Dzień dobry,
Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła – lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek. Ten makaron to idealne danie na wiosnę i lato. Robi się go bardzo szybko – gotujemy makaron, w tym czasie kroimy pieczarki i mieszamy z dodatkami. Gotowe w 10 minut:)
Autorką tego przepisu jest, o dziwo, królowa dekadenckiej kuchni, Nigella Lawson. Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami jest według mnie jednym z jej najlepszych przepisów i chyba najlżejszym daniem jakie wymyśliła. Wiecie, pieczarki prawie nie zawierają kalorii, a to danie to w gruncie rzeczy makaron, pieczarki, cytryna i kilka przypraw.
– Nie, do tego makaronu wykorzystujemy świeże pieczarki.
Ważne tylko, aby wybrać pieczarki świeże, o białych kapeluszach (piszę o pieczarce białej, która ciemnieje od długiego przechowywania) i przed użyciem bardzo dokładnie je wyszorować. Niektórzy obawiają się niepożądanych substancji, które mogą znajdować się na skórce pieczarki (pestycydy lub \”zanieczyszczenia z lasu\”) i zalecają ich obranie. Ja jednak tego nie robię. Wy zdecydujcie sami.
Jeżeli lubicie sałatki z surowych pieczarek, możecie nie dodawać do poniższych składników makaronu, zwiększając jednocześnie ilość pieczarek do 500 g.
- 250 g pieczarek (wybieram świeże, duże i białe)
- 80 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka grubej morskiej soli (lub 1/2 łyżeczki zwykłej)
- 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- skórka i sok z 1 cytryny
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
- świeżo zmielony pieprz
- 500 g makaronu – najlepiej pasuje cienki i długi: spaghetti, linguine, papardele
- Makaron wrzuć do garnka z dużą ilością posolonego wrzątku. Gdy się będzie gotował, przygotuj sos.
- Pieczarki wyszoruj i pokrój w cienkie plasterki (do tego dania wybieram świeże pieczarki o białych kapeluszach i ich nie obieram, tylko dobrze czyszczę pod wodą). Wrzuć je do dużej miski (lub płytkiego półmiska, w którym podasz danie), polej oliwą, dodaj sól, czosnek, sok i skórkę z cytryny oraz listki tymianku.
- Makaron ugotowany al dente z grubsza odsącz, pozostawiają na nim trochę wody i przełóż do półmiska z pieczarkami. Ja po prostu przekładam makaron z garnka w którym się gotował do półmiska przy pomocy szczypiec, dzięki czemu zostaje na nim akurat tyle wody, ile trzeba.
- Wszystko starannie wymieszaj. Posyp natką pietruszki, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem (sporo). Jeszcze raz wymieszaj i zajadaj.