tym klopsiki staną się delikatniejsze. Następnie odstawiano mięsną masę na co najmniej godzinę w chłodne miejsce, aby klopsiki zdążyły dobrze przejść aromatem mięty, kminu i innych dodatków. Powiem Wam, że taki sposób postępowania z mięsem mielonym naprawdę robi różnicę i mam zamiar postępować w ten sposób przy przygotowywaniu innych dań.
Keftedakia mają wyrazisty smak, dzięki dużej ilości dodatków, przebije się szczególnie kumin, zaś mięta i anyżowy posmak ouzo grają drugie skrzypce.
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 duża cebula, posiekana
- 75 g posiekanej świeżej mięty (duży pęczek)
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżka ouzo (lub 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub pomiń)
- 1 jajko
- 60 ml oliwy
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia
- Do miski włóż wołowinę, cebulę, miętę, kmin, ouzo, jajko, ocet, bułkę tartą i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Wyrabiaj masę dłonią przez 5 – 10 minut, aż składniki się dobrze połączą. Przykryj miskę folią plastikową i wstaw masę do lodówki na co najmniej godzinę.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (górna i dolna grzałka). Blachę wysmaruj olejem lub oliwą.
- Wyjmij masę z lodówki i uformuj z niej klopsiki – pomaga zwilżanie dłoni wodą. Klopsiki powinny być małe – wielkości orzecha włoskiego lub piłeczki ping-pongowej. Każdy klopsik obtocz w mące i umieść na blasze.
- Zwilż każdy klopsik oliwą, aby nie stał się suchy w czasie pieczenia. Możesz użyć do tego pędzla kucharskiego lub też spryskać klopsiki oliwą w spreju.
- Wstaw klopsiki do piekarnika na 30 minut, obróć je w połowie pieczenia. Następnie przestaw tryb piekarnika na opiekanie i opiekaj klopsiki, aż staną się rumiane (5-10 minut). Podawaj na ciepło lub zimno, polane sokiem z cytryny lub z sosem tzatziki.