3 proste przepisy na wiosenne bruschetty

przez admin
3 proste przepisy na wiosenne bruschetty

Bruschetty czyli małe kanapeczki z opiekanego chleba z przeróżnymi dodatkami. Szczególnie kojarzą mi się z Toskanią – odnajdywałam je w menu prawie każdej odwiedzanej przeze mnie restauracji i osterii. To w czasie wyjazdu do tej pięknej krainy dowiedziałam się, że klasyczna bruschetta al pomodoro to tylko wierzchołek góry lodowej dostępnych opcji. 

Bruschetty można traktować jako przekąskę, opcję na ciekawe śniadanie lub kolację, a przede wszystkim jako efektowne danie podane na imprezie czy przyjęciu, szczególnie gdy zaserwujecie kilka rodzajów ułożonych na jednym półmisku.

W dzisiejszym wpisie znajdziecie 3 przepisy na pyszne bruschetty skomponowane z sezonowych, wiosennych składników  – bruschettę z ricottą, rzodkiewką i pesto, bruschettę z wiosenną zieleniną i fetą oraz bruschettę z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, szparagami i parmezanem. Podane razem czy osobno – te kanapeczki są pyszne, proste i efektowne.

Która podoba Wam się najbardziej?

 

3 proste przepisy na wiosenne bruschetty
 
Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego artykułu lub podzielić się nim z innymi.


 

3 proste przepisy na wiosenne bruschetty

 

Bruschetta z ricottą, rzodkiewką i pesto

 

Bruschetta z ricottą, rzodkiewką i pesto/ Chilli, Czosnek i Oliwa

Oczywiście u mnie jest to pesto z liści rzodkiewki! 😛 Wiem, że Was nim ostatnio zamęczam, ale odkąd odkryłam jaki jest pyszny, nie jestem w stanie wyrzucić rzodkiewkowych liści do kosza.

Skład tych kanapeczek jest bardzo podobny do moich pizz bez drożdży, bo właśnie przy okazji ich przygotowywania pokochałam połączenie serka i pesto. Twarożek z rzodkiewką to wiosenny klasyk, z dodatkiem pesto jest jeszcze lepszy!

Przygotowanie:

  1. Bagietkę pokrój na kromki i opiecz na patelni grillowej lub w piekarniku.
  2. Kromki bagietki posmaruj ricottą (twarożkiem czy serkiem kozim), posyp odrobiną soli i płatkami chilli (jeżeli nie lubisz chilli – pomiń).
  3. Na wierzchu ułóż plasterki rzodkiewek, po łyżeczce pesto z liści rzodkiewki (lub innego) i posyp posiekaną dymką.

Bruschetta z wiosenną zieleniną

 

Bruschetta z wiosenną zieleną/ Chilli, Czosnek i Oliwa

Botwinka, szczaw, pokrzywa, mniszek lekarski, szpinak – wiosna ma dla mnie smak zielonych liści, także tych dziko rosnących. We wtorek wreszcie udało mi się dostać na targu szczaw – podobno zbierany na łące 🙂

Te kanapeczki inspirowane są kuchnią grecką – Grecy kochają zieleninę, wiedza jak ją wykorzystać w kuchni, jak przemienić w przepyszne potrawy. Więcej na ten temat możecie przeczytać w moim wpisie o dzikiej zieleninie. Przepis znalazłam w książce \”Kulinarne wyprawy Jamiego\”, zamiast parmezanu dałam jednak ser feta.

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć na nią posiekaną małą cebulkę (lub 1/4 dużej) i smaż aż zmięknie. 200 g wybranej zieleniny włóż do miski z zimną wodą i opłucz z piasku.Wytnij grube łodygi, duże liście posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Dorzuć liście na patelnię i smaż, aż zwiędną (trwa to krótko – 3-5 min.). Wlej sok z 1/2 cytryny, dopraw odrobiną soli i sporą szczyptą czarnego pieprzu.
  • Na patelni grillowej opiecz 8 kromek bagietki, a także 8 pomidorków koktajlowych. Wyciśnij pomidorki na każdą kromkę chleba, następnie ułóż porcję smażonej zieleniny i posyp pokruszoną fetą.

 

Bruschetta z grillowanymi szparagami

 

Bruschetta z grillowanymi szparagami / Chilli, Czosnek i Oliwa

Wśród wiosennych propozycji nie mogło zabraknąć kanapeczki ze szparagami. Punktem wyjścia był mój przepis z zeszłego roku na tost z grillowanymi szparagami, parmezanem i jajkiem w koszulce. Postanowiłam je jednak nieco \”odchudzić\” i zamiast jajka dodałam grillowane pomidorki koktajlowe – patent Jamiego z powyższego przepisu. Takie grillowany pomidorek rozsmarowany na toście – miodzio! Oczywiście, jeśli tylko macie ochotę, podajcie bruschetty z dodatkiem jajka w koszulce lub jajka sadzonego.

Przygotowanie:

  • Na patelni grillowej opiecz kromki bagietki oraz pomidorki koktajlowe (1 pomidorek na kromkę).
  • Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki, pokrój je na 3-4 cm. kawałki i opcjonalnie wzdłuż na pół. Zdejmij z patelni pieczywo i pomidorki i ułóż szparagi. Posyp je solą i pieprzem i grilluj ok. 3-5 min. aż się lekko zarumienią.
  • Kromki bagietki polej odrobiną oliwy i rozsmaruj na nich pomidorki koktajlowe. Na wierzchu ułóż grillowane szparagi i posyp parmezanem.

 

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy