Kuchnia wegańska zaskakuje unikalnymi kompozycjami składników oraz bogactwem smaków. Warzywa, rośliny strączkowe i zboża wykorzystywane są w różnorodnych wariantach, tworząc niepowtarzalne dania. Aby dopełnić całości, warto dobrać odpowiednie wino, które podkreśli wszystkie nuty smakowe.
Wina różnią się między sobą nie tylko kolorem, ale także smakiem, zawartością tanin i strukturą. W zależności od potrawy, do której ma być podane wino, należy sięgnąć po inny trunek. Ma stanowić jego uzupełnienie, nie może zaburzać smaku. Często spotykamy się z rekomendacjami dotyczącymi doboru win do dań mięsnych, co rodzi pytanie, jak podejść do wyboru wina do potraw wegańskich.
Ogólne zasady doboru wina do dań wegańskich
Bezpiecznym wyborem są wina białe, różowe i musujące. Dobór wina czerwonego może być bardziej skomplikowany, ponieważ zazwyczaj serwuje się je z tłustszymi mięsami. Niemniej jednak również czerwone wina mogą znaleźć swoje miejsce w menu wegańskim. Kluczowe jest zwrócenie uwagi na podstawowe składniki potrawy, użyte przyprawy oraz sposób jej przygotowania. Inne wino pasuje do warzyw na parze, a inne do potraw smażonych czy duszonych.
Pewną podpowiedzią będzie smak dania. Potrawy o wyraźnej kwasowości doskonale komponują się z winem o podobnych cechach, natomiast do ostrzejszych dań z większą ilością przypraw warto wybrać wina o intensywnym aromacie.
Sposób przygotowania potrawy
Znając ogólne zasady, warto przyjrzeć się im bliżej. W przypadku dań warzywnych pieczonych, smażonych lub grillowanych, można sięgnąć po lekkie wino czerwone. Częściej jednak wybierane jest wino białe, które w przypadku warzyw stanowi bezpieczny i smaczny wybór. Z kolei do warzywnych przystawek, sałatek i dań z surowych warzyw idealnie pasuje wino różowe.
Wino a podstawowy składnik dania
Poza sposobem przyrządzenia i obróbką termiczną kluczowy jest podstawowy składnik potrawy. Niektóre warzywa mają intensywny smak lub zawierają związki, które wchodzą w reakcję z winem, co wpływa na aromat i mogą powodować np. metaliczny posmak. Oto kilka sprawdzonych połączeń:
– Do warzyw zielonych jak brokuły, awokado i jarmuż pasuje lżejsze wino białe lub musujące.
– Potrawy z warzyw korzeniowych, jak marchewka czy seler, można podać z winem różowym, białym lub lekkim czerwonym.
– Jeśli na stole znajdzie się cieciorka lub soczewica, sprawdzi się delikatne wino czerwone, różowe lub musujące.
– Z pikantną papryką, taką jak chili, dobrze komponuje się średniej budowy wino czerwone, różowe, białe i musujące.
– Przy grzybach warto postawić na pełniejsze wina czerwone.
– Kiedy podstawą są orzechy, dobrze sprawdzą się wina deserowe, białe i różowe.
Winiarnia Zamojska – szeroki wybór win do dań wegańskich
Klasyczne wina, takie jak Pinot Noir i Sauvignon Blanc, to znane i bezpieczne wybory. Jednak kuchnia wegańska jest pełna ekspresji i zachęca do eksperymentowania. Z pomocą przychodzi Winiarnia Zamojska znajdująca się na Lubelszczyźnie. Łączy tradycyjne metody produkcji wina z nowatorskimi smakami. Wszystkie wina powstają z owoców z lokalnych upraw. W ofercie znajdują się wina wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie, a także białe, czerwone i różowe, produkowane z czerwonej i czarnej porzeczki, gruszek, jabłek, agrestu i wiśni. Doskonale sprawdzą się podczas rodzinnych obiadów, ważnych uroczystości oraz jako prezent. Zachwycają unikalnym smakiem i eleganckimi butelkami. Szeroki wybór win z Winiarni Zamojskiej jest na stronie https://winezja.pl/wina/winiarnia-zamojska.
Materiał partnera.
Zdjęcia od partnera artykułu.