Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)?

klasyczny sos tzatziki przepis

Dziś chciałam się z Wami podzielić moim przepisem na klasyczny sos tzatziki. Ten sławny grecki sos na bazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z moich ulubionych i na blogu pokazywałam Wam już wiele dań z jego dodatkiem. Jest niezastąpiony jako sos do dań z grilla, do świeżych i pieczonych warzyw, jako dodatek do hamburgerów. Wspaniale smakuje także tak po prostu, na przystawkę razem z chlebkiem pita, jak podawano nam go w Grecji. Porządnie schłodzony sos tzatziki wspaniale smakuje w gorący, letni dzień!


Idealny sos tzatziki - o czym należy pamiętać?


Prawdziwy sos tzatziki ma gęstą, kremową konsystencję. Aby ją uzyskać, pamiętaj o poniższych radach:

  • Do tzatziki używamy gęstego jogurtu typu greckiego. To on odpowiada za wspaniały smak i konsystencję sosu. Im gęstszy i tłustszy jogurt tym lepiej. Jeżeli zależy Wam na szczególnie gęstej konsystencji lub jeśli używacie zwykłego jogurtu naturalnego, możecie go odcedzić w kawałku podwójnie złożonej gazy przez kilka godzin w lodówce (np. przez noc).
  • Jeżeli ogórek ma dużo pestek, należy je z niego wykroić. Następnie ścieramy ogórka na tarce o dużych oczkach, solimy i pozostawiamy na 10 minut. Sól wyciągnie z ogórka nadmiar wilgoci. Po tym czasie należy go jak najlepiej odcisnąć, można przez kawałek gazy, ja to robię ręcznie. 


Najczęstsze błędy:


  • Robienie tzatziki na bazie zwykłego jogurtu naturalnego, w szczególności 0% tłuszczu, który da rzadką konsystencję. Prawdziwe tzatziki jest bogate i kremowe za sprawą tłustego i bardzo gęstego jogurtu typu greckiego.
  • dodawanie do tzatziki majonezu lub śmietany
  • dodawanie do tzatziki suszonego czosnku zamiast świeżego, gotowej mieszanki przypraw "tzatziki" lub dodanie małej ilości czosnku (tzatziki powinien być mocno czosnkowy).


Do czego wykorzystać sos tzatziki?



➤ Zobacz także - Przepisy z sosem tzatziki:


Sos tzatziki - wariacje:


  • do sosu możesz dodać dowolne świeże zioła, takie jak natka pietruszki, oregano, tymianek czy szczypiorek, nadaje się także suszona mięta
  • jeżeli lubisz pikantne smaki, dodaj do tzatziki posiekaną papryczkę chilli, jak w tym przepisie
  • ciekawym dodatkiem są nasiona czarnuszki, jak w tzatziki które podałam z pieczonym bakłażanem
  • zamiast startego na tarce ogórka, do tzatziki możesz dodać inne warzywa, np. startego na tarce buraka lub cukinię

klasyczny sos tzatziki przepis

Jak zrobić klasyczny sos tzatziki? - krok po kroku


Składniki:

  • duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 duży lub 2 mniejsze ogórki sałatkowe, wykrojone gniazda nasienne
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • świeża mięta oraz koperek (czasem zamiast świeżej mięty daję miętę suszoną)
  • opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, ja ten składnik pomijam
  • sól do smaku


Przygotowanie:


1. Ogórek zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na 10 minut. Następnie bardzo dokładnie odciśnij go z wydzielonego soku. Miąższ ogórka umieść z powrotem w misce.

klasyczny sos tzatziki przepis

2. Do ogórka dodaj jogurt typu greckiego, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet lub sok z cytryny jeżeli używasz, odrobinę oliwy oraz posiekane świeże zioła.

klasyczny sos tzatziki przepis

3. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły a sos schłodził. Sos tzatziki możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 1-2 dni. 

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

10 komentarzy:

  1. Zrobię w najbliższym czasie dokładnie z Twojego przepisu, bo wygląda smakowicie :) Nigdy domowego nie jadłam jak dotąd...

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny na grilla. Koniecznie musimy go zrobić na przyszły weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi pysznie. Szczególnie z moimi ulubionymi plackami z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tzatziki jest bardzo mile widziane w mojej kuchni. Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam i chociaz wiem jak sie prawidlowo powinno robic to i tak kiedy sie spiesze pomijam etap odsaczania ogorkow. Nie sa to wtedy takie prawdziwe tzatziki, ale wazne, ze smakuja.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podobają mi się przedstawione przez Ciebie wariacje na temat sosu tzatziki. Wersję z czarnuszką z chęcią wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.