Dzień dobry,
Co to jest halloumi?
Niektórzy porównują halloumi do włoskiej mozzarelli i rzeczywiście sery przygotowuje się w podobny sposób, jednak używa się innego rodzaju mleka. Do produkcji halloumi wykorzystuje się ponadto podpuszczkę, sól i suszoną miętę. Gotowy ser jest zwarty, lekko słony. Mięta, oprócz nadawania smaku, miała chronić go w przeszłości przed zepsuciem, dzięki swoich antybakteryjnym właściwościom. Ser halloumi można jeść na surowo, ale najlepiej smakuje grillowany, smażony czy roztopiony na wierzchu zapiekanki.
Halloumi jest popularny na Cyprze, w Grecji i krajach Lewantu (czyli wschodniej części Morza Śródziemnego). W Polsce można go kupić w sklepach z greckimi produktami. Ser wykorzystany przeze mnie do kanapek przywiozłam z Grecji, a ostatnio udało mi się kupić halloumi z chilli w czasie Targów Natura Food (relacja – klik).
Cypryjskie kanapki
Cypryjskie kanapki z grillowanym serem halloumi – przepis
przepis ze strony www.cyprusfoodndrinks.com
dla 2 osób
Składniki:
- 1 opakowanie sera halloumi (250 g)
- 2 chlebki pita
- 1 mała papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki oliwy, np. Gran Fruttato Monini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 czarnych oliwek
- 1 pomidor pokrojony na plasterki
- 1 czerwona cebula pokrojona na cienkie plasterki
- 1/2 szklanki liści bazylii
- Halloumi pokrój na 8 plastrów i osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój pity na pół.
- Zmiksuj chilli, czosnek, oliwę, sok z cytryny i oliwki i posmaruj powstałym sosem wnętrze pit.
- Rozgrzej mocno patelnię grillową. Grilluj halloumi na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony, aż ser się zrumieni i uzyskasz na jego powierzchni charakterystyczne ślady grilla. Do przewrócenia sera na drugą stronę najlepiej użyć kuchennych szczypiec :)
- Ugrillowany ser włóż do chlebków pita (po 2 plastry na 1 połówkę chlebka), dodaj plastry pomidorów, wstążeczki cebuli oraz liście bazylii. Możesz doprawić solą i pieprzem, ale mi wydało się to zbędne (pamiętaj, że ser jest słony). Chwyć do ręki i zjadaj od razu! Smacznego :)