Tureckie pączki nasączone słodkim syropem

przez Zuzanna
2955c img 1530

Dzień dobry,

Z okazji Tłustego Czwartku przygotowałam tureckie pączki o bardzo zmysłowej nazwie – hanım göbeği czyli kobiece pępki (ang. lady\’s navels). Swą nazwę pączki zawdzięczają dołeczkom robionym palcem w cieście tuż przed smażeniem. Hanım göbeği przygotowuje się z ciasta parzonego, smaży w głębokim tłuszczu, a następnie wrzuca do syropu cukrowego z dodatkiem soku z cytryny. Mi przypominają delikatnie słodkie, lepkie racuszki. Przepis wywodzi się z wyrafinowanej kuchni pałacowej Imperium Osmańskiego i nie jest łatwy, ale jak one pięknie wyglądają… 
Zapraszam karnawałowo:)

Historia kobiecych pępków
Te małe, okrągłe pączuszki z charakterystyczną dziurką w środku znane są w Turcji pod dwiema nazwami – hanım göbeği oraz kadın göbeği, co można przetłumaczyć jako damskie lub kobiece pępki. Wywodzą się z kuchni sułtana Imperium Osmańskiego (dawna Turcja), dla którego przygotowywano również inne słodkości o wyrafinowanych nazwach, takich jak usta kobiety (dilber dudağı), dziewczęcy biust, czy palce sułtana (vezir parmağı)… Spróbujcie sobie wyobrazić, jak takie desery mogły wyglądać:) 
Słodkości stanowią ważną część również współczesnej kuchni tureckiej, każdy turecki posiłek kończy się deserem podawanym z turecką kawą lub herbatą, a zmysłowe słodkości sułtana stanowią dziś ważne dziedzictwo tureckiej kuchni. 
Takie pączki podaje się w Turcji w czasie świąt religijnych i dla specjalnych gości. Czytałam, że przygotowuje się je również na Walentynki, ale nie wiem, czy to prawda (Czy w Turcji obchodzą Walentynki? Być może to tylko plotka zrodzona z dość jednoznacznie kojarzących się nazw).  
Hanım göbeği robi się z ciasta parzonego, które jest raczej wynalazkiem francuskim a nie tureckim. Technika przygotowywania pączków z ciasta parzonego trafiła do tureckich cukierni dopiero w XX wieku, zaś na sułtańskim dworze robiono je z ciasta maślanego aromatyzowanego wodą różaną i pieczono w piecu. 

df4c9 img 1507

Pączki okazały się twardsze i mniej słodkie niż przypuszczałam. Są lepkie i lekko cytrynowe dzięki syropowi i przypominają w teksturze racuszki. Do ciasta nie dodaje się cukru, zatem cała słodycz pączków pochodzi z syropu. Można więc dodatkowo udekorować je gęstą śmietaną (Turcy nakładają na nie Kaymak, czyli swoją wersję clotted cream) i posypać posiekanymi pistacjami. 

źródła: wiki, Grandmas Design

Problemy techniczne


To dopiero początek testowania przepisów z książki Vegetarian Mediterranean Cooking Beverley Jollands (wcześniej przygotowałam z niej Sigara Böreği, które były świetne), ale niestety z tym przepisem miałam trochę problemów. Przygotowałam ciasto zgodnie z wytycznymi w przepisie i niestety okazało się zbyt rzadkie, aby dało się z niego uformować okrągłe pączki. Dlatego też dodałam do ciasta więcej mąki (w sumie ok. 10 łyżek), aż uzyskałam pożądaną konsystencję. 

fea19 img 1510

Uformowanie idealnych \”kobiecych pępków\” nie jest proste i jak widzicie u mnie każdy pączek jest inny. Miałam problemy z konsystencją ciasta, ponadto bardzo lepiło się ono do rąk. Na YouTubie udało mi się znaleźć bardzo pomocny film, na którym starsza Pani z Turcji bardzo sprawnie formuje \”słodkie pępuszki\”. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest dobre naolejenie dłoni. Należy wziąć kawałek ciasta, utoczyć z niego kulkę, spłaszczyć dłonią, po czym przy pomocy palca zamoczonego w oleju zrobić w centrum duży otwór. Pączki wkłada się do lekko ciepłego oleju (tak było w moim przepisie, Pani z filmu wkłada je wręcz do zimnego oleju), tak więc smażą się stopniowo, wraz ze wzrostem temperatury oleju. Ważna uwaga – jeżeli wszystkie pączki nie zmieszczą się w garnku (a nie powinno się ich upychać za dużo na raz), należy najpierw ostudzić olej i dopiero wtedy włożyć do niego drugą partię.

0dffe img 1533

Tureckie pączki nasączone słodkim syropem

na podstawie przepisu z Vegetarian Mediterranean Cooking Beverley Jollands
na ok. 12 sztuk
czas przygotowania: syrop – 15 min. plus chłodzenie, ciasto – 30 min. plus smażenie 10 min.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml wody
  • 175 g mąki pszennej + więcej, jeżeli ciasto będzie za rzadkie
  • 60 g semoliny
  • 2 jajka
  • olej o neutralnym smaku do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy)
na syrop
  • 450 g cukru
  • 300 ml wody
  • sok z 1 cytryny i opcjonalnie skórka obrana obieraczką
Przygotowanie:
  1. Przygotuj syrop – do rondelka wsyp cukier, wlej wodę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sok z cytryny i ewentualnie skórkę i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia (możesz zrobić syrop dzień wcześniej).
  2. W garnku umieść masło, 250 ml wody oraz sól. Gdy mieszanina zawrze, zdejmij ją z ognia i dodaj do niej mąkę oraz semolinę. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od brzegów. Odstaw do przestygnięcia (10 min), następnie domieszaj jajka oraz 1 łyżkę wystudzonego syropu. 
  3. Nalej olej do garnka lub dużej patelni o wysokich ściankach. Podgrzej chwilkę, aby stał się ciepły, po czym zdejmij z ognia. Zwilż dłonie olejem i weź kawałek ciasta wielkości świeżej moreli. Utocz z niego kulkę, następnie delikatnie spłaszcz i zrób w centrum dziurkę przy pomocy palca zwilżonego olejem. Delikatnie włóż pączka do oleju. Powtórz czynności z pkt. 3 z pozostałym ciastem.
  4. Umieść garnek lub patelnię z powrotem na kuchence i smaż pączki, aż nabiorą złotego koloru. Następnie wyjmuj je z oleju łyżką cedzakową i wkładaj do zimnego syropu. Pozwól pączkom pokąpać się z w syropie przez kilka minut, następnie przełóż na półmisek i skrop jeszcze z góry odrobiną syropu. Możesz też podać je z bitą śmietaną i posypać posiekanymi pistacjami. Smacznego:)
Tłusty czwartek 2014 Bardzo Tłusty Czwartek 2014

Podobne wpisy