Jak zrobić domową pastę harissa? (przepis krok po kroku)

Sprawdź, jak prosto zrobić domową pastę harissa - niezastąpioną przyprawę kuchni tunezyjskiej.

Harissa to bardzo ostra pasta przygotowywana z papryczek chilli, z dodatkiem czosnku, kolendry, kminu rzymskiego i oliwy. Choć jest używana także w innych krajach arabskich, harissa to przede wszystkich najważniejsza przyprawa w kuchni tunezyjskiej - jest niczym dla nas sól i pieprz. Gotową harissę sprzedaje się w puszkach lub w tubkach - można ją nabyć w sklepach z produktami arabskimi. Jednak dużo łatwiej jest przygotować ją samodzielnie w domu - to naprawdę proste! I możemy przy tym regulować jej ostrość :)


Ponieważ kochamy z Mężem pikantne smaki, uwielbiamy także harissę. Domowa harissa jest pyszna i można ją dodawać do naprawdę wielu potraw - zup, gulaszy, past kanapkowych, jajecznicy, kanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną marynatę, a wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym pyszny sos np. do falafeli.

Jak się domyślacie, istnieje bardzo wiele przepisów na pastę harissa. Można ją przygotować zarówno ze świeżych jak i suszonych papryczek chilli i mieszać ze sobą papryczki o różnym stopniu ostrości. Jeżeli chcecie przygotować łagodniejszą harissę, dodajcie do niej jedną lub dwie upieczone czerwone słodkie papryki. Zestaw przypraw też nie jest stały - oprócz kolendry i kminu rzymskiego stosuje się zwykły kminek, szafran, płatki róży czy miętę, a także dodatek podsmażonej cebuli i soku z cytryny. 

Sprawdź, jak prosto zrobić domową pastę harissa - niezastąpioną przyprawę kuchni tunezyjskiej.

Przepis, który Wam dziś prezentuję, pochodzi z "Hummus, za'atar i granaty" Samar Khanafer - mojego nowego książkowego nabytku. Zrobiłam ją z suszonych papryczek chilli z dodatkiem jednej słodkiej papryki, a i tak wyszła piekielnie ostra! Jest przy tym bardzo aromatyczna, bo zawiera spory dodatek kuminu i kolendry. 

Testowałam jeszcze przepis Yotama Ottolengiego z książki "Jerozolima" z dodatkiem świeżych chilli, podsmażonej cebuli, kminem rzymskim, kolendrą i sokiem z cytryny - wyszła dużo łagodniejsza, bardziej jak pasta na kanapkę. Receptura Samar Khanafer bardziej kojarzy mi się z gotową harissą, którą wcześniej kupowałam w puszkach. 

Przepis na pastę harissa dodaję do akcji Panny Malwinny "VI Festiwal Kuchni Arabskiej".

Sprawdź, jak prosto zrobić domową pastę harissa - niezastąpioną przyprawę kuchni tunezyjskiej.



Jak zrobić domową pastę harissa? 
- Przepis krok po kroku


Składniki pasty harissa / na 1 słoik 200-250 ml:

  • 25 sztuk świeżych lub suszonych papryczek chilli (możesz zmieszać świeże i suszone)
  • 1 słodka czerwona papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy

Sprawdź, jak prosto zrobić domową pastę harissa - niezastąpioną przyprawę kuchni tunezyjskiej.

Przygotowanie pasty harissa:


1. Papryczki chilli (niezależnie czy używasz świeżych czy suszonych) umieść w misce i zalej gorącą wodą. Mocz przez 30 minut.

2. Słodką paprykę przekrój na pół i umieść w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Piecz przez ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, nastawionym na górną grzałkę (grill). Papryka gotowa jest, gdy jej skórka stanie się czarna.

Sprawdź, jak prosto zrobić domową pastę harissa - niezastąpioną przyprawę kuchni tunezyjskiej.

3. Wyjmij naczynie z papryką z piekarnika i przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw na 10 minut. Zdejmij z naczynia folię i gdy papryka przestygnie, usuń z niej skórę, ogonek i nasiona.

