Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna nie tylko wśród osób, które muszą wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu ze względu na nietolerancję lub celiakię. Coraz więcej ludzi decyduje się na zmianę swojej diety, aby poprawić samopoczucie, wesprzeć organizm czy po prostu spróbować nowych smaków. Poniżej przedstawiamy przepisy na bezglutenowe dania, które nie tylko świetnie się prezentują na talerzu, ale również doskonale smakują.
Pizza z kalafiora
Pizza to danie, którego trudno sobie odmówić, nawet jeśli gluten nie służy nam najlepiej. Na szczęście istnieje świetna alternatywa w postaci spodu z kalafiora. Ta wersja jest lekka, chrupiąca, a przy tym wciąż smakuje doskonale i wpisuje się w zdrowy jadłospis.
Na początek surowe różyczki kalafiora drobno blendujemy, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni, aż odparuje woda. Mieszamy je w misce z jajkiem, parmezanem, solą i oregano, a następnie formujemy okrąg na blaszce wysmarowanej olejem. Pieczemy przez około 20 minut w 200°C. W międzyczasie na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy przecier pomidorowy i oregano, a następnie gotujemy do zgęstnienia, doprawiając solą i pieprzem. Podpieczony spód pizzy smarujemy sosem, układamy poszarpaną mozzarellę oraz ulubioną kiełbasę lub szynkę. Całość polewamy oliwą z oliwek i dekorujemy bazylią.
Bigos z cukinii
Kolejną propozycją jest bigos z cukinii, który stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej wersji, a przy tym doskonale wpisuje się w dietę bezglutenową. Jest aromatyczny, sycący i wyjątkowo smaczny. To świetny wybór na obiad, święta lub uroczystości rodzinne.
Zaczynamy od pokrojenia kiełbasy bezglutenowej w półtalarki i przesmażeniu jej na patelni, aż do wytopienia tłuszczu i zarumienienia. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy startą marchewkę. Doprawiamy zielem angielskim, papryką słodką, pieprzem, solą i liśćmi laurowymi. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i mieszamy składniki. Przykrywamy danie i dusimy przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy przez 10-15 minut. Gotowe!
Ristotto buraczane z kozim serem
Dla fanów eleganckich potraw przedstawiamy risotto buraczane z kozim serem. To bezglutenowe danie, które z pewnością zrobi wrażenie zarówno wyglądem, jak i smakiem, a przy tym jest wyjątkowo proste w przygotowaniu.
Buraki pieczemy w piekarniku, aż do miękkości, a następnie ścieramy je na tarce. Wrzucamy do bulionu warzywnego i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Dodajemy ryż arborio i smażymy przez 3 minuty, aż będzie szklisty. Wlewamy wino, mieszając do wchłonięcia. Dodajemy tymianek i partiami bulion z burakami. Wrzucamy starty ser grana padano, a po rozpuszczeniu dodajemy masło. Ściągamy patelnię z ognia, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Serwujemy z kozim serem na wierzchu i gałązką tymianku.
Jajka po meksykańsku
Jajka po meksykańsku to wyraziste w smaku danie, które świetnie sprawdzi się na szybkie śniadanie, gdy mamy ochotę na coś pożywnego, ale nie chcemy spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Z pewnością przypadną do gustu nie tylko osobom, które unikają produktów z glutenem.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy puszkę krojonych pomidorów, pół puszki czerwonej fasoli i pokrojoną drobno papryczkę chili. Wszystkie warzywa razem dusimy i doprawiamy pieprzem, solą, ostrą papryką i odrobiną cukru. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, mieszamy i wbijamy jajka. Patelnię przykrywamy pokrywką, aż do ścięcia białek. Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy świeżą kolendrą.
Ciasto bezglutenowe ze śliwkami
Na koniec coś dla miłośników przepisów na słodko – ciasto bezglutenowe z owocami to propozycja, która z powodzeniem zastąpi klasyczne wypieki oparte na mące pszennej. W diecie bezglutenowej ciasta, pieczywo i desery często bywają wyzwaniem, ale z pomocą przychodzi mąka owsiana lub kukurydziana, które świetnie sprawdzają się w kuchni.
Na początek mąkę owsianą i kukurydzianą mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dolewamy olej i stopniowo dodajemy po łyżce wymieszanej mąki. Masę mieszamy z pokrojonymi śliwkami i przelewamy do formy do pieczenia. Na wierzch wykładamy pozostałą porcję owoców i pieczemy w 180°C przez około 40-50 minut. Tak przygotowane ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Materiał partnera.
Zdjęcia od partnera artykułu.