Falafele, czyli wegańskie kotleciki z ciecierzycy, które być może znacie z budek z kebabami. Uwielbiam te maleństwa! Pewnego dnia na blogu z pewnością rozgości się przepis na tradycyjne falafele, ale tymczasem mam dla Was kolejną, tym razem pięknie różową wariację buraczaną :)
Na blogu mieliśmy już falafele z marchewką i kuminem, a także falafele jesienne – z dynią w sosie pomidorowo- grzybowym. Mój Mąż śmieje się, że powinnam otworzyć foodtrucka z kolorowymi falafelami i kto wiem, może miałabym popyt :) Prawda jest taka, że falafele są proste, tanie, a ja nieźle się wyrobiłam w ich toczeniu, więc kto wie. Może zbiłabym interes? Jak sądzicie, bylibyście chętni? :P
Przepis na falafele buraczane przygotowywałam jeszcze w kwietniu specjalnie do mojej książki kucharskiej, dlatego użyłam do nich \”zwykłego\” buraka. Jednak Wam polecam wykorzystać do tej receptury buraczki z botwinki. Szukajcie pęczków z młodymi, niedużymi listkami i dodajcie je do pity z falafelami zamiast sałaty.
Falafele buraczane
Składniki / na 20-24 sztuki:
- 100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc i odcedzonej
- 100 g buraka (lub buraczków z botwinki), obranego i startego na tarce o dużych oczkach
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub pszennej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula posiekana
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- sól, pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
do podania:
- chlebki pita, proste flatbready lub gotowe tortille
- sos tzatziki lub jogurt naturalny wymieszany z posiekanym czosnkiem i koperkiem
- czerwona cebula pokrojona na plasterki
- pomidor pokrojony na plasterki
- młode liście botwinki, szpinaku lub inna ulubiona sałata czy zielenina
Przygotowanie buraczanych falafeli:
- Wszystkie składniki falafeli, oprócz oleju, umieść w misce robota kuchennego i zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa stanie się bardzo gładka. Przełóż masę do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc.
- Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pomaga moczenie dłoni w wodzie.
- W garnku rozgrzej grubą warstwę oleju. Ja nalewam olej do patelni o wysokich ściankach tak na 1/2-3/4 wysokości falafela. Olej jest odpowiednio rozgrzany, gdy skropiony odrobiną wody zacznie pryskać.
- Falafele smaż partiami w rozgrzanym oleju. Po ok. 2 min. przełóż na drugą stronę łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Usmażone falafele przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Falafele podawaj gorące w bułce pita czy też zawinięte w chlebowy placek razem z dodatkami – sosem tzatziki lub czosnkowym, cebulą, pomidorami, listkami botwinki czy inną ulubioną zieleniną.
- Falafele możesz także przechowywać przez 2 dni w lodówce i odgrzać przez zjedzeniem w piekarniku lub mikrofalówce.