Dzień dobry,
Pączki okazały się twardsze i mniej słodkie niż przypuszczałam. Są lepkie i lekko cytrynowe dzięki syropowi i przypominają w teksturze racuszki. Do ciasta nie dodaje się cukru, zatem cała słodycz pączków pochodzi z syropu. Można więc dodatkowo udekorować je gęstą śmietaną (Turcy nakładają na nie Kaymak, czyli swoją wersję clotted cream) i posypać posiekanymi pistacjami.
źródła: wiki, Grandmas Design
To dopiero początek testowania przepisów z książki Vegetarian Mediterranean Cooking Beverley Jollands (wcześniej przygotowałam z niej Sigara Böreği, które były świetne), ale niestety z tym przepisem miałam trochę problemów. Przygotowałam ciasto zgodnie z wytycznymi w przepisie i niestety okazało się zbyt rzadkie, aby dało się z niego uformować okrągłe pączki. Dlatego też dodałam do ciasta więcej mąki (w sumie ok. 10 łyżek), aż uzyskałam pożądaną konsystencję.
Uformowanie idealnych \”kobiecych pępków\” nie jest proste i jak widzicie u mnie każdy pączek jest inny. Miałam problemy z konsystencją ciasta, ponadto bardzo lepiło się ono do rąk. Na YouTubie udało mi się znaleźć bardzo pomocny film, na którym starsza Pani z Turcji bardzo sprawnie formuje \”słodkie pępuszki\”. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest dobre naolejenie dłoni. Należy wziąć kawałek ciasta, utoczyć z niego kulkę, spłaszczyć dłonią, po czym przy pomocy palca zamoczonego w oleju zrobić w centrum duży otwór. Pączki wkłada się do lekko ciepłego oleju (tak było w moim przepisie, Pani z filmu wkłada je wręcz do zimnego oleju), tak więc smażą się stopniowo, wraz ze wzrostem temperatury oleju. Ważna uwaga – jeżeli wszystkie pączki nie zmieszczą się w garnku (a nie powinno się ich upychać za dużo na raz), należy najpierw ostudzić olej i dopiero wtedy włożyć do niego drugą partię.
na podstawie przepisu z Vegetarian Mediterranean Cooking Beverley Jollands
na ok. 12 sztuk
czas przygotowania: syrop – 15 min. plus chłodzenie, ciasto – 30 min. plus smażenie 10 min.
Składniki:
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml wody
- 175 g mąki pszennej + więcej, jeżeli ciasto będzie za rzadkie
- 60 g semoliny
- 2 jajka
- olej o neutralnym smaku do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy)
- 450 g cukru
- 300 ml wody
- sok z 1 cytryny i opcjonalnie skórka obrana obieraczką
- Przygotuj syrop – do rondelka wsyp cukier, wlej wodę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sok z cytryny i ewentualnie skórkę i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia (możesz zrobić syrop dzień wcześniej).
- W garnku umieść masło, 250 ml wody oraz sól. Gdy mieszanina zawrze, zdejmij ją z ognia i dodaj do niej mąkę oraz semolinę. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od brzegów. Odstaw do przestygnięcia (10 min), następnie domieszaj jajka oraz 1 łyżkę wystudzonego syropu.
- Nalej olej do garnka lub dużej patelni o wysokich ściankach. Podgrzej chwilkę, aby stał się ciepły, po czym zdejmij z ognia. Zwilż dłonie olejem i weź kawałek ciasta wielkości świeżej moreli. Utocz z niego kulkę, następnie delikatnie spłaszcz i zrób w centrum dziurkę przy pomocy palca zwilżonego olejem. Delikatnie włóż pączka do oleju. Powtórz czynności z pkt. 3 z pozostałym ciastem.
- Umieść garnek lub patelnię z powrotem na kuchence i smaż pączki, aż nabiorą złotego koloru. Następnie wyjmuj je z oleju łyżką cedzakową i wkładaj do zimnego syropu. Pozwól pączkom pokąpać się z w syropie przez kilka minut, następnie przełóż na półmisek i skrop jeszcze z góry odrobiną syropu. Możesz też podać je z bitą śmietaną i posypać posiekanymi pistacjami. Smacznego:)