Jaką mamy piękną pogodę w ten długi weekend! Jeżeli udało Ci się wyjechać na mały urlop lub chociaż pod miasto – wiedz, że zielenieję z zazdrości :) W moim małym mieszkanku z oknami po zachodniej stronie robi się ostatnio jak w saunie, więc nie mam ochoty spędzać czasu przy garach. Chłodzimy się więc domowym gazpacho, opijamy lemoniadą rabarbarową i zajadamy sałatki.
Tę bardzo wiosenną sałatkę zjedliśmy na wczorajszy obiad. Na bazarku udało mi się kupić pyszne malutkie młode ziemniaczki. Połączyłam je z zielonymi szparagami (trzeba je jeść, póki jeszcze są!) i rzodkiewkami. Dobrze wiecie, że nie lubię wyrzucać rzodkiewkowej naci, więc po raz kolejny przygotowałam z niej pesto. W połączeniu w jogurtem naturalnym pesto przemieniło się w pyszny sos wspaniale pasujący do ziemniaków.
A Wy co pysznego jedliście w weekend? :)
Składniki:
- 20 małych młodych ziemniaków
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek rzodkiewek razem z nacią (potrzebną do pesto)
- kiełki groszku (lub inne, można pominąć)
- sos: 5-6 łyżek pesto z liści rzodkiewki (można zamienić na pesto z natki pietruszki) zmieszanych z 5 łyżkami jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Ziemniaczki wyszoruj pod bieżącą wodą, nie obieraj. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (10 – 15 min.). Gdy przestygną pokrój je na połówki lub plasterki.
- Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój je na 3-4 cm kawałki. Gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 5-6 min. (mają pozostać nadal lekko chrupiące), po czym przełóż do zimnej wody, aby zatrzymać gotowanie. Możesz dorzucić szparagi do ziemniaków, jeżeli będziesz gotować je w dużym garnku.
- Rzodkiewki pokrój na ćwiartki. Pesto z liści rzodkiewki wymieszaj z jogurtem naturalnym.
- Na półmisku ułóż ziemniaczki, szparagi oraz rzodkiewki. Udekoruj kiełkami zielonego groszku. Polej sosem i od razu podawaj.
- Sałatkę można zabrać na piknik, albo przechować w lodówce do następnego dnia. W takim wypadku polej ją sosem dopiero tuż przed podaniem.