Pięknie różowy napój rabarbarowy z wodą różaną

Pięknie różowy napój rabarbarowy z wodą różaną

Dzień dobry,
Dziś przedstawiam Wam zapowiadany wcześniej pyszny napój z rabarbaru z wodą różaną (mam nadzieję, że udało się Wam ją kupić ;)). Jest słodki, orzeźwiający, ma wspaniały różowy kolor, a dzięki pływającym w nim różanym płatkom, wygląda po prostu pięknie! :)

Wywodzi się z kuchni perskiej i nazywany jest sharbatem. Sharbat to popularny w kuchni arabskiej, tureckiej i indyjskiej schłodzony słodki napój przygotowywany na bazie owoców i płatków kwiatów. Mogą się w nim znaleźć aromaty cytryny, pomarańczy, mango, ananasa, hibiskusa, drzewa sandałowego czy właśnie wody różanej.

Napój rabarbarowy jest naprawdę pyszny i świetnie ugasi Wasze pragnienie w gorące dni. Zaserwowałam go rodzinie w czasie organizowanej przeze mnie imprezy imieninowej i wszystkim przypadł do gustu. Nie wspominając o tym, że jego piękny wygląd robi na wszystkich wrażenie :)

Wodę różaną kupicie w sklepach z produktami arabskimi. Z kolei suszone płatki róży dostałam w sklepie zielarskim - sprzedawane były jako herbata w płatków róży.

Pięknie różowy napój rabarbarowy z wodą różaną

Napój rabarbarowy z wodą różaną


przepis z książki "Saraban" Greg Malouf i Lucy Malouf

Składniki (na 400 ml syropu):
  • 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
  • 400 g cukru
  • 250 ml wody
  • 1 cytryna lub limonka
  • 2 łyżki wody różanej
  • łyżeczka suszonych płatków róży (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Przełóż rabarbar do garnka z grubym dnem, zasyp cukrem i zostaw na 1,5 godziny. 
  2. Do garnka dodaj wodę i doprowadź do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia się cukru. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  3. Na misce ustaw durszlak z drobnymi oczkami wyłożony podwójnie złożoną gazą i przecedź przez niego syrop rabarbarowy. Oddzielony sok przelej z powrotem do garnka, dodaj sok z cytryny lub limonki, ustaw na ogniu i gotuj przez 15-20 minut, aż syrop zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Gdy syrop ostygnie, dodaj do niego wodę różaną i opcjonalnie płatki róży. Przelej do czystej butelki, zakręć i przechowuj w chłodnym miejscu do czasu, aż będzie potrzebny.
  5. Aby przygotować napój rabarbarowy, wymieszaj 1 część syropu z 3 częściami zimnej wody gazowanej lub niegazowanej. Uzupełnij kostkami lodu i plasterkami cytryny. 

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Rabarbarowa rewolucja
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

12 komentarzy:

  1. Kompot z rabarbaru wręcz uwielbiamy więc i taki napój jest nam bliski :)
    Przepięknie wygląda wraz z dodatkami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszny! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to musiało być pyszne<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem Ci, że same zdjęcia zachwycają!
    A co dopiero ten smak.. świetny pomysł na orzeźwiający napój, dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały! Nie wiem, czy napój może wyglądać błogo, ale dla mnie jest właśnie taki. I cóż to za rozkosz widzieć taki napój, który przeciwstawia się nijakiemu kompotowi z rabarbaru!
    PS. Rozkochałem się w Twoim połączeniu rabarbaru z wodą różaną i ostatnio je wykorzystałem podczas pieczenia tortu bezowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie. Jak uda mi się upolować wodę różaną to koniecznie zrobię! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś pysznego :) Jak długo może stać syrop w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że spokojnie wytrzyma tydzień czasu w lodówce.

      Usuń
  8. nigdy bym nie wpadła na połączenie rabarbaru i róży. super pomyśł na letnie orzeźwienie!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.