Tofucznica z harissą to pomysł na wegetariańskie śniadanie z 4 składników, które wykonacie w 10 minut. Razem z mężem uwielbiamy pikantne smaki, dlatego na naszym stole gości dość często. Do jej przygotowania potrzebujecie jedynie kostki tofu, pokrojonej cebuli, oliwy do podsmażenia oraz harissy, czyli pikantnej pasty paprykowej. To ona nadaje aromatu całemu daniu.
Tofucznica z harissą – co to jest?
Tofucznica to taka wegańska wersja jajecznicy. Ja nie jestem weganką, ale bardzo lubię tofu i staram się uwzględniać w moim jadłospisie bezmięsne posiłki po prostu dla zdrowia. Tofucznica to miła odskocznia od jajecznicy czy innych tradycyjnych śniadań.
Przepis na tofucznicę z harissą znalazłam wiele lat temu w książce „Prosto” Yotama Ottolenghiego i wprost mnie zachwyciła. Tytuł tej książki w punkt obrazuje łatwość przygotowania zamieszczonych w niej dań. Wystarczy podsmażyć na patelni cebulę, dodać łyżeczkę harissy i pokruszone tofu, chwilę pomieszać i gotowe. Dla mnie to jest ekspresowe śniadanie, które chce mi się robić rano w tygodniu.
Tofu samo w sobie jest dość mdłe i potrzebuje wyrazistych dodatków. Harissa z cebulą sprawdzają się tu idealnie, zmieniając tofu w coś przepysznego. Smak tego dania w żaden sposób nie przypomina tradycyjnej jajecznicy, tu bardziej chodzi o wygląd i konsystencję, jakie ma pokruszone tofu. Harissa ma w sobie tyle smaku, że tak naprawdę nie musimy potrawy już niczym doprawiać. Dla równowagi lubię do niej podawać świeże warzywa (których nie solę) i jeśli tylko mam, górę świeżej kolendry.
Co to jest pasta harissa?
Harissa to bardzo ostra pasta przygotowana na bazie papryczek chili, czosnku, kolendry, kminu rzymskiego i oliwy. Prawdziwa bomba smakowa – wystarczy dodać łyżeczkę do potrawy, aby pokręcić jej smak. Wykorzystuje się ją w kuchni krajów arabskich, szczególnie w kuchni tunezyjskiej.
Harissę możecie kupić gotową – sprzedaje się ją w słoiczkach, tubkach albo puszkach. Znajdziecie ją na dziale z produktami kuchni świata i w sklepach arabskich. W tej chwili widuję ją w większości supermarketów. Jeżeli macie ochotę, możecie też samodzielnie przygotować harissę w domu.
Poza tofucznicą, lubię też dodawać harissę do jogurtu naturalnego. Wychodzi wtedy bardzo prosty, lekko pikantny dip, który możecie dodać do falafeli, nuggetsów z kurczaka itd.
Inne przepisy z harissą:
- pikantna zupa z fasolą, harissą i miodem
- młode ziemniaczki z sosem jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem
- fasolka z pomidorem, szpinakiem i harissą
Tofucznica z harrisą – jak zrobić?
czas przygotowania: 15 min.
liczba porcji: 2
Tofucznica z harrisą – Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 1 czubata łyżeczka harissy (ze sklepu lub domowej roboty)
- kostka tofu 200 g
do podania:
- świeża kolendra (można dać natkę pietruszki, ale ja uwielbiam z kolendrą)
- ulubione pieczywo
- chrupiące warzywa, takie jak ogórek, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe
- czarnuszka do posypania
Tofucznica z harissą – Przepis:
- Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w kotkę i wrzuć ją na patelnię. Smaż ją przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula dobrze się przysmaży.
- Do cebuli dodaj czubatą łyżeczkę harissy i smaż mieszając, tak aby w całości się nią pokryła i stała czerwona.
- Tofu wyjmij z opakowania i odsącz z nadmiaru płynu. Pokrusz je w dłoniach na małe, nierówne kawałki i dodaj na patelnię. Smaż mieszając, aż tofu dobrze połączy się z cebulą i harissą.
- Tofucznica jest gotowa, reszta to kwestia dodatków. Ja lubię ją podawać w masą kolendry oraz ze świeżymi warzywami, które równoważą słono-pikantny smak tofucznicy.
Przepis w wersji video na Instagramie:
Wyświetl ten post na Instagramie
Przepis w wersji do druku:
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 1 czubata łyżeczka harissy ( ze sklepu lub domowej roboty)
- 1 kostka tofu 200 g
- do podania:
- świeża kolendra (można dać natkę pietruszki, ale ja uwielbiam z kolendrą)
- ulubione pieczywo
- chrupiące warzywa, takie jak ogórek, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe
- czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w kotkę i wrzuć ją na patelnię. Smaż ją przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula dobrze się przysmaży.
- Do cebuli dodaj czubatą łyżeczkę harissy i smaż mieszając, tak aby w całości się nią pokryła i stała czerwona.
- Tofu wyjmij z opakowania i odsącz z nadmiaru płynu. Pokrusz je w dłoniach na małe, nierówne kawałki i dodaj na patelnię. Smaż mieszając, aż tofu dobrze połączy się z cebulą i harissą.
- Tofucznica jest gotowa, reszta to kwestia dodatków. Ja lubię ją podawać w masą kolendry oraz ze świeżymi warzywami, które równoważą słono-pikantny smak tofucznicy.
Możesz też zapisać ten przepis na swojej tablicy na Pinterest:
Ten wpis nie jest sponsorowany przez żadną firmę, jednak niektóre linki to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeśli kupisz produkt z linku, otrzymam niewielką prowizję, którą przeznaczę na rozwój bloga i dalsze dostarczenie wartościowych treści. Nie ma to wpływu na cenę, za jaką kupisz produkt. Wszystkie produkty, które pojawiają się na zdjęciach, zostały kupione przeze mnie. Wszystkie opinie są moje własne.