Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (szybka pizza na cieście bez drożdży)

Sprawdź, jak przerobić pęczek rzodkiewek w pyszną i ekspresową pizzę na cieście bez drożdży! 

szybka pizza na cieście bez drożdży

Dziś mam dla Was przepis na szybką pizzę. Takie przeciwieństwo mojego ciasta na drożdżowym zaczynie - coś w sam raz dla osób niecierpliwych, które chcą się cieszyć pizzą już za chwilę, a nie dopiero następnego dnia :)

A dodatkowo, to ciasto jest bez drożdży. Przy okazji poprzedniego wpisu okazało się, że część z Was nie może jeść drożdży i poszukujecie przepisu na ciasto bez ich wykorzystania. Zrobienie spodu do pizzy bez drożdży to nic trudnego. Tak przygotowane ciasto nie będzie puchate, a cienkie i chrupiące - ja jestem fanką właśnie takiego ciasta.

Ciasto bez drożdży oczywiście nie jest prawdziwym ciastem do pizzy, tylko rodzajem flatbreadu, czy też, bardziej po polsku, podpłomyka. To taka trochę oszukana pizza, szczególnie, że nie wymaga piekarnika, a jedynie rozgrzanej patelni. Coś podobnego pokazywałam Wam w przepisie na ekspresowe calzone oraz na tureckie gözleme. To ciasto, nie dość, że nie ma drożdży, nie ma też proszku do pieczenia. Wiem, że niektóre osoby go nie spożywają, a chciałam zrobić ciasto jak najbardziej uniwersalne.

Wiosną uwielbiam zajadać się twarożkiem z rzodkiewkami i wpadłam na taki szalony pomysł, aby przenieść te smaki na moją pizzę. Kozi twarożek doprawiłam solą oraz chilli i polałam pesto z liści rzodkiewki. Robiłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni, bo jest przepyszne. Ma taki żywy, jasnozielony kolor, dużo piękniejszy od bazyliowego pesto. Podoba mi się też to, że ani odrobinka pięknego pęczka rzodkiewek nie została zmarnowana :) Moja rzodkiewkowa, wiosenna pizza bardzo nam smakowała. Wiem, że są to smaki jak na pizzę nietypowe, ale zapewniam, że warto wypróbować ten przepis!

szybka pizza na cieście bez drożdży


Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami
(Szybka pizza na cieście bez drożdży)


Składniki /dla 4 osób:


ciasto do pizzy bez drożdży:
  • 3 szklanki mąki (proponuję pół na pół mąkę pełnoziarnistą i zwykłą)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1-1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • oliwa lub olej do smarowania ciasta
pesto z liści rzodkiewki:
  • liście z 1 pęczka rzodkiewek
  • 30 g parmezanu
  • 30 g płatków migdałów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • sól do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
dodatkowo:
  • 250 g koziego serka twarogowego (lub innego twarożku do smarowania)
  • sól i chilli w płatkach do smaku
  • 8 rzodkiewek
szybka pizza na cieście bez drożdży

Pizza bez drożdży - sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania pesto. Liście rzodkiewki dobrze opłucz w misce z zimną wodą, aby pozbyć się piasku. Włóż do blendera razem z pozostałymi składnikami (poza oliwą) i zmiksuj. Na końcu rozrzedź pesto oliwą, spróbuj i dopraw solą i sokiem z cytryny wedle upodobania.
  2. Teraz zrób ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, oliwę i ok. 3/4 ilości wody. Wymieszaj wszystko łyżką. Jeżeli ciasto wydaje Ci się za suche, dodaj do niego więcej wody. Przełóż ciasto na blat podsypany mąką i zagniataj, aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto. Trwa to ok. 5-7 minut. Jeżeli ciasto klei się do ręki, podsyp je mąką. Gotowe ciasto jest miękkie i łatwo się rozwałkowuje. 
  3. Podziel ciasto na 4 lub 8 części (zależnie czy wolisz większe pizze czy mniejsze placki). Z każdej części uformuj kulę, którą następnie rozwałkuj na cienki placek. Mocno rozgrzej patelnię. Podpłomyki posmaruj oliwą lub olejem przy pomocy pędzelka, następnie smaż na patelni przez ok. pół minuty na stronę. 
  4. Na usmażonych podpłomykach rozsmaruj twarożek przy pomocy łyżki, posyp go solą i papryczką chili w płatkach. Podpłomyki polej pesto z liści rzodkiewki, a na końcu udekoruj rzodkiewkami pokrojonymi na cienkie plasterki. 

Porady:

  • Na cieście bez drożdży możesz oczywiście przygotować również bardziej tradycyjną pizzę. Po nałożeniu na usmażony na patelni placek sosu, sera i dodatków, wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez 5-10 minut, aż ser się rozpuści. 
  • Podpłomyki są smaczne także na drugi dzień. Wystarczy, że po usmażeniu zawiniesz je w papier (nie nakładaj dodatków), a następnego dnia odpieczesz 5 minut w piekarniku w 200 C. 
***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też naInstagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

23 komentarze:

  1. świetny pomysł, z tymi dodatkami wiosennymi wygląda wspaniale! w sam raz na tę porę właśnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś bardzo podobne ciasto i z dodatkami smakowało prawie tak jak pizza :D Twoje z tymi dodatkami musiały być bardzo smaczne, najbardziej podoba mi się to pesto z liści rzodkiewki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pesto jest przepyszne, koniecznie spróbuj :)

      Usuń
  3. oszalałam.... Zuzia, będziesz na Blog Conference w Poznaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety nie będę :( Nie słyszałam wcześniej o tym wydarzeniu, a teraz patrzę, że już jest po zapisach. Szkoda :(

      Usuń
  4. Apetyczna i szybka wersja pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam podpłomyki. Pracy z nimi mało, a efekt proszę bardzo jaki wspaniały. Biorę wszystkie bo pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie nietypowe pizzy są bardzo ciekawe :) Fajne jest to, że smak na pewno jest inny niż tej typowej i bardzo nas on ciekawi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja Dziewczyny cały czas czekam na Waszą wersję pizzy bez drożdży ;)

      Usuń
  7. Wyglądają świetnie, a to pesto koniecznie do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zuza, super. Coś dla mnie, kiedy nie mam ochoty czekać na wyrośnięcie drożdżowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie. Czasem chcica na pizzę jest na już :)

      Usuń
  9. Nie mogę się napatrzeć! Wygląda tak bardzo apetycznie i do tego te cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomysł na pesto genialny. A sama pizza wygląda przepysznie. Podziwiam Twój kulinarny talent. Pozdrawiam i zapraszam do udziału w zabawie na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo wiosenna wersja pizzy!
    Jestem teraz w Toskanii i jem najlepsze pizze ale taka nie moglaby sie tu pojawic.Wlosi sa zbyt przywiazani do tradycji.
    Ciao!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, Włosi by zrobili wielkie oczy i zakazaliby mi nazywać to pizzą :) Oj zazdroszczę tej Toskanii!

      Usuń
  12. O jejku jakie pyszności!!! :)Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.