4. Papryczki chilli odcedź z wody. Usuń z nich szypułki i nasiona. Czosnek obierz z łupinek i umieść w misie robota kuchennego razem z pozostałymi składnikami harissy - upieczoną słodką papryką, przyprawami i oliwą.

Sprawdź, jak prosto zrobić domową pastę harissa - niezastąpioną przyprawę kuchni tunezyjskiej.

5. Zmiksuj na gładką pastę. Uważaj przy otwieraniu misy robota kuchennego, bo od ostrości chilli unoszącej się w powietrzu może zakręcić się łza w oku. Przełóż harissę do czystego słoiczka (ja słoiczek myję, wyparzam i suszę, ale można też umyć słoik w zmywarce) i zalej z wierzchu warstewką oliwy, co ochroni ją przed zepsuciem.

6. Pastę harissa przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Dbaj o to, aby z wierzchu była zawsze zalana warstewką oliwy. Harissę z suszonych papryczek chilli można przechowywać w lodówce nawet 3 miesiące.

Sprawdź, jak prosto zrobić domową pastę harissa - niezastąpioną przyprawę kuchni tunezyjskiej.

Uwagi:


  • Kmin rzymski i kolendrę kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi.
  • Jeżeli chcesz uzyskać łagodniejszą harissę, użyj do niej łagodniejszych odmian papryczek chilli, koniecznie usuń z nich pestki. Możesz też dodać jedną lub dwie pieczone słodkie papryki.
  • Harissa przygotowana z suszonych papryczek chilli jest bardziej intensywna w smaku, ma też mniej czerwony kolor od tej ze świeżych papryczek chilli. Harissa z samych suszonych papryk (bez dodatku upieczonej słodkiej papryczki ) będzie się dłużej przechowywać.
  • Dodatek pieczonej słodkiej papryczki oczywiście można pominąć.


***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też naInstagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

21 komentarzy:

  1. Uwielbiam harisse i często ją wykorzystuję w kuchni ale muszę przyznać, że tylko kupną ;) czas to zmienić i zrobić własną :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie! Też wcześniej kupowałam, ale taka domowa jest tania i łatwa do zrobienia.

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam takiej pasty i z chęcią bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupuję tą pastę czasami, ale nie lubię jej aż tak bardzo, żeby samemu eksperymenować, ale może kiedyś ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to zdecydowanie dla kogoś, kto lubi ostre. Harissa fajnie się sprawdza w wegetariańskich zupach i pastach do chleba :)

      Usuń
  4. Kurczę, a ostatnio chciałam ją kupić przez internet nawet, może spróbuję własnej w takim razie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób swoją. Myślę, że wyjdzie Cię taniej.

      Usuń
  5. OOO, widze, ze nabylas ksiazke Samar. Czy jestes nia tak samo zachwycona jak ja?
    No a harisse zawsze mam w lodowce ;) Dodaje ja pürawie do wzsystkiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dostałam od Męża na imieniny :) Przepisy bardzo mi się podobają, ale szczerze to uważam, że zdjęcia są bardzo nierówne - jedne piękne, a inne takie, jakby je ktoś kalkulatorem zrobił.

      Usuń
    2. To prawda. Zdjecia nie zachwycaja ;((

      Usuń
  6. Nie wiemy czy najpierw zabrać się za robienie takiej pasty bez wcześniejszego wypróbowania gotowca czy iść na żywioł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobicie same, to macie wpływ na jej skład. Możecie np. zrobić łagodniejszą, jeżeli wolicie i też zdecydować, jakie dodać przyprawy :)

      Usuń
  7. Pasta wygląda świetnie! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja, nie robiłam jej nigdy sama, ale muszę spróbować. A jak myślisz można słoiki pasteryzować, żeby zapasa był zawsze pod ręką ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie zapasteryzowałam sobie jeden słoik w piekarniku - tak na wszelki wypadek, bo będę robiła na bloga przepisy z harissą, ale pewnie nie od razu. Więc jak dla mnie to można :)

      Usuń
  9. Bardzo ciekawa propozycja. Chętnie z niej skorzystamy :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe zdjęcia. A harissę chętnie przygotuję z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.