Kto ma ochotę na 10-cio minutowy patent na smaczną kolację na ciepło? :) To szpinak podsmażony ze sporą ilością czosnku, z dodatkiem pomidora, białej fasolki z puszki, natki pietruszki, doprawiony do smaku pikantną harissą. Danie jest rozgrzewające, satysfakcjonujące, a jednocześnie zdrowe i lekkie.
Wymyśliłam je kilka miesięcy temu, kiedy w czasie remontu pokoju Tadzia mieszkaliśmy u moich rodziców kilkadziesiąt kilometrów od Warszawy. Mój Mąż codziennie pokonywał tę trasę samochodem, miał wrócić późno z pracy, więc chciałam poprawić mu humor czymś smacznym, ciepłym i sycącym. Większość składników znalazłam w maminych szafkach kuchennych, a harissę miałam przywiezioną z domu. Aby zrobić na Mężu jeszcze większe wrażenie, usmażyłam dwa jajka sadzone i podałam oczywiście świeże pieczywo. Bardzo mu smakowało, więc teraz chętnie wracam do tego przepisu.
Fasolka ze szpinakiem pomidorem i harissą
Składniki / na 2 porcje:
- 2 łyżki z oliwy
- 1 opakowanie szpinaku baby
- 4 ząbki czosnku
- 1 dojrzały pomidor
- puszka białej fasolki
- 1 łyżeczka pasty harissa (domowej lub ze sklepu)
- sól do smaku
- natka pietruszki do posypania
- do podania: świeży chleb i jeśli macie ochotę, możecie też dać jajko sadzone lub trochę pokruszonej fety
Przygotowanie fasolki ze szpinakiem:
- Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy i wrzuć szpinak baby (ja kupuję taki od razu myty). Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zwiędnie i zmniejszy swoją objętość.
- Gdy szpinak się smaży, obierz ząbki czosnku i pokrój je na plasterki, Dodaj do szpinaku i wymieszaj. Weź pomidora, pokrój go w kostkę i dorzuć na patelnię ze szpinakiem. Niech się chwilę posmaży z resztą składników (ok. 3 minuty), aby odparowało z niego trochę soku.
- Fasolkę odcedź z zalewy i dodaj do szpinaku. Dodaj również harissę, dopraw danie solą. Smaż jeszcze ok. 1 minutę, po czym zdejmij z patelni.
- Podawaj ze świeżym pieczywem posypane natką pietruszki. Jeżeli masz ochotę urozmaicić danie, podaj je z jajkiem sadzonym lub posypane pokruszoną fetą.