Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw, z dodatkiem makaronu i fasoli. Nie ma jednego przepisu na minestrone – robi się ją z takich składników, jakie są w sezonie, zawsze jednak jest gęsta, sycąca i pyszna. Dziś przedstawiam Wam szybką wiosenną wersję tej zupy pełną zielonych warzyw – fasolki, szparagów, groszku i cukinii, z dodatkiem ziołowego pesto. Jeżeli macie gotowy bulion warzywny (lub użyjecie ekologicznej kostki), zrobienie tego dania zajmie Wam naprawdę tylko kilka chwil.
Do przygotowania zupy możecie wykorzystać Wasze ulubione zielone warzywa. W czerwcu wybór jest przeogromny – szparagi, botwinka, młoda kapusta czy szczaw powoli się kończą, jednak na salony wkraczają już zielona fasolka, cukinia, bób i zielony groszek. Być może dziwi Was dodatek ziemniaków w zupie z makaronem, jednak uważam, że te małe, młode ziemniaczki są lekkimi warzywami. Zresztą Włosi nie traktują ziemniaków jak my, nie podają ich jako dodatek do obiadu, więc myślę, że zgodziliby się z moja wersją ;)
Dowolność dotyczy także wyboru pesto. Moje zresztą nie zostało zrobione z jednego zioła, a z wielu. Mój parapetowy ogródek za bardzo się rozrósł, więc po prostu ciachnęłam wszystkie rośliny jak leci :P
Przepis na zielone minestrone dodają do akcji Błyskawiczne piątki.
Zielona zupa minestrone
Składniki / na 4-5 porcji:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 g makaronu nitki (lub innego makaronu do zupy, drobnego makaronu czy połamanego spaghetti)
- 10-12 małych młodych ziemniaków
- ok. 500 g ulubionych zielonych warzyw, np. szparagów, zielonej fasolki, groszku, bobu, cukinii, kalarepki, młodej kapusty, szpinaku, szczawiu, rukoli, cebulki dymki ( u mnie szparagi, fasolka, groszek, cukinia i kalarepka)
- 1 puszka ciecierzycy lub białej fasoli
- 5-6 czubatych łyżek ulubionego pesto, np. tradycyjnego bazyliowego lub z liści rzodkiewki
Przygotowanie zupy minestrone:
- W garnku zagotuj bulion warzywny. Staram się przygotowywać własny, ale od czasu do czasu używam także ekologicznych kostek rosołowych.
- W drugim garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj w niej makaron. Mój makaron potrzebował zaledwie 5 minut, aby być gotowy. Makaron odcedź na durszlaku i przelej zimną wodą, żeby się nie skleił.
- W międzyczasie przygotuj warzywa. Ziemniaki wyszoruj i pokrój na ćwiartki (młodych ziemniaków nie obieram ze skórki). Większe warzywa, jak cukinia czy kalarepka, pokrój w kostkę. Szparagi i fasolkę pokrój na 3-centymetrowe kawałki. Pokrój także większe liście, aby nie ciągnęły się w zupie.
- Gdy bulion zawrze w pierwszej kolejności wrzuć ziemniaki i bób jeżeli używasz (ziemniaki gotują się ok. 10 min, bób- 15 min..). Po ok. 5 min. dodaj pozostałe warzywa, a liście takie jak szpinak czy rukola na ostatnie 2-3 min. gotowania (wystarczy, że zwiędną).
- Na koniec dodaj odcedzoną cieciorkę lub białą fasolę (wystarczy, że ogrzeją się w zupie), ugotowany makaron oraz łyżkę pesto. Wymieszaj.
- Gotową zupę minestrone rozlej pomiędzy talerze. Na każdej porcji ułóż po 1 czubatej łyżce pesto i skrop delikatnie oliwą.
Porady:
Nie polecam gotowania makaronu od razu w zupie. Nie można go wtedy odcedzić i przelać zimną wodą, co zatrzymałoby proces gotowania. Ponadto makaron wchłonie część bulionu, więc otrzymamy mniej zupy.