Ponieważ kochamy z Mężem pikantne smaki, uwielbiamy także harissę. Domowa harissa jest pyszna i można ją dodawać do naprawdę wielu potraw – zup, gulaszy, past kanapkowych, jajecznicy, kanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną marynatę, a wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym pyszny sos np. do falafeli.
Jak zrobić domową pastę harissa? – Przepis krok po kroku
Składniki pasty harissa / na 1 słoik 200-250 ml:
- 25 sztuk świeżych lub suszonych papryczek chilli (możesz zmieszać świeże i suszone)
- 1 słodka czerwona papryka
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy, np. Classico Monini
Przygotowanie pasty harissa:
1. Papryczki chilli (niezależnie czy używasz świeżych czy suszonych) umieść w misce i zalej gorącą wodą. Mocz przez 30 minut.
2. Słodką paprykę przekrój na pół i umieść w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Piecz przez ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, nastawionym na górną grzałkę (grill). Papryka gotowa jest, gdy jej skórka stanie się czarna.
3. Wyjmij naczynie z papryką z piekarnika i przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw na 10 minut. Zdejmij z naczynia folię i gdy papryka przestygnie, usuń z niej skórę, ogonek i nasiona.
4. Papryczki chilli odcedź z wody. Usuń z nich szypułki i nasiona. Czosnek obierz z łupinek i umieść w misie robota kuchennego razem z pozostałymi składnikami harissy – upieczoną słodką papryką, przyprawami i oliwą.
5. Zmiksuj na gładką pastę. Uważaj przy otwieraniu misy robota kuchennego, bo od ostrości chilli unoszącej się w powietrzu może zakręcić się łza w oku. Przełóż harissę do czystego słoiczka (ja słoiczek myję, wyparzam i suszę, ale można też umyć słoik w zmywarce) i zalej z wierzchu warstewką oliwy, co ochroni ją przed zepsuciem.
6. Pastę harissa przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Dbaj o to, aby z wierzchu była zawsze zalana warstewką oliwy. Harissę z suszonych papryczek chilli można przechowywać w lodówce nawet 3 miesiące.
Uwagi:
- Kmin rzymski i kolendrę kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi.
- Jeżeli chcesz uzyskać łagodniejszą harissę, użyj do niej łagodniejszych odmian papryczek chilli, koniecznie usuń z nich pestki. Możesz też dodać jedną lub dwie pieczone słodkie papryki.
- Harissa przygotowana z suszonych papryczek chilli jest bardziej intensywna w smaku, ma też mniej czerwony kolor od tej ze świeżych papryczek chilli. Harissa z samych suszonych papryk (bez dodatku upieczonej słodkiej papryczki ) będzie się dłużej przechowywać.
- Dodatek pieczonej słodkiej papryczki oczywiście można pominąć.