Luksusowe wina dla wymagających: jak wybrać odpowiednią butelkę na elegancką kolację?

przez Zuzanna

Dobór wina na wyjątkową okazję

W życiu mamy wiele okazji, których celebrowanie wymaga odpowiedniej oprawy. Niezależnie od tego, czy jest to uroczysta kolacja świąteczna, ważne spotkanie biznesowe czy romantyczny wieczór z ukochaną osobą, warto pozwolić sobie na odrobinę luksusu, która zadowoli nawet najbardziej wymagających. To, jakie wino podamy do posiłku, może być równie ważne jak on sam, a nawet ważniejsze. Dobrze dobrane wino jest bowiem w stanie wydobyć z potraw dodatkowe walory smakowe, urozmaicić nasze wrażenia i podkreślić elegancki charakter wieczoru.

Jak wybrać odpowiednią butelkę

Dobór odpowiedniego wina do kolacji zależy od wielu czynników. Warto wziąć pod uwagę indywidualne preferencje tak nasze, jak i naszych gości, z którymi będziemy ją spożywać. Nawet najbardziej luksusowe wino nie zostanie w pełni docenione, jeżeli nie odpowiada naszym gustom. Wybierając wino na wieczór trzeba też pomyśleć o tym, jakiego rodzaju potrawy znajdą się na naszym stole, a także o ich kolejności. Elegancka kolacja składa się zwykle z kilku elementów, takich jak przystawki, danie główne oraz deser. Podobnie jak one, także różne wina mają swoje momenty i swoją rolę w trakcie kolacji.

wino na elegancka kolacje1

Wina i ich momenty

Wino na początek

Klasyczna i uniwersalna forma powitania gości to kieliszek dobrego musującego wina. Wśród nich niezmiennie największym uznaniem cieszy się szampan, doceniany za piękne drobne bąbelki i swój elegancki smak. Najlepsze szampany, takie jak Dom Pérignon czy Krug Grande Cuvée, oferują nie tylko owocowe nuty, ale także głębokie aromaty skórki chleba, maślanych bułek i migdałów, co czyni je doskonałym wyborem na aperitif.

Szampan idealnie komponuje się z delikatnymi przekąskami, takimi jak ostrygi, krewetki czy kawior. Przykładem może być zestawienie Krug Clos du Mesnil – wyjątkowego rocznikowego szampana – z talerzem ostryg, gdzie kwasowość i mineralność wina idealnie podkreślą morskie smaki. Innym luksusowym wyborem jest Louis Roederer Cristal, ceniony za swoją świeżość, owocowość i subtelne bąbelki, który wspaniale współgra z delikatnymi rybami, takimi jak carpaccio z łososia lub tuńczyka.

Wino do dań głównych

Kluczowym momentem kolacji są dania główne – to one stwarzają największą okazję do popisu i sprawienia przyjemności sobie i naszym gościom. Rodzaj potrawy, którą chcemy podać, zwykle determinuje dobór butelki wina. W tym przypadku można trzymać się klasycznych połączeń. Jeżeli zdecydujemy się na dania rybne, na pewno warto sięgnąć po butelkę Chablis, którego wysoka kwasowość i krągłość dobrze podkreśli ich smak. Luksusowe etykiety, takie jak Domaine François Raveneau Chablis Grand Cru czy Domaine William Fèvre Les Clos, oferują doskonałą równowagę między świeżością a bogactwem smaków, idealnie pasując do takich potraw jak grillowany sandacz czy halibut. Jeśli sięgniemy po dobrą wołowinę, możemy wybrać nieoczywisty, ale interesujący pairing, jakim jest w tym wypadku włoskie wino Primitivo. Najbardziej luksusowe etykiety tego wina pochodzą z okolic miasteczka Manduria. Jego głęboki ciemny kolor, intensywność smaku, łączącego aromaty smażonych śliwek i truskawek z delikatną przyprawowością oraz gęsta, aksamitna struktura sprawiają, że jest to wino idealnie pasujące do tego typu potraw.

wino na elegancka kolacje4

Wino do deserów

Zwieńczeniem eleganckiej kolacji powinien być zawsze wykwintny deser. Dobierając do niego wino należy pamiętać o tym, by jego słodycz odpowiadała słodyczy deseru. Do ciężkich deserów czekoladowych doskonale pasuje słodkie czerwone porto, o komplementarnym czekoladowym, owocowym i waniliowym profilu smakowym. Szczególnie godne uwagi są etykiety takie jak Taylor’s Vintage Port czy Graham’s 40 Year Old Tawny Port. Do lżejszych deserów, takich jak tarty owocowe, biszkopty czy musy,  warto sięgnąć po węgierski Tokaj Aszu, powstający częściowo z winogron porażonych szlachetną pleśnią, co daje wysoką zawartość cukru i korzenny, orzechowy smak. Tokaje te potrafią być jednocześnie kwasowe i świeże, ale i bardzo słodkie, co dobrze współgra z tego typu deserami. Przykładowe etykiety, takie jak OremusTokaji Aszu 6 Puttonyos czy Hollokoi -1999 – Tokaj Aszu Eszencia to wina o złożonym profilu, które doskonale podkreślą subtelne smaki deserów owocowych, takich jak tarta z brzoskwiniami lub gruszkami.

wino na elegancka kolacje3

Podsumowanie

Właściwie dobrane wino stanowi idealne dopełnienie każdej eleganckiej kolacji niezależnie od okazji. Dzięki pracy importerów dostęp do ciekawych luksusowych butelek jest coraz prostszy i wygodniejszy. Warto po nie sięgać, gdyż dobre wino może zrobić duże wrażenie na naszych gościach, a i nam samym na długo zapadnie w pamięć.

Materiał partnera

Zdjęcia od partnera artykułu.

You may also